Kastrera din katt

Har du inte tänkt använda din katt i avel är kastrering värt att fundera på. Genom kastrering undviker du att katten får oplanerade kattungar och du får i de flesta fall en mer harmonisk katt.

Okastrerad honkatt

En honkatt blir vanligtvis könsmogen vid 6-10 månaders ålder. Hur ofta och hur länge en honkatt löper är individuellt och styrs av ljusets timmar. En löpande honkatt letar efter hanar att para sig med, och det finns en stor risk att hon blir oplanerat dräktig om hon går ute.

Om en könsmogen honkatt inte blir dräktig löper hon högljutt, vissa oftare än andra. En katthona som har långa löpperioder utan att bli dräktig mår sällan bra och hennes frustration kan bli så stor att hon bokstavligt talat klättrar på väggarna. Det är inte ovanligt att honor som löper ofta tappar päls, hull och kondition. Vissa katter markeringskissar utanför lådan under löpet, vilket det finns risk att hon fortsätter med även om hon kastreras senare.

P-piller

För att förhindra täta kullar hos en avelskatt är p-piller ett alternativ. Men kom ihåg att allt för långvarig behandling med p-piller ökar drastiskt risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. En katt som äter p-piller ska äta en tablett i veckan. Har du utekatt är det lätt att missa en tablett och då kan hon snabbt bli fertil och därmed dräktig.

Vi rekommenderar alla honkatter som inte används i avel att kastreras kirurgiskt.

Kastrera honkatt

När en honkatt kastreras opererar veterinären bort äggstockarna och hela eller delar av livmodern. Oftast kan man hämta sin katt redan samma dag som operationen utförs. De första dagarna efter ingreppet ska du hålla katten inomhus. Normalt sett läker huden på 10-12 dagar.

Okastrerad hankatt

En hankatt blir könsmogen redan vid sex månaders ålder. En hankatts könsdrift är tydlig:

urinen luktar starkt
hankatter som går ute är ofta hemifrån i långa perioder
hamnar lätt i revirslagsmål – ofta med sår och bölder som påföljd
en okastrerad hane bidrar också till att fler oönskade katter föds
innekatten blir rastlös och urinmarkerar revir på ex. möbler

Vi rekommenderar alla hankatter som inte används i avel att kastreras kirurgiskt.

Kastrera hankatt 

När veterinären kastrerar en hankatt öppnar hen upp pungen och tar bort testiklarna. Veterinären syr inte ihop pungen utan den får läka ihop själv. En hankatt repar sig i regel snabbt och är oftast som vanligt igen efter en till två dagar.

De flesta veterinärer rekommenderar att katten bör vara minst 6 månader vid kastrering, gäller både hon- och hankatter, men normgruppen stödjer kastration redan så tidigt som 4 månaders ålder. Dör att genomgåoperationen måste katten vara frisk.

Övervikt

Det finns särskilda foder för kastrerade katter. Be din veterinär om råd.

Att tänka på efter kastrationen

När katten kommer hem från veterinären brukar den bli lite trött igen, trots att den kanske verkade pigg när ni hämtade den. Det är helt normalt och beror på att katten slappnar av när den kommer tillbaka till sin hemmiljö.

Observera att du inte bör låta din katt sova ut i sängen direkt efter kastrering, eftersom de lätt kissar på sig efter narkos.
Tänk på att en katt som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Lägg din katt på ett varmt ställe och låt den hämta sig i lugn och ro.
Släpp inte ut katten på kvällen, de är fortfarande påverkade av medicinen de fått.

Funderar du på att kastrera din katt och vill ha mer information kan du alltid kontakta din närmaste Vettrisklinik.

  • Goda råd
  • Kastrera din katt
  •