Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Skaffa katt

Adoptera katt

Alla katter förtjänar ett kärleksfullt hem och sin alldeles egna människa. Kan det vara du? I den här artikeln berättar vi mer om hur det är att adoptera katt, som hur mycket det kostar att adoptera katt, hur man hanterar en adopterad katt som exempelvis är skygg och vad som kan vara bra att tänka på före, under och efter en adoption.

Är du redo för det ansvar det innebär att adoptera en katt?

Innan du välkomnar en ny familjemedlem är det viktigt att ha tänkt igenom beslutet noga.  Att skaffa ett djur är alltid ett stort åtagande, och katter lever i snitt tjugo år. Många katter som ges en andra chans genom adoption har haft en tuff start i livet och som kattägare krävs det både tid, tålamod och engagemang.

Fundera på det här innan du adopterar en katt

 • Kommer katten få sällskap majoriteten av dygnets timmar? Om du är borta mycket kan det vara en bra idé att skaffa två katter, så att de har sällskap av varandra.
 • Har du ekonomin att köpa foder, kattsand, tillbehör och ta katten till veterinären om den blir sjuk?
 • Har du förståelse för att katten kan vara skygg eller ha andra beteendeproblem och att den sociala interaktionen sker på kattens villkor?

Känns ovan punkter okej är du redo för nästa steg i adoptionsprocessen!

Adoptera katt från Sverige - så går det till

Det finns många djurhärbärgen i olika delar av Sverige där du kan hitta en katt att adoptera. Det finns ofta väldigt många katter på katthem som väntar på att få bli adopterade. En anledning till detta är att vi generellt sett är mer ansvarsfulla när det kommer till att äga och ta hand om exempelvis en hund. 

Ta kontakt med ett djurhärbäge för att adoptera en katt

Ett vanligt tillvägagångssätt om du vill adoptera en katt i Sverige är att du tar kontakt med ett härbärge eller ett katthem i ditt närområde. Du brukar då få fylla i en intresseanmälan och sedan komma för ett personligt möte. Där får du träffa katterna och har chans att ställa frågor. Var beredd på att också få frågor från personalen - det ska ju kännas rätt för både dig och katten!

Om allt känns bra matchas du ihop med en katt. Vid leverans är katterna vanligtvis vaccinerade, undersökta av veterinär och behandlade för eventuella sjukdomar, många är dessutom kastrerade. Tänk på att det är viktigt att skaffa en försäkring till din nya familjemedlem!

När du ska adoptera att från Sverige

 • Kontakta ett djurhärbäge eller katthem om du vill adoptera en katt
 • Fyll i intresseanmälan, träffa katterna och diskutera med personalen för att hitta rätt katt för dig
 • När du adopterar en katt från Sverige är katten vanligtvis vaccinerad, undersökt av veterinär och behandlad för eventuella sjukdomar. Många katter är dessutom kastrerade.
 • Kom ihåg att skaffa en försäkring till din nya adopterade katt

Adoptera katt från utlandet

I många europeiska länder är herrelösa katter en vanlig syn, men livet på gatan är tufft -  katterna kan bli påkörda, förgiftade, misshandlade eller svälta ihjäl. Eftersom det finns så många hemlösa katter utomlands överväger många svenskar att adoptera en katt från ett annat land än Sverige.

Ta kontakt med en organisation utomlands för att adoptera en katt 

Organisationer som verkar utomlands tar hand om alla importkrav som gäller husdjur som redan finns på plats. Dessa krav inkluderar vanligtvis vaccinationer och avmaskning. Med dessa åtgärder kan spridning av rabies, parvovirus, smittsam leverinfektion, kennelhosta, leptospiros, bandmask, loppor och andra parasiter förhindras. Många organisationer testar även för hjärtmask, giardia och leishmania innan katten reser till sitt nya hem. Dessutom rekommenderas nya ägare att avmaska ännu en gång när katten anländer. Eftersom djursjukdomar alltid är landsspecifika bör du läsa om dem i förväg eller fråga organisationen du adopterar från.

Kom ihåg - många adopterade katter kommer från helt vanliga familjer

Även om det finns förhöjda risker med adoption kan det vara bra att komma ihåg att långt ifrån alla katter som adopteras bort har varit utsatta för traumatiska upplevelser. Många katter kommer från helt vanliga familjer, som kanske flyttat eller inte har tillräckligt med tid och pengar för att ta hand om sin katt på bästa sätt.

När du adopterar en katt gör du en oerhört stor skillnad i just den kattens liv. Många hjärtevärmande berättelser från adoptivföräldrar till katter bevisar att man kan hitta sin bästa vän även från ett härbärge!

Första tiden hemma efter att du adopterat en katt

Att hitta hem är som att vinna på lotto för en katt som tidigare bott på ett härbärge – men det är också en betydande livsförändring som kan orsaka stress. Att vänja en adopterad katt vid sitt nya hem kräver tålamod och tid av ägaren. 

Tips för att lugna en adopterad katt

 • Köp hem lugnande feromoner i god tid innan katten anländer. Det kan hjälpa din nya katt att koppla av.

 • En katt som rest från ett annat land kan tycka flygplatsen är en skrämmande och konstig plats, så bli inte orolig om du inte möts av en spinnande misse på en gång (även om detta kan hända också). Var lugn när du närmar dig din nya katt; låt den nosa på din hand och erbjud några godisar.

 • Du kan använda feromonspray i din bil. Ta även med dig rengöringsprodukter ifall det händer en olycka.

 • Ge katten lite tid att lära känna sitt nya hem och familj. Se till att den har en lugn plats dit den kan söka sig till, till exempel en egen kattbädd där ingen stör den. Bjud inte in dina vänner att träffa katten direkt.

 • Du kan gömma kattgodis i hemmet för att din adopterade katt tidigt ska få positiva känslor för hemmet.

 • Om katten är stressad kanske den inte är intresserad av att leka, men om katten visar tydligt att han eller hon vill leka så är det ett bra sätt att stärka banden mellan er. Aktivitetsleksaker kan även göra att katten känner sig mer avslappnad.

 • Låt inte katten gå utomhus direkt då den kan bli rädd och springa bort. Börja med att ha katten inomhus i några veckor och vänj den vid att ha sele på sig, så kan ni sedan tillsammans utforska närområdet på ett säkert sätt innan katten får gå ut själv.

 • Vänj din nya katt vid att vara ensam gradvis. Samma råd gäller både för vuxna och kattungar.

Läs mer om hur du kan tolka kattens språk »

Vanliga frågor om att adoptera katt

Vad kostar det att adoptera en katt?

Att adoptera en katt brukar kosta några tusen kronor, men variera beroende på kattens ålder och egenskaper. Att säga en exakt kostnad är därför svårt och vi rekommenderar att du hör tar direktkontakt med de organisationer som förmedlar adoptionskatter.

Hur adopterar man en katt?

Om du vill adoptera en katt från Sverige kan du höra av dig till ett djurhärbäge eller katthem och göra en intresseanmälan. Då kommer katthemmet ta kontakt med dig och ta processen vidare. Om du vill adoptera en katt från utlandet behöver du söka upp en pålitlig organisation som jobbar med hemlösa katter utomlands.

Hur gammal ska en katt vara för att få adopteras bort?

En katt måste alltid vara minst 12 veckor gammal för att få lämna sin mamma.

När kan man lämna en adopterad katt ensam?

En adopterad katt behöver gravid vänjas vid att vara ensam. Hur lång tid det är olika för alla adopterade katter. Vissa katter är mer självsäkra än andra, och andra lite mer skygga. Var uppmärksam på hur din katt mår och hur trygg den känner sig i hemmet.

Läs mer om kattungar och ensamträning här »

Andra sätt att hjälpa hemlösa katter på

Donera till organisationer

Alla har inte möjlighet att adoptera en katt – men lyckligtvis finns det andra sätt att hjälpa! Organisationer arbetar främst med donerade pengar som går till mat, veterinärkostnader och andra utgifter. Med donerade pengar kan organisationer ofta sterilisera katter för att förhindra att nya hemlösa kattungar kommer till världen. Vissa organisationer tar även emot donationer i form av mat, tillbehör och till och med gamla lakan och handdukar.

Var fosterhem till en katt

Att vara fosterhem är ett stort engagemang, men det är ofta mycket givande. Härbärgen är inte idealiska hem för katter, och därför är den hemliknande miljön ett mycket bättre alternativ. I ett fosterhem får katten veta hur den beter sig i ett hem och vanligtvis kan denna miljö minska stressen. Genom att ta hand om en katt gör du plats för ett annat hemlöst djur i härbärget.

Volontärarbeta på ett djurhärbäge eller katthem

Du kan även ge av din tid i form av volontärarbete. Om du inte kan arbeta på något härbärge kan du kanske hjälpa till med att samla in donationer. Katter som adopteras till Sverige kan behöva en flygeskort. Så om du ska resa kan du erbjuda dig att följa en resande katt.

Tips på produkter för en adopterad katt

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?