Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Bichon frisé

Bichon frisé är den lilla vita hunden som ofta blev avbildad på målningar tillsammans med kungar och adelsmän under 1600- och 1700-talen. Senare, när den riskerade att utrotas, jobbade franska och belgiska uppfödare passionerat för att ta tillbaka den en gång så populära rasen. Idag är bichon frisé en av våra vanligaste sällskapshundar som ger trygghet och sällskap till människor i alla samhällsklasser. Här har vi samlas massvis av fakta om den fluffiga, vita lilla hunden bichon frisé!

Lite fakta om bichon frisé

 • Ursprung: Frankrike och Belgien

 • Vikt: Runt 5 kg

 • Mankhöjd: 25-29 cm

 • Fysiska egenskaper: En glad liten hund med en livlig gångstil och en lös, korkskruvslockig päls

 • Mentalitet: En sann sällskapshund som kan följa med överallt utan problem

 • Aktivitetsnivå: Medel till medellåg

Bichon frisés ursprung

Även fast hundrasen bichon frisé anses komma från Frankrike och Belgien, så kommer den faktiskt ursprungligen från Teneriffa, där den härstammar från hundrasen bichon teneriffe. Det var spanska sjömän som på 1400-talet tog med sig hundrasen till Teneriffa, och därifrån fick de små hundarna sedan följa med på fler resor. Under renässansen kom bichon frisé till Frankrike, och eftersom den lilla hunden liknade en liten barbet kallade man den barbichon, som senare utvecklades till bichon. Redan på 1600 och 1700-talet blev det populärt att avbildas med en bichon frisé i famnen, och det var sedan tack vare hängivet arbete av franska och belgiska uppfödare som dagens bichon frisé konstruerades. Rasen fick sitt nuvarande namn 1978 och erkändes då som en fransk-belgisk ras.

För vem passar bichon frisé?

En bichon frisé är en sann sällskapshund som du kan ta med överallt utan problem. De är glada och har lätt att lära. Även om de är små och har en lägre aktivitetsnivå så säger de inte nej till actionfyllda hobbys som agility eller flyball. Bichon frisé är en lättsam ras som passar även oerfarna hundägare. Rasen passar också barnfamiljer, så länge du sätter gränser för barnen och är tydliga med att en hund inte är en leksak. En viktig sak att nämna med bichon frisé är att den kräver en del pälsvård och underhåll. Du måste kamma och karda din bichon frisé varje dag och bada den varannan vecka. Du kan räkna med minst två timmars pälsunderhåll i veckan, där bad, föning och trimning inte är inräknat.

Så mycket väger en bichon frisé

Vikten för en bichon frisé ligger runt 5 kg där det viktigaste är att den står i proportion till storleken. Mankhöjden hos en bichon frisé är 25–29 cm. Hos hanhundarna accepterar man om den är 1 cm högre och tikarna får vara 2 cm lägre.

Så ser en bichon frisé ut

Bichon frisé har rikligt med päls. Den yttre pälsen bildar lösa korkskruvslockar och underullen är mjuk och tät. Färgen hos en bichon frisé är helt vit.

Hur är en bichon frisé?

Rasen bichon frisé är som mest känd för sitt stabila och härliga temperament. De är inte nervösa, skäller sällan och är väldigt sällskapliga mot både människor och hundar, oavsett om de känner dem eller inte. En bichon frisé är positiv, anpassningsbar och väldigt fäst vid husse och matte – därför hänger din bichon frisé gärna med på vad ni än hittar på.

Så mycket motion behöver en bichon frisé

Bichon frisé är en liten hundras som inte behöver fullt så mycket motion som vissa andra hundar. Den är dock en glad hundras med en livlig gångstil, och du kan lätt ta med den på dina äventyr utan problem. En bichon frisé säger inte nej till fartfyllda aktiviteter som agility och flyball eller långa promenader. Bichon frisé är en mycket anpassningsbar hund, så om du gillar att vara aktiv kommer din bichon frisé vara med på noterna. Vill du hellre ta det lugnt med din bichon frisé och njuta av dagliga promenader och mys i soffan, kommer även det uppskattas av hundrasen.

Bichon frisé som familjehund

Bichon frisé är en fantastisk familjehund som är känd för att gå väl ihop med barn. Det enda som är viktigt att tänka på är att bichon frisé är en liten hund som barnen inte får behandla som en leksak. Bichon frisé är även hundras som har lätt för att anpassa sig om det följer gärna med på familjens alla äventyr, vad det än är. En bichon frisé har ett stabilt och härligt temperament - den är inte nerös, skäller sällan och är sällskaplig mot både människor och hundar, vilket är bra egenskaper att se hos en familjehund. Kom dock ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens bichon frisé, även om det var barnen som ville skaffa en bichon frisé-valp. Det rekommenderas inte att man lämnar en liten bichon frisé ensam med yngre barn, både för hundens och barnens trygghet.

Bichon frisé som första hund

Med sitt stabila, glada temperament och förmåga att anpassa sig är bichon frisé en mycket bra hundras för nybörjare. En bichon frisé är en sällskaplig ras som gillar både människor och anda hundar, den skäller sällan och är inte nervös till sättet. Den brukar även vara mycket fäst vid sin ägare och vill alltid vara med. Precis som alla andra hundar behöver även en bichon frisé en bra uppfostran för att fungera i vardagen, något som många glömmer bort då bichon frisé är en liten, gullig hundras. Något annat som är bra för nybörjare att tänka på att en bichon frisé kräver en hel del pälsvård, och du som ägare måste vara beredd på att lägga tid på att sköta om den själv eller ta med din bichon frisé till ett hundtrim. Vi rekommenderar alltid att du läser på ordentligt om hundrasen bichon frisé innan du köper en, för att vara säker på att rasen passar din livsstil.

Bichon frisé-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en lockig liten bichon frisé-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din bichon frisé-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en bichon frisé

Bichon frisé har en krävande pälsvård och du som ägare behöver vara beredd på att pälsvården kommer ta tid. En bichon frisé behöver kardas och kammas varje dag, och badas ca varannan vecka. Efter att du badat din bichon frisé behöver du föna den torr samtidigt som pälsen kardas, så att pälsen blir rak. Pälsvården för en bichon frisé tar ca två timmar per vecka, utöver tiden för badning och föning. Beroende på pälskvaliten kan din bichon frisé även behöva klippas ungefär var sjätte vecka. Något som dock är bra med en bichon frisé är att rasen inte fäller.

Vanliga sjukdomar för bichon frisé

Det förekommer vissa åkommor hos bichon frisé, där olika typer av grå starr är ganska vanligt. Hudåkommor som allergier och utslag förekommer också hos bichon frisé, liksom problem med rinnande ögon. Individer ska ha känd knäledsstatus avseende patella innan parning, eftersom patellaluxation är ganska vanligt inom rasen.

5 snabba om bichon frisé

 • Blev ofta avbildad på målningar tillsammans med kungar och adelsmän under 1600- och 1700-talen
 • En sann sällskapshund som du kan ta med överallt utan problem
 • Känd för sitt stabila och härliga temperament
 • Även om den är liten och har en lägre aktivitetsnivå så säger den inte nej till actionfyllda hobbys
 • Kräver en del pälsvård och underhåll

Vanliga frågor om bichon frisé

Vad ska jag tänka på innan jag köper en bichon frisé-valp?

Bichon frisé-valpar är väldigt populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din bichon frisé-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Bichon frisé är en perfekt sällskapshund, men den kräver också en del pälsvård som du som ägare måste vara beredd på. Säkerställ alltid att säljaren är en seriös bichon frisé-uppfödare och att de satt ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en bichon frisé-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Finns det brun bichon frisé eller svart bichon frisé?

Nej, en bichon frisé ska alltid vara helvit.

När är en bichon frisé fullvuxen?

En bichon frisé är en liten hundras och anses vara fullvuxen när den är ca 10-12 månader.

Skäller en bichon frisé mycket?

Bichon frisé anses inte vara en hundras som skäller mycket.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?