Hund med tovig päls

En tovig päls är inte bara ett kosmetiskt problem. Tovor i armhålor, ljumskar eller på tassarna kan göra det svårt för hunden att röra sig och orsaka ömma skavsår. Tovorna kan även få huden att strama åt, vilket är obekvämt för hunden. Pälsvård är alltså inte bara en skönhetsfråga, det främjar även hundens hälsa.

Varför uppstår tovor?

När hunden fäller är det extra stor risk att den får tovor. Även under vår och höst när det är fuktigt och smutsigt ute. Kläder som gnider mot pälsen kan också orsaka tovor – be om hjälp när du köper jacka eller overall till hunden så att du får en modell som passar.

Hos hundar som har päls i två lager (täckhår och underull) är det oftast den lossnande underullen som orsakar tovor. Underullen fastnar i täckhåren istället för att falla av, ibland lossnar den inte ens fast du borstar hunden ordentligt.

Hos Trimmis Pet Spa kan du boka en underullstvätt som är särskilt utvecklad för raser med underull. Tvätten är omsorgsfull och masserande. Efteråt blåser hundfrisören pälsen torr med en effektiv pälstork för professionellt bruk samtidigt som lös päls borstas bort.

Kom ihåg!

Om en tova är väldigt stor och tät är det oftast bäst att klippa bort den. Eller så kan du klippa vertikala snitt i tovan och sedan försöka reda ut den.

Går det att förebygga tovor?

De viktigaste åtgärderna för att förebygga tovor är att hålla pälsen ren och att kamma den regelbundet och så ofta som dess kvalitet kräver. Eftersom tovor vanligen bildas nära huden, bör du se till att kamma ända från huden ut till hårstrånas toppar.

Ett högklassigt balsam försluter hårstrånas yta, vilket förhindrar att de tar upp smuts och förebygger att tovor bildas. Detta gör det också enklare att kamma pälsen. När du tvättar pälsen på ett djur som lätt får tovor bör du alltid använda balsam.

Hur hanterar jag en tovig päls?

När du behandlar pälsen ska den vara ren och lite fuktig. Då slits hårstråna mindre och går inte av lika lätt. Om pälsen är lång är det bästa att reda ut eventuella tovor i samband med tvätt. Behöver du borsta och kamma vid andra tillfällen, skydda gärna med borstspray.

En karda eller en borste med naturborst glider lättare än en kam och drar inte loss hårstrån i onödan. Därför är något av detta att föredra när du ska reda ut en tovig päls. Därefter kan du gå igenom pälsen med en metallkam, och hittar du tovor så red ut dem med fingrarna, en borste eller en karda.

Din hund är alltid varmt välkommen till Trimmis Pet Spa för tvätt, borstning och utredning av tovor. Vi diskuterar gärna trimning av pälsen som gör den enklare att sköta. Du får alltid en välvårdad, ren och fräsch hund med dig hem!

Läs mer om Trimmis och boka tid!

Bra att ha hemma:

  • Hundschampo och hundbalsam
  • Karda/borsta och metallkam
  • En bra sax
  • Goda råd
  • Hund med tovig päls
  •