Valpguide

Valpguide

Lära valpen gå i koppel

Valpen kan först inte förstå att den är fast vid människan via kopplet. För valpen är det bara ett konstigt snöre som skapar ett oväntat tryck mot kroppen. Den känslan kan få valpen att försöka komma undan trycket, genom att antingen dra hårdare eller genom att sätta sig ner i ren förundran. Eftersom valpen inte är van att gå i koppel måste ni öva redan när den är liten.

När hunden har lärt sig att gå i koppel utan att dra blir era promenader fantastiska. En hund som hela tiden drar i kopplet får lätt muskelsmärtor av allt kämpande. Det är inte heller tryggt för andra om du rör dig ute bland folk med en hund du inte har kontroll över. Därför börjar ni koppelträna redan nu. Men hur gör man?

 

Det lönar sig att vara nära

Börja alltid koppelträningen inomhus, med den lilla twisten att ni övar helt utan koppel! Uppmuntra först valpen att hålla sig nära dig genom att belöna den med godbitar. Låt hunden röra sig fritt i rummet, men det är bara när den håller sig nära dig som den får godis och beröm. Då lär sig de flesta hundar väldigt snabbt att det lönar sig att hålla sig nära sin människa. När valpen har varit bredvid dig en stund, ta ett steg och kalla på den. Vanligtvis rör sig då valpen naturligt med dig. Belöna direkt och upprepa övningen. Kom ihåg att ta pauser emellanåt.

När hunden självmant reagerar på dina rörelser genom att följa dig kan du öka antalet steg och tempo. Ta till exempel ett långsamt steg och belöna, tre snabba steg och belöna, sedan två, fem och så vidare. Då måste vovven vara uppmärksam eftersom den inte kan förutse exakt när belöningen kommer.

Lägg till kopplet

När valpen lärt sig att gå bredvid dig inomhus flera steg utan koppel, kan du koppla den i en sele eller ett halsband som inte stryper. Börja sedan gå och kalla på valpen, precis som du gjorde utan koppel. Om valpen börjar dra i kopplet bort från dig, vänta tills den slutar dra och tittar på dig. Släpp efter på kopplet i samma ögonblick och belöna valpen med en godbit. Kalla direkt efteråt på valpen, ta ett eller ett par steg och belöna när valpen följer dig.

Underlätta övningen ute

När valpen går fint i koppel inomhus är det dags att gå ut på gården och öva. Sök upp en plats som är välbekant för valpen och så lugn som möjligt, med få störningsmoment. Låt övningarna vara korta och snabba i början, valpens koncentrationsförmåga är ännu på nivå med en hyperaktiv hamsters.

Att öva utomhus är helt nytt för valpen. Även om valpen kan gå hur fint som helst där hemma bör du alltid se till att göra övningar i ny miljö lite lättare. Börja med att belöna valpen för att den håller sig nära dig och gå vidare med övningen på samma sätt som du gjorde inomhus. En sådan skolning möjliggör täta belöningar, vilket gör att valpen lär sig snabbare. En alltför hög kravnivå gör både valpen och dig frustrerade.

Koppelträningens grundvillkor

De flesta hundvalpar måste gå ut i koppel även innan ni är helt klara med träningen. Eftersom vi inte vill att de ska springa bort. Då är det viktigt att komma ihåg att valpen aldrig ska få röra sig framåt när den drar. Inte ens på en snabbkiss. Om hunden springer för fullt åt alla håll med kopplet sträckt, stanna upp och vänta tills den slutar dra och ser på dig. Då släpper du efter på kopplet, belönar valpen och kallar på den. Gå raskt och belöna valpen igen när den håller sig nära dig och inte drar åt sidan. Du kan skaffa ett ganska långt koppel för kissrundor, så kommer hunden inte lika lätt åt att dra i det och träningen blir inte inkonsekvent. Det är en stor seger när hunden kan gå fint i koppel. Det kräver mycket tålamod och självbehärskning av dig. Ett konsekvent arbete bär emellertid frukt och ni kommer att kunna njuta av era gemensamma promenadturer.