Valpguide

Valpguide

Ta hem valpen

De flesta uppfödare låter valparna flytta till sina nya hem vid 8 veckors ålder. Detta är förstås en enorm förändring för hundvalpen, som behöver tid att anpassa sig i lugn och ro. Så, vad ska du tänka på de första dagarna?

Vägen hem

Se till att ha gott om tid när du ska hämta valpen hos uppfödaren – köpet tar en stund. Du och uppfödaren fyller i en köpehandling, du får med dig ena delen av köpehandlingen tillsammans med din hunds registreringsbevis. Du ska även få med dig ett besiktningsprotokoll från valpens veterinärbesiktning. Det kan hända att ditt försäkringsbolag vill se det intyget senare.

 • Valpen kan må illa i bilen. Om vägen är lång, ta små pauser och erbjud valpen vatten.
 • Ta med dig en kompis eller familjemedlem som antingen kan köra bilen eller se till att valpen har det bra under resan.
 • Om du reser ensam med valpen är det tryggast för den att åka i en transportbur.
 • Det kan vara smart att lägga en handduk och ett fuktabsorberande kissunderlägg i transportburen eller baksätet.

 

Håll koll även under pausen

Om vägen är lång och du tar pauser, lämna inte valpen ensam i bilen. Många rastplatser och bensinmackar är hundvänliga och du kan ta med valpen in. Om du är osäker på om du får ta med din lilla hundkompis, förklara situationen för personalen och fråga om lov. Om du vill vara förberedd kan du ringa på förhand och fråga.

Du kan försöka få valpen att kissa under pausen. Men det kan hända att den är så snurrig av allt nytt att den glömmer att kissa… Kom ihåg att koppla valpen innan du tar ut den ur bilen. Små valpar springer förvånansvärt fort om de blir rädda, och har du otur kan din nya vän förvinna eller skada sig.

Att bekanta sig med hemmet och familjen

Varje valp har sin egen personlighet: Vissa är snabba i vändningarna, andra behöver mer tid att tänka igenom saker och ting. Personligheten och valpens tidiga erfarenheter påverkar dess beteende i det nya hemmet. Oavsett om din valp är ett litet yrväder eller mer blyg och försiktig, så ge den tid, förståelse och kärlek. Ni som är valpens nya familj är viktigast i världen för den, nu och i framtiden.

Adaptil hjälper valpen att vänja sig vid sitt nya hem

När du kommer hem:

 • Låt valpen bekanta sig med den nya miljön och familjemedlemmarna i sin egen takt.
 • Rulla undan mattorna, lägg ut kissunderlägg på golvet, erbjud valpen vatten och mat.
 • Sov första natten nära valpen, så att den kan se, lukta och höra dig.
 • Lyft inte upp valpen i din säng. Då riskerar du att den faller.
 • Håll alltid valpen kopplad när ni går ut de första dagarna.
 • Bjud inte hem gäster de första dagarna när allt är nytt för din hundvalp.
 • Tillbringa tid tillsammans med valpen. Du är den allra viktigaste människan för din hund.

Tänk på

Valpens liv har just förändrats radikalt. Därför är det bäst att spara alla andra förändringar, till exempel att ändra valpens kost eller renovera hemma, till senare.

En del valpar sover mer än vanligt medan de vänjer sig vid ett nytt hem – ge den lilla ro att sova. Dessutom kan hundvalpens aptit vara dålig de första 1-7 dagarna, det är normalt och ingenting du behöver vara orolig för så länge du ser till att den får i sig någon näring.