Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Höj kattens status

Visste du att det i Sverige just nu finns tiotusentals hemlösa katter som saknar en varm och trygg plats att sova på, näringsriktig mat och som dras med både sjukdomar och parasiter? En felaktig uppfattning är att katten alltid klarar sig och därför är det vanligt att se mellan fingrarna på hemlösa katter. Men även om katten precis på gränsen överlever så är det ingen vidare livskvalité att vara konstant hungrig, på gränsen till utsvulten, frusen och kanske blöt, ha rinnande ögon och invärtes och utvärtes parasiter och dessutom behöva försvara sig från andra lika plågade katter i området.

Kanske har du reflekterat över att vi inte har några hemlösa hundar som springer omkring på samma sätt som många katter gör. Det är för att hunden har en högre status och vi har en annan tradition av att hålla hundar på det sätt vi gör. Ofta kan man se annonser med kattungar och katter som skänkes bort eller säljes för en väldigt låg summa men det är högst ovanligt att se samma annonser fast med valpar och hundar, eller hur?

Tillsammans kan vi hjälpas åt att höja kattens status och därmed också deras välfärd. För visst förtjänar varenda en av dem det, våra älskade små hustigrar, oavsett om det är en ras- eller bondkatt!

Vad kan vi göra för att höja kattens status?

  • Om katten inte ska avlas på så bör man se till att den inte bidrar till att fler katter föds in i hemlöshet. Att kastrera eller ge p-piller kan då vara ett alternativ, särskilt för katter som hålls delvis eller helt utomhus. Tänk på, bara för att man har en hankatt så är man inte fri från ansvar eller konsekvenser gällande fortplantningen! Som djurägare har man ansvar för att ens katt inte kan reproducera sig okontrollerat.

  • Id-märk och registrera katten: att märka sin katt, oavsett om det är med en tatuering i örat eller mikrochip under huden, är enda sättet att påvisa ägarskap på en katt och det här underlättar betydligt med identifieringen om katten springer bort. För att veterinären eller polisen ska kunna hitta den i systemen så krävs att den även är registrerad, så kom ihåg att göra detta hos Jordbruksverket. Utöver det registret så finns även frivilliga register hos SKK och/eller SVERAK

  • Vaccinera katten mot dem vanligaste sjukdomarna så förebygger man i många fall onödigt lidande.

  • Att försäkra sin katt kan bespara plånboken från stora hål om något skulle hända den. Om ens katt sväljer något olämpligt, skadar sin tass eller drabbas av någon sjukdom och behöver veterinärvård så är det en trygghet att veta att försäkringen går in och täcker för största delen av kostnaderna.

  • Adoptera! Ofta är katt- och djurhemmen överfulla med katter som behöver ett nytt hem. Att hjälpa en sådan katt är ofta mycket tacksamt och du kommer få en kompis för livet.Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?