Valpguide

Valpguide

Låta valpen gå lös

Om du lär din hund att följa dig utan koppel redan när den är valp spar du massor av tid och ansträngning. Det är smidigare för både dig och din valp om du vänjer den vid att gå lös och komma till dig på inkallning. Men innan du släpper lös den lille, läs våra tips.

Frihet under ansvar

I tätorter ska du hålla din hund kopplad. Även utanför tätort bör du vara noga med var du släpper loss hunden. En lugn öppen plats som är långt från bilvägar, eller en tyst skogsstig brukar vara trygga ställen för hunden att gå lös på. Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under resten av året ska hundägarna se till att de inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.

Innan du släpper lös valpen, försäkra dig om att det inte finns något i omgivningen som kan skrämma den. Ta inga risker.

Rymmer valpen?

Trots att världen är full av spännande saker är du mittpunkten i din valps liv. Nästan alla små valpar håller sig av naturen nära sin människa. Men ibland kan naturens mysterium föra den lilla nosen i fel riktning. Hur ska du göra om valpen irrar bort sig?

  • Om valpen traskar iväg bort från dig, gå inte efter den.
  • Kalla i stället glatt på valpen, när den tittar på dig, rör dig raskt bort från den.
  • Då rusar den lilla valpen efter dig. Beröm den ordentligt och belöna den med godis när den kommer fram till dig.
  • Det är viktigt att lära valpen att det är den som ska följa dig och inte tvärtom.
  • Spring därför aldrig efter en fritt strövande valp, om det inte är en akut nödsituation!

 

Tips för ägare av vilda valpar

En del valpar är mer orädda än andra och kan lätt tassa iväg. Med vilda valpar kan du prova följande:

  • Byt plötsligt riktning utan att säga något till din valp, då lär den sig att hålla ett öga på dig – annars kanske du rymmer!
  • Göm dig emellanåt bakom ett träd eller en sten och låt valpen söka dig. Göm dig inte på ett så svårt ställe att valpen blir orolig.
  • Belöna med glatt beröm och en godbit när den hittar dig.