Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kastrera din katt

Om du inte planerar för avel bör du fundera på att kastrera din katt. Genom kastrering undviker du att katten får oplanerade kattungar och du får i de flesta fall en mer harmonisk katt. Från och med den 15 juni 2020 står det i Jordbruksverkets föreskrifter att en katt som rör sig fritt utomhus ska vara förhindrad från att fritt fortplanta sig. Läs mer om kastrering av katt här!

Därför ska du kastrera din katt

Om du inte planerar att avla på din katt ska du enligt lagstiftningen se till att den inte kan fortplanta sig. För hankatter innebär det kastrering och för honkatter innebär det antingen p-piller eller kastrering även här. Fördelarna med att kastrera en hankatt är bland annat att katten blir lugnare och urinen luktar mindre starkt. Fördelarna med att kastrera en honkatt är att man tar bort risken för livmoderinflammation, samt minskar risken för juvertumörer. Nackdelen med att kastrera sin katt är att katten lättare går upp i vikt, både hankatter och honkatter.

Kastrera honkatt

En honkatt blir vanligtvis könsmogen vid 6–10 månaders ålder. Hur ofta och hur länge en honkatt löper är individuellt och styrs av ljusets timmar. En löpande honkatt letar efter hanar att para sig med och det finns en stor risk att hon blir oplanerat dräktig om hon går ute. En katthona som har långa löpperioder utan att bli dräktig mår sällan bra och hennes frustration kan bli så stor att hon bokstavligt talat klättrar på väggarna. Det är inte ovanligt att honor som löper ofta tappar päls, hull och kondition. Vissa katter markeringskissar utanför lådan under löpet, vilket det finns risk att hon fortsätter med även om hon kastreras senare.

Så kastreras en honkatt

När en honkatt kastreras opererar veterinären bort äggstockarna och hela eller delar av livmodern. Oftast kan man hämta sin katt redan samma dag som operationen utförs. De första dagarna efter ingreppet ska du hålla katten inomhus. Normalt sett läker katten på 10–12 dagar.

P-piller för katter

För att förhindra täta kullar hos en avelskatt är p-piller ett alternativ. Men kom ihåg att allt för långvarig behandling med p-piller ökar drastiskt risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. En katt som äter p-piller ska äta en tablett i veckan. Har du utekatt är det lätt att missa en tablett och då kan hon snabbt bli fertil och därmed dräktig.

Kastrera hankatt

En hankatt blir könsmogen redan vid sex månaders ålder. En hankatts könsdrift är tydlig:

 • Urinen luktar starkt

 • Hankatter som går ute är ofta hemifrån i långa perioder

 • Innekatten blir rastlös och urinmarkerar revir på ex. möbler

 • Hamnar lätt i revirslagsmål – ofta med sår och bölder som påföljd

 • En okastrerad hane bidrar också till att fler oönskade katter föds

Så kastreras en hankatt

När veterinären kastrerar en hankatt öppnar veterinären upp pungen och tar bort testiklarna. Veterinären syr inte ihop pungen utan den får läka ihop själv. En hankatt repar sig i regel snabbt och är oftast som vanligt igen efter en till två dagar. De flesta veterinärer rekommenderar att katten bör vara minst 6 månader vid kastrering, vilket gäller både hon- och hankatter, men normgruppen stödjer kastration redan så tidigt som 4 månaders ålder. För att genomgå operationen måste katten vara frisk.

5 saker att tänka på gällande kastrering av katt

 • Om du inte planerar att avla på din katt ska du enligt lagstiftningen se till att katten inte kan fortplanta sig
 • Fördelarna med att kastrera en hankatt är att han blir lugnare och urinen luktar mindre starkt
 • Fördelarna med att kastrera en honkatt är att risken för livmoderinflammation försvinner, samt risken för juvertumörer minskas
 • Nackdelen med att kastrera sin katt är att katten får lättare för att gå upp i vikt
 • Normalt sett läker en katt snabbt efter en kastrering, en honkatt brukar vara läkt efter 10-12 dagar och en hankatt bara efter ett par dagar

Att tänka på efter att du kastrerat din katt

När katten kommer hem från veterinären brukar den bli lite trött igen, trots att den kanske verkade pigg när ni hämtade den. Det är helt normalt och beror på att katten slappnar av när den kommer tillbaka till sin hemmiljö.

 • Du bör inte låta din katt sova ut i sängen direkt efter kastrering, eftersom den lätt kissar på sig efter narkos

 • En katt som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Lägg din katt på ett varmt ställe och låt den hämta sig i lugn och ro

 • Släpp inte ut katten på kvällen, den kan fortfarande vara påverkad av medicinen den fått

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?