Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Pälsvård för hundar

Alla hundar kräver pälsvård på ett eller annat sätt. Vissa behöver bli borstade en gång i veckan medan andra behöver bli borstade varje dag. Vissa hundar behöver besöka trimmet regelbundet medan andra går några gånger per år. Detta beror helt på vilken hundras du har valt. Här berättar vi mer om pälsvård hos hundar och vad olika pälssorter kräver av dig som hundägare.

Pälsvård för korthåriga hundar

Korthårig päls är kanske det enklaste typen av päls att vårda, och kräver endast regelbunden borstning med en enkel borste eller kam. Du tar enklast bort de döda håren genom att borsta hunden mothårs.

Pälsvård för långhåriga hundar

Har du en hund med långhårig päls behöver den daglig pälsvård. Borsta först ut tovorna och gå sedan igenom pälsen en gång till med en grovtandad kam.

Pälsvård för strävhåriga hundar

Strävhåriga hundar har ofta en kraftig underull som kräver en hel del pälsvård och måste borstas och kammas regelbundet. Du kan även behöva trimma och bada hunden minst en gång i halvåret.

Pälsvård hos släthåriga hundar

Hundar med släthårig päls kräver inte jättemycket vård utan du kan borsta den ungefär en gång per vecka.

Pälsvård hos hundar med sammetslen päls

Det här är den typ av päls som kräver mest pälsvård. Har din hund sammetslen päls bör du bada den ungefär var tredje månad och pälsen behöver trimmas regelbundet. Ett tips efter att du borstat hunden är att använda en borste av svinhårsborst - då blir pälsen riktigt glansig och vacker!

Vilka hundraser kräver mycket pälsvård?

Vissa hundraser med tjock, lång och tät päls som t.ex. cocker spaniel, bearded collie eller shih tzu kräver en hel del pälsvård.

5 tips för pälsvård för hundar

 • Ta hand om din hunds päls lite hela tiden för att göra pälsvården mindre krävande
 • Träna din hund till att tycka att pälsvården är en mysig stund tillsammans, eller att det är kul att gå till trimmet
 • Börja ta hand om din hunds päls redan när den är en liten valp
 • Innan du skaffar hund, fundera på hur mycket tid du vill lägga på pälsvård och välj hundras därefter
 • Har du en hund med mycket päls mellan trampdynorna är det bra att emellanåt klippa ur pälsen där för att förhindra illaluktande och obehaglig svampbildning

Hund med tovig päls

En tovig päls är inte bara ett kosmetiskt problem. Tovor i armhålor, ljumskar eller på tassarna kan göra det svårt för hunden att röra sig och orsaka ömma skavsår. Tovorna kan även få huden att strama åt, vilket är obekvämt för hunden. Pälsvård är alltså inte bara en skönhetsfråga, det främjar även hundens hälsa.

Varför uppstår tovor hos hundar?

När hunden fäller är det extra stor risk att den får tovor. Även under vår och höst när det är fuktigt och smutsigt ute. Hundkläder som gnider mot pälsen kan också orsaka tovor – be om hjälp när du köper jacka eller overall till hunden så att du får en modell som passar.

Hos hundar som har päls i två lager (täckhår och underull) är det oftast den lossnande underullen som orsakar tovor. Underullen fastnar i täckhåren istället för att falla av, och ibland lossnar den inte ens fast du borstar hunden ordentligt.

Hos Trimmis Pet Spa kan du boka en särskild tvätt som är speciuellt utvecklad för raser med underull. Tvätten är omsorgsfull och masserande. Efteråt blåser hundfrisören pälsen torr med en effektiv pälstork för professionellt bruk samtidigt som lös päls borstas bort.

Kom ihåg!

Om en tova är väldigt stor och tät är det oftast bäst att klippa bort den. Eller så kan du klippa vertikala snitt i tovan och sedan försöka reda ut den. Investera i en bra sax och en bra borste.

Går det att förebygga tovor hos hundar?

De viktigaste åtgärderna för att förebygga tovor är att hålla pälsen ren och att kamma den regelbundet och så ofta som dess kvalitet kräver. Eftersom tovor vanligtvis bildas nära huden bör du se till att kamma ända från huden ut till hårstrånas toppar.

Ett högklassigt balsam försluter hårstrånas yta, vilket förhindrar att de tar upp smuts och förebygger att tovor bildas. Detta gör det också enklare att kamma pälsen. När du tvättar pälsen på ett husdjur som lätt får tovor bör du alltid använda balsam.

Hur hanterar jag min hunds toviga päls?

När du behandlar pälsen ska den vara ren och lite fuktig. Då slits hårstråna mindre och går inte av lika lätt. Om pälsen är lång är det bästa att reda ut eventuella tovor i samband med tvätt. Behöver du borsta och kamma vid andra tillfällen, skydda gärna med spraybalsam för hund.

En karda eller en borste med naturborst glider lättare än en kam och drar inte loss hårstrån i onödan. Därför är något av detta att föredra när du ska reda ut en tovig päls. Därefter kan du gå igenom pälsen med en metallkam, och hittar du tovor så red ut dem med fingrarna, en borste eller en karda. Jobba med pälsen i sektioner så att du kommer hela vägen in till huden. Hellre att du delar upp borstningen på flera tillfällen än att pälsen inte blir ordentligt genomborstad.

Bra att ha hemma om din hund har tovig päls

Så tämjer du en hund som inte vill borstas

 • Sträva alltid efter att öva pälsvård när hunden är sömnig. En kvällsvild valp eller vuxen hund med mycket spring i benen är inte i särskilt lämplig sinnesstämning för borstträning.

 • Försök att alltid förutse din hunds upptåg och ta en paus i övningen innan den börjar busa. Då förstärks det önskade beteendet snabbare.

 • Om hunden biter i borsten, lossa den inte ur pälsen just då. Om du gör det lär sig hunden att den slipper borsten om den bits.

 • När hunden biter, stoppa borstningsrörelsen och håll borsten stilla i pälsen. Håll dig lugn.

 • När hunden släpper borsten och vänder bort huvudet, slutför det avbrutna draget med borsten och lyft därefter borsten från pälsen.

 • Håll godis i din andra hand, så att du kan belöna hunden när den håller sig stilla och har huvudet bortvänt från den borstande handen.

 • Du kan även ge hunden till exempel en aktiveringsleksak fylld med våt- eller råfoder medan du borstar den.

Pälsvård för valpar

En välvårdad päls är inte bara en ytlig sak. Pälsvården har stor betydelse för hundens välbefinnande. En vårdad päls är:

 • tät men luftig

 • väderbeständig

 • rastypisk

De olika pälsvårdsåtgärderna bör du vänja valpen vid redan när den är liten, då går det smidigt även senare. Bra redskap underlättar pälsvården märkbart. Välj redskap enligt pälsens kvalitet och längd. Våra försäljare ger dig gärna goda tips i schampo- och borstdjungeln.

Besök hundtrim med din valp

Alla valpar, både yrväder, de blygaste vovvarna och alla där emellan, är välkomna att bekanta sig med våra hundtrim. Ta med valpen på ett introduktionsbesök så får du massor av praktiska tips av trimmarna om rastypisk pälsvård. Dessutom får din valp en ny glad upplevelse i händerna på ett säkert och varsamt proffs.

Valpen biter i borsten - vad ska jag göra?

Ur valpens perspektiv är idén med borstningen förmodligen att sparka kardan, brottas med borsten och bita i kammen. Borsten innebär nya, kittlande känslor i valpen och den reagerar på det enda sätt den kan – med bus. Det är frestande att låta den lilla gullungen leka med borsten eller händerna, men kom då ihåg att om några månader har du en sprattlande unghund med helt annan styrka i bettet. Det är inte schysst att tillåta valpen något som snart blir förbjudet. Att bita i borsten är helt naturligt för en valp och därför behöver man redan nu lära den hur man önskar att den uppför sig under pälsvården.

Tips på pälsvårdsprodukter för hundar

Behöver du hjälp?