Valpguide

Valpguide

Hundvalpen tappar tänder

Hundvalpen har vassa mjölktänder i munnen och är inte blyg att använda dem. Beroende på individen börjar mjölktänderna att lossna vid ungefär fyra månaders ålder och bytas ut mot permanenta tänder. Oftast är viljan att tugga som störst precis innan tänderna byts. Helt plötsligt kan stolsben, människohänder eller soffkuddar bli de nya tuggfavoriterna. Många gånger är detta förknippat med tidigare mer fartfyllt eller ettrigt beteende. Ägaren kanske undrar var hens söta lilla valp har tagit vägen och vad det är för odjur som tagit dess plats. I det här skedet kräver valpen mycket förståelse och tålamod. Här är det bra att vara medveten om det utvecklingsstadium som är på ingång så att den lilla pirayans eventuella förändrade beteende inte kommer som en överraskning och så att ägaren inte misstolkar beteendet.

Hunden byter tänder

När processen sedan drar igång kan munnen bli så öm att valpen får sämre aptit. Det kan vara bra att blötlägga torrfoder eller ersätta det tillfälligt med ett mjukare foder. Dessutom kan hundens tandkött rodna och tandlossningen kan orsaka smärtor då tänderna ligger lite hur som helst. Mest benägenhet för problem kan det vara när den ska tappa hörntänderna: mjölktänderna kan ibland sitt fast hårt trots att de permanenta tänderna tittar fram. Inför framtiden är det viktigt att alla tänder växer fram till sina korrekta positioner. Om det med andra ord ser ut som att mjölktänderna inte flyttar på sig och ger plats för de permanenta tänderna lönar det sig att titta in hos veterinären. Veterinären kan även upptäcka eventuella saknade tänder och bettfel i tid samt ge råd för behandling i hemmet.

Sköt om tänderna

Eftersom hunden har endast en uppsättning permanenta tänder under resten av sitt liv bör man sköta om dem varsamt. Det effektivaste skötselrådet är att borsta tänderna dagligen. Man bör lära hunden redan i valpstadiet att tycka om tandvården. Läs vid vecka 9 om hur du kan öva på att kika in i munnen på valpen.

LÄS MER OM MUNHYGIEN