Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Valpen tappar tänder

Hundvalpen har vassa mjölktänder i munnen och är inte blyg att använda dem. Beroende på valpen börjar mjölktänderna att lossna vid ungefär fyra månaders ålder och bytas ut mot permanenta tänder. Oftast är viljan att tugga som störst precis innan tänderna byts. Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på när din valp tappar tänder!

När tappar valpar tänder?

När byter egentligen en valp tänder? Hundens mjölktänder börjar lossna vid cirka 4 månaders ålder, beroende på individen, och permanenta tänder växer fram i stället. Under den tiden har valpen särskilt stort behov av att gnaga. Valpens mun, tandkött och tänder bör granskas dagligen under den perioden, tills den sista mjölktanden lossnat. Om tandköttet är rött eller tänderna ser ut att sitta lite hur som helst, kan det vara bra att gå till veterinären.

Hur många tänder har en hund?

Valpar har normalt 28 mjölktänder som sedan byts ut mot 42 permanenta tänder. Om valpen inte tappar sina mjölktänder kan det påverka hundens bett som vuxen, därför är det viktigt att du tittar din valp i munnen och håller koll på att den tappar sina tänder ordentligt.

Ha tålamod när din valp tappar tänder

När din valp tappar sina valptänder kan stolben, människohänder eller soffkuddar helt plötsligt bli de nya tuggfavoriterna. Många gånger är detta förknippat med tidigare mer fartfyllt eller ettrigt beteende. Du som ägaren kanske undrar var din söta lilla valp har tagit vägen och vad det är för odjur som tagit dess plats. I det här skedet kräver valpen mycket förståelse och tålamod. Här är det bra att vara medveten om det utvecklingsstadium som är på ingång så att valpens eventuella förändrade beteende inte kommer som en överraskning och så att du som ägare inte misstolkar beteendet.

Det här händer när en valp tappar sina valptänder

När valpen börjar tappa valptänder kan munnen bli så öm att valpen får sämre aptit. Det kan vara bra att blötlägga torrfoder eller ersätta det tillfälligt med ett mjukare foder när din valp tappar tänder. Dessutom kan hundens tandkött rodna och tandlossningen kan orsaka smärtor då tänderna ligger lite hur som helst. Mest benägenhet för problem kan det vara när valpen ska tappa hörntänderna; mjölktänderna kan ibland sitt fast hårt trots att de permanenta tänderna tittar fram. Inför framtiden är det viktigt att alla tänder växer fram till sina korrekta positioner. Om det med andra ord ser ut som att mjölktänderna inte flyttar på sig och ger plats för de permanenta tänderna lönar det sig att titta in hos veterinären. Veterinären kan även upptäcka eventuella saknade tänder och bettfel i tid samt ge råd för behandling i hemmet.

Så här gör du för att titta på din valps tänder

De flesta valpar tycker att det är obehagligt när någon petar dem i munnen. Därför är målet att göra det till en bagatell att röra vid valpens mun. Spara inte på godiset och berömmande ord i den här övningen.

  • När din valp är lite sömnig, lyft dess mungipa ett kort ögonblick och belöna med en godbit. Se till att valpen håller sig lugn.
  • Upprepa övningen i två dagar, 3-4 gånger på vardera sidan av den lilla nosen.
  • När det går bra att lyfta mungipan, känn de följande dagarna en liten stund på valpens tänder och tandkött. Belöna med godbitar.
  • Upprepa alltid övningen 3 gånger på båda sidorna av munnen. Se till att valpens sinnesstämning är lugn när du börjar öva.
  • När du övat att känna på överkäkens tänder och det går bra, gå över till att undersöka underkäkens tänder. Börja övningen från början.

Öva gärna tandtitt dagligen och låt övningsstunden vara kort. Om valpen försöker bita dig i handen, vänta tills den lugnat sig innan du gör om övningen från början. Låt aldrig valpen leka med någons händer, framför allt inte dina – dina tassar är bara till för hantering och belöning.

Sköt om valpens tänder

Eftersom hunden har endast en uppsättning permanenta tänder under resten av sitt liv bör man sköta om dem varsamt. Det effektivaste skötselrådet är att borsta tänderna dagligen. Du bör lära hunden redan i valpstadiet att tycka om tandvården.

Läs mer om hur du borstar tänderna på en hund »

Tips på produkter för kliande valptänder

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?