Hundraser

Hundraser

Labrador retriever

Labrador retriever är en av Sveriges mest populära hundraser. Labradoren är en perfekt familjehund då den älskar människor och barn och den är lugn och tålmodig i sitt temperament. Labradoren är ursprungligen avlad för att vara en jakthund som främst används för att samla in och apportera småvilt eller fågel efter skott.

Kort fakta om Labrador Reteriver

  • Ursprung: Labradorens officiella ursprungsland är Storbritannien men rasen importerades från Kanadas ostkust. Namnet kommer från New Foundland och närmare bestämt Labradorhalvön.
  • Vikt: Hane 29-36 kg, Tik 25-31 kg.
  • Mankhöjd: Hane 57-58 cm, Tik 55-56 cm.
  • Livslängd: 10-14 år.
  • Färger: Svart är vanligast, andra färger som också är rasstandard är brun (både ljus och mörk), gul (alltfrån ljust creme till rävrött). En vit fläck på bröstet är vanligt förekommande.
  • Päls: Korthårig, slät päls som är lätt att hantera. Labradoren har också underull som gör att pälsen är extra tät och vattenavvisande.
  • Kännetecken och särdrag: Labradoren har en kompakt kropp, nästan kvadratisk. Huvudet och bröstet är brett och ryggen och bakbenen är mycket starka, vilket gör labradoren perfekt lämpad att röra sig snabbt både på land och i vatten. Svansen är tjock vid roten och smalnar delvis av vid tippen. Labradorens svans påminner mycket om utterns och den används som ett roder när hunden simmar. Labradoren har också simhud på tassarna, allt för att livet i vattnet ska vara enklare. Labradoren har dessutom stora, vackra ögon som kan få vilket hjärta som helst att smälta.
  • Egenskaper: Labrador retriever är en given familjehund då den är social, glad och har en benägenhet att vara följsam och följa sin matte eller husse. Labradoren går bra ihop med andra husdjur och barn då den är tålmodig och lugn. Labradoren är en jakthund och används främst som apportör. Detta gör att labradoren är samarbetsvillig, har hög arbetslust och har lätt för att lära och ta kommandon. Detta gör också att det ställs krav på hundägaren att aktivera labradoren både mentalt och fysiskt. Dessutom tenderar labradoren att vilja tugga på saker då den i grund och botten är en apportör, och därför är det bra att ha tåliga tuggleksaker hemma.
  • Motionsnivå: Medel, en labrador retriever kräver motion varje dag utöver de vanliga promenaderna. Att få apportera ligger i labradorens natur och är ett perfekt sätt att motionera tillsammans med din labbe.

 

Vilken människa passar labradoren bäst?

Labradoren är sin människa trogen och vill alltid följa med på alla äventyr. Därför behöver en labdrador retriever en matte eller husse som kan ta med sig hunden så ofta som möjligt. Att lämna labradoren hemma längre stunder är inte bra varken för hunden själv eller för hemmets möbler och inredning. Vid tristess är det vanligt att labradoren hittar något att tugga på för att utagera sin tristess. Under arbetstid vill labradoren vara med på jobbet eller få möjlighet till en dagmatte/daghusse eller hunddagis. Labradoren trivs att vara utomhus. Det krävs rejäla promenader varje dag och även aktivering, gärna i form av apportering. Därför är det bra för labradoren att få bo i ett större hem för att kunna känna sig bekväm även inomhus. Labradoren har inget emot att ha en kompis hemma. Både katter och andra hundar går bra - i labradorens värld är fler desto bättre! Därför trivs labradoren väldigt bra som familjehund och går mycket bra ihop med barn.

Labradorens kost

Sjukdomar försämrar alltid hundens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av fler veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av god kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem. Som hundägare ansvarar du för din hunds hälsa och ett bra foderval är det första och viktigaste steget för ett hälsosamt hundliv.

Labradoren är avlad för att arbeta mycket och länge - därför tenderar den också att äta väldigt mycket. Att ge din labbe för mycket mat ökar därför risken för fetma avsevärt. Då många inte lever de hundliv som en gång var tänkt för labradoren, med långa arbetspass som apportör ute på jakt, så gäller det att ge labradoren ett foder som har en hög kötthalt och som innehåller grönsaker och frukt med viktiga vitaminer och mineraler. Undvik foder med spannmål och hög fetthalt.

Portionera din labradors mat utefter hundens ålder, vikt och aktivitetsnivå. Ett eller två mål om dagen är lagom för en labrador. Om du ger din labrador godis under dagen ska dessa räknas in i din hunds dagliga matranson. Om du känner dig osäker bör du alltid kontakta din veterinär för att få kostråd.

Hur uppfostrar man och tränar en labrador?

En labrador retriever är av naturen trogen sin människa och vill följa och vara till lags. Detta betyder dock inte att du som ägare kan strunta i uppfostran; alla hundar behöver en ägare som lägger ner tid och engagemang i sin hunds uppfostran. Se till att avvara flera tillfällen i vardagen där du och din labbe tränar tillsammans, se till att uppmuntra och berömma din labrador flitigt. Då labradoren vill göra rätt och vara duktig så är det viktigt att du som ägare också bemöter detta och överröser med beröm. Du ska aldrig vara sträng eller hård mot någon hund, men däremot konsekvent och metodisk. Att gå en hundkurs tillsammans med din hund, oavsett ras, är något som vi varmt rekommenderar för att lära sig de grundliga kommandon och etiketterna i hundlivet.

Labradorens pälsvård och skötsel

Labradorens päls är lättskött och kräver inte så mycket underhåll, men borsta igenom din labbe en gång i veckan för att få bort överflödig päls och envist smuts. Det är bra att ha hundschampo hemma då labradorer älskar vatten och ibland kan det bli ett oväntat bad i någon lerpöl. Utöver den minimala pälsvården behöver labradoren som alla hundraser kloklipp med jämna mellanrum samt tandborstning för att hålla sig frisk och ha en hög allmän hälsa. Håll även koll på labradorens öron. Stängda/liggande öron kan ibland bli smutsiga och kräva extra omsorg. Även ögon kan ibland bli rinninga då något pälsstrå kan ligga och skava eller likande.

Livet med en labrador retriever

Ett liv tillsammans med en labrador är ett lyckligt liv med mycket rörelse och lek. Din labrador kommer att må som bäst när han eller hon får umgås med dig och vara ute på aktiva äventyr - och gärna få möjlighet till ett bad då och då. Tillsammans med din labrador kan du utföra flera olika typer av hundsporter som lydnad, spår och jakt. Ni kan också välja att vara aktiva mer på hemmaplan genom apportering, aktivitetspromenader och löpning. För att din labrador ska få leva sitt liv till fullo krävs det att du som matte eller husse lägger ner tid och energi på att leva ett aktivt hundliv tillsammans och på köpet får du en trogen vän som kommer att följa dig vart du än går.