Överviktig hund

Det är av välvilja man vill överösa sin hund med både kärlek och godsaker. Det första kan man aldrig få för mycket av men ibland kan det bli för mycket av det andra, precis som för oss människor. 

Övervikt leder till hälsoproblem

Övervikt är ett ökande problem för både människor och djur. Som veterinär lägger man ingen värdering i hur patienter ser ut, däremot finns det starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem.

Övervikt hos hund kan leda till:

  • Högre påfrestning på ben och leder ökar risken för korsbandsskador och kroniska ledproblem.
  • Övervikt kan leda till sjukdomen diabetes.
  • Fel livsföring påverkar andningsvägar och cirkulation negativt.
  • Hunden kan få problem med hud och päls.
  • Övervikt leder till sämre immunförsvar.

Förutom dessa hälsoproblem leder övervikt även till ett sämre liv för hunden; din hund orkar inte röra på sig på samma sätt som normalviktiga hundar, och den får det svårare på sommaren eftersom övervikt försämrar värmeregleringen. Tiden tillsammans med din hund riskerar också att förkortas eftersom överviktiga hundar har en kortare förväntad livslängd.

Vad kan du som ägare göra om din hund lider av övervikt?

Om du vet att ditt husdjur lider av övervikt finns det en hel del du kan göra. Tänk på att det finns sköldkörtelrubbningar som kan påverka ämnesomsättningen, så innan en målinriktad diet för viktnedgång sätts in och konditionsträningen ökar bör djuret genomgå en hälsoundersökning hos veterinär. Väg gärna din hund med jämna mellanrum för att hålla koll på vikten. I våra butiker samt på Vettris veterinärkliniker finns specialkonstruerade vågar, och vi hjälper dig gärna att väga din hund.

Kost och måltider

Felaktig kost och för lite motion är ofta orsaken till övervikt hos hundar. Det finns effektiva dietfoder hos din veterinär speciellt framtagna för viktreducering. Personalen i din Arken Zoo-butik eller Vettrisklinik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just din hund. Ge inte mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela maten på flera mindre portioner under dagen.

All mat behöver inte serveras i den traditionella matskålen. Det finns stimulerande  aktiveringsleksaker och slow feed matskålar att köpa i butiken som gör måltiden både längre och roligare. Matglada hundar kan också få en del av foderransonen på samma sätt som man ger godis, ofta är det givandet i sig som hunden uppskattar. Att gå ner i vikt kan vara en utmaning. Det krävs disciplin, planering och rutiner. För hundens skull, som inte själv kan styra hur mycket den äter, behöver du och alla i omgivningen veta om vad som gäller.

Aktivitet

Börja långsamt med konditionsträning. Gå längre och snabbare promenader eller börja med långsam cykling. Om din hund inte hänger med när du ökar tempot så kontakta din veterinär för en hälsokontroll. 

Tips för att hjälpa din hund att hålla formen 

Kroppens ämnesomsättning påverkas av mängden motion i förhållande till mängden kalorier man får i sig under dygnet. Därför är det viktigt att ha goda rutiner och som ägare lära sig att ha kontrollen; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att hålla reda på den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till hundens storlek och att inte överskrida den.

Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra hundar. Även om man bara bjuder små bitar kan det bli ganska mycket mängd under ett dygn från köksbord, TV-soffa, skärbrädor och matresttallrikar. Det är ofta en vanlig kaloribov vid övervikt!

Godis och tuggben är också extra kalorier vilket måste vägas in i den totala mängden kalorier per dygn. En hund förstår när den gör rätt och belönas gärna med en liten godisbit. Det behöver inte vara flera stycken samtidigt och man ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid. 

Pigga och friska hundar med blanka pälsar och mycket spring i benen är målet! På vägen får vi själva gärna hänga med mot en hälsosammare livsstil. Kärleken till din hund går inte genom magen, den går genom dig.

Tips!

Servera maten i aktiveringsleksaker eller slow feed matskålar. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.

Denna artikel är framtagen tillsammans med Vettris.

  • Goda råd
  • Överviktig hund
  •