Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Bichon havanais

Bichon havanais är en populär hundras som har funnits vid människans sida i decennier. Hundrasen var från början en populär sällskapshund för aristokrater. Bichon havanais är liten, energisk hund som är glad och uppmärksam och som väcker glädje hos familjer världen över. Här har vi samlat massor av fakta om den söta och omtyckta hundrasen bichon havanais!

Lite fakta om bichon havanais

 • Ursprung: Medelhavet. Det sägs att handelsresande tog med rasen till Kuba och än idag är den Kubas nationalras

 • Vikt: 4–7 kg

 • Mankhöjd: 23–27 cm

 • Förväntad livslängd: Över 12 år

 • Fysiska egenskaper: Liten och stadig. Lång, fluffig päls, med svansen i en båge över ryggen

 • Mentalitet: Uppmärksam, tillgiven, vänlig, charmig och lekfull

 • Aktivitetsnivå: Låg till mellan

Bichon havanais ursprung

Bichon havanais härstammar ursprungligen från Medelhavsområdet och fördes sedan till Kuba av sjömän. Här fortsatte hundrasen att utvecklas och blev en mycket uppskattad sällskapshund åt aristokratin innan den även fångade folkets hjärtan. Som namnet antyder hör bichon havanais till bichonfamiljen där du hittar populära sällskapshundar som bichon frisé, malteser, bolognese, coton de tuléar och löwchen.

För vem passar bichon havanais bäst?

Bichon havanais är en snabblärd, gladlynt hund som passar alla typer av ägare. Havanaisen gillar alla former av uppmärksamhet och bryr sig sällan om vem den kommer ifrån. Rasen passar bra för såväl familjer som för ensamstående pensionärer. Havanaisen gillar att vara aktiv, men anpassar sig lätt till en annan livsstil. De gillar dagliga långpromenader och man ser dem ofta på utställning, men de kan lika gärna träna agility, lydnad, rallylydnad, nosework och liknande. En bichon havanais kräver mycket pälsvård, vilket ibland kan ses som en nackdel för rasen. Det är en liten, långhårig ras som måste borstas dagligen för att slippa tovor.

Så mycket väger en bichon havanais

I rasstandarden för bichon havanais står ingen exakt vikt. Vissa bichon havanaiser är större än andra, men en en vanlig vikt för bichon havanais är runt 4,5–7,3 kg. Väg din bichon havanais regelbundet och känn igenom den för säkerställa är den inte är överviktig eller underviktig.

Så ser en bichon havanais ut

Bichon havanais finns i flera färger som vit, fawn i alla nyanser, svart, havanna-brun, tobaksbrun och rödbrun. Även fläckar i nämnda färger förekommer. Skuggning i alla nyanser är tillåten. Oftast har de dålig underull, i många fall ingen. Pälsen hos vuxna hundar är lång, mjuk, slät eller vågig. Det kan förekomma lockiga partier.

Hur är en bichon havanais?

Havanaishundar är vanligtvis glada och lättsamma. De är sällskapliga, lättlärda och vill följa med på allt. En bichon havanais anpassar sig snabbt till sin ägare och miljön runtom. Det är kvicktänkta hundar som gärna gör sig till om det kan komma dem till gagn, något som säkerligen kommer att ge dig många skratt. Havanaisen kan vara notoriskt kräsen när det kommer till mat och kan vägra äta vissa foder. Det kan vara lockande att lägga något extra smarrigt i skålen för att få dem att äta, kom då ihåg att räkna in detta i dagsransonen.

Bichon havanais som familjehund

Med sin uppmärksamma, tillgivna, vänliga och lekfulla personlighet är bichon havanais den perfekta familjehunden. Den är snabblärd och glad och passar alla typer av ägare. Bichon havanais är känd för att älska alla former av uppmärksamhet och bryr sig inte särskilt mycket om vem den kommer ifrån. Vill du ha en mångsidig hund är bichon havanais också ett bra val - en bichon havanais passar lika bra på agilitybanan som i utställningsringen och den anpassar sig lätt till din livsstil även om du lever ett lugnare liv.

Bichon havanais som första hund

Har du inte ägt en hund förut är bichon havanais en trevlig hund att börja med. Den är liten till storleken och enkel att manövrera, och den är dessutom lekfull, vänlig och tillgiven. Den anpassar sig enkelt till sin ägares livsstil och passar bra för allt från dagliga långpromenader till myskvällar i soffan. En bichon havanais kräver dock mycket pälsvård, och det är något som du som nybörjare kan behöva träna på. Om du köper en bichon havanais behöver du vara beredd på att borsta den varje dag för att undvika tovor som gör ont. Bichon havanais är även känd för att vara rätt kräsen när det kommer till mat och vägra äta vissa foder, vilket kan kräva lite research för dig som ägare för att hitta det rätta fodret för din bichon havanais. Du kan alltid komma in till våra Arken Zoo-butiker och prata med oss om du behöver hjälp med att hitta bra foder till din kräsna bichon havanais!

Bichon havanais-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en lekfull liten bichon havanais-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din bichon havanais-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en bichon havanais

En bichon havanais kräver mycket pälsvård och behöver borstas varje dag. Den ska inte klippas eller trimmas, men kammas regelbundet och badas ungefär var 14.e dag. Om du inte sköter om pälsen på din bichon havanais kan den lätt få stora tovor som är besvärliga att kamma ut och gör mycket ont för hunden. En fördel med bichon havanais är dock att den inte fäller!

Vanliga sjukdomar för bichon havanais

Rasen bichon havanais lever i regel länge. Vissa hälsoproblem beaktas i avel, såsom hjärtsjukdomar, ögonsjukdomar, patella luxuation och chondrodysplasia. Den rasspecifika avelsstrategin rekommenderar att alla avelshundar går igenom en veterinärundersökning för dessa problem innan man avlar på dem.

5 snabba om bichon havanais

 • Energisk och glad liten hund
 • Passar alla typer av ägare
 • Kräver mycket pälsvård och borstning varje dag
 • Kan vara kräsen när det kommer till mat
 • Lever i regel länge

Vanliga frågor om bichon havanais

Vad ska jag tänka på innan jag köper en bichon havanais-valp?

Bichon havanais-valpar blir mer och mer populära, och det är inte konstigt – de är ju underbara! Det är dock viktigt att du gör din research innan du köper din bichon havanais-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Säkerställ också att säljaren är en seriös uppfödare och tänk på nödvändiga hälsoaspekter och pälsvård. Om du funderar på att köpa en bichon havanais-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Är bichon havanais skällig?

En bichon havanais är uppmärksam och alert. De gillar att sitta högt upp och ha koll på läget och kan därför ibland upplevas som högljudda och skälliga.

Hur gör jag om jag vill ha min bichon havanais kortklippt?

Bichon havanais är en hundras som kräven en hel del pälsvård, och enligt rasstandard ska den varken klippas eller trimmas, utan endast kammas och badas regelbundet. Många ägare som inte planerar att ställa ut sin bichon havanais väljer dock att hålla en praktiskt frisyr på hunden.

Var hittar jag bichon havanais till salu?

Om du funderar på att köpa en bichon havanais rekommenderar vi att du vänder dig till en bichon havanais-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en bichon havanais i behov av ett nytt hem.

Finns det några nackdelar med bichon havanais?

I princip alla hundraser har för- och nackdelar och hur avgörande dessa är olika beroende på vad du söker efter i en hund. Bichon havanais kräver till exempel en hel del pälsvård i form av borstning och bad vilket kan ses som en nackdel för de som inte önskar att lägga ner särskilt mycket tid på pälsvård. Vissa anser även att bichon havanais är en ras som skäller en del eftersom de både är uppmärksamma och alerta. Detta varierar dock såklart från individ till individ.

Finns det brun bichon havanais?

Enligt rasstandard finns bichon havanais i flera färger, bland annat havanna-brun, tobaksbrun och rödbrun.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?