Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Hälsa

Överviktig hund

Det är av välvilja man vill överösa sin hund med både kärlek och godsaker. Det första kan man aldrig få för mycket av men ibland kan det bli för mycket av det andra, precis som för oss människor. Detta kan sluta med att du får en överviktig hund. Här berättar vi mer om övervikt hos hund, och vad du kan göra för att hjälpa din hund att gå ner i vikt.

Övervikt leder till hälsoproblem

Övervikt är ett ökande problem för både människor och djur. Som veterinär lägger man ingen värdering i hur patienter ser ut, däremot finns det starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem.

5 saker att tänka på om du har en överviktig hund:

 • Övervikt ger högre påfrestning på ben och leder, och ökar risken för korsbandsskador och kroniska ledproblem

 • Övervikt kan leda till diabetes

 • Fel livsföring påverkar andningsvägar och cirkulation negativt

 • Hunden kan få problem med hud och päls

 • Övervikt leder till sämre immunförsvar

Förutom dessa hälsoproblem leder övervikt även till ett sämre liv för hunden; en överviktig hund orkar inte röra på sig på samma sätt som normalviktiga hundar, och den får det svårare på sommaren eftersom övervikt försämrar värmeregleringen. Tiden tillsammans med din hund riskerar också att förkortas eftersom en överviktig hund har en kortare förväntad livslängd.

Kost och måltider för en överviktig hund

Felaktig kost och för lite motion är ofta orsaken till övervikt hos hundar. Det finns effektiva dietfoder hos din veterinär speciellt framtagna för viktreducering. Personalen i din Arken Zoo-butik eller Arken Zoo Veterinärklinik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just din hund. Ge inte mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela maten på flera mindre portioner under dagen. Det finns specialfoder som fokuserar på att hjälpa din hund att gå ner i vikt. Nutrima Weight Balance är ett sådant foder av hög kvalité och god smak.

Aktiviteter för en överviktig hund

Börja långsamt med konditionsträning. Gå längre och snabbare promenader eller börja med långsam cykling. Om din hund inte hänger med när du ökar tempot så kontakta din veterinär för en hälsokontroll. Simning är en väldigt skonsam och effektiv träningsform för en överviktig hund. Sommartid kan ni tillsammans bege er till en närliggande sjö (håll koll på såväl var det är okej att låta hunden simma samt om det kommit larm om algblomning). Har du en liten överviktig hund så kan den få simma i badkaret, annars finns det flera hundsim runt om i landet med utbildad personal som kan hjälpa dig och din hund. Att skritta långsamt i blåbärsris eller mjuk mossa är också det en enkel och bra träning för en överviktig hund, eftersom hunden måste lyfta på ett ben i taget och inte förlita sig på svikten i lederna som annars hjälper hunden att röra på sig med minsta möjliga ansträngning.

Vill du träna ihop med din hund? Läs mer om att springa med hund här »

Tips för att hjälpa din hund att hålla formen 

 • Rutiner. Du som ägare bör sätta upp goda rutiner för utfodring och motion; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

 • Håll koll på mängden. Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till hundens storlek.

 • Undvik människomat. Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra hundar. En vanlig kaloribov är att man bjuder små bitar vid köksbordet eller tv-soffan som sammanlagt kan bli en ganska stor mängd under ett dygn.

 • Belöningsgodis med måtta. När du ska belöna din vän med godis eller tuggben behöver det inte vara flera stycken samtidigt och du ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid. Rekommendationen är att max 10% av dagsgivan kan vara annat än hundens mat, men då är det också viktigt att komma ihåg att ta bort de 10 procenten från middagen eller frukosten så att hunden inte får godis och tuggben utöver vanliga portionsstorleken.

 • Långsam måltid. Servera maten i aktiveringsleksaker eller slow feed matskål. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.

 • Väg hunden med jämna mellanrum. I våra butiker samt på din Arken Zoo Veterinärklinik finns specialkonstruerade vågar och vi hjälper dig gärna att väga din hund.

Denna artikel är framtagen tillsammans med Arken Zoo Veterinärklinik.

Tips på foder för en överviktig hund

Har du en överviktig hund där hemma? Med rätt kost, träning och tålamod kommer ni hamna på rätt köl igen! Här är 4 foder vi rekommenderar för överviktiga vovvar.

Tips på matskålar för en överviktig hund

Älskar din vovve mat så mycket att den bara glufsar i sig och sen vill ha mer? Vårt tips för en överviktig hund är att se till att måltiden går lite långsammare genom att servera maten i aktiveringsleksaker eller slow feed matskål. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?