Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så borstar du tänderna på din hund

De flesta människor är väldigt noga med sin tandhygien och vet hur viktigt det är med friska tänder. För hundar är det ingen större skillnad, de behöver också starka och friska tänder. Här berättar vi mer om hur du borstar tänderna på din hund och delar med oss av användbara tips för att göra tandborstningen till en positiv upplevelse för både dig och din hund.

Varför ska man borsta tänderna på sin hund?

Vi vet att det inte alltid är det enklaste att borsta tänderna på sin hund. Hundar är snabba och det är ju inte helt enkelt att förklara för dem varför tandborstning är viktig. Men om vi hade kunnat förklara detta för våra små älsklingar så hade vi sagt att borstningen gör vi för att få bort beläggningar och tandsten på tänderna och därmed minska risken för att bakterier får fäste och tandsjukdomar uppstår.

Hur ofta ska man borsta tänderna på en hund?

Det vanligaste och förmodligen även det effektivaste sättet att förebygga tandproblem är att borsta hundens tänder varje dag för att det ska ge effekt – precis som för husse och matte. Det går att använda vanliga, mjuka barntandborstar men det finns också speciella tandborstar som är gjorda för hundar.

När ska man börja borsta sin hunds tänder?

För att göra tandborstningen till en sådan enkel och trygg stund som möjligt är det bra att börja öva redan när din hund är en liten valp. Det tar nämligen tid att vänja en hund vid att få tänderna borstade.

Så vänjer du din hund vid att borsta tänderna

Börja med att lyfta på hundens läpp och försiktigt gnugga på utsidan av överkäkenständer. Du kan exempelvis använda fingerpads för detta. Upprepa det här dagligen tills du märker att din hund börjat vänja sig. När hunden tycker att fingerpadsen faktiskt är helt okej kan du introducera en vanlig hundtandborste och fortsätta på samma sätt tills hunden är van vid den också. Kom ihåg att ge din hund mycket beröm och belöningar - det ska vara kul att borsta tänderna!

Tandkräm för hundar

Visste du att det finns speciell tandkräm för hundar? Sådan här tandkräm tycker hundar ofta smakar riktigt gott och det gör tandborstningen lite roligare.

Tänk på att aldrig borsta tänderna på din hund med tandkräm avsedd för människor.

Tandborstning steg för steg:

  1. Välj ett tillfälle när hunden är lugn och avslappnad

  2. Vänj hunden vid att du rör kring munnen och på tänderna med ditt finger

  3. Välj tandkräm anpassad för hund och en mjuk tandborste eller fingertuta

  4. Borsta försiktigt några tänder i taget. Du kan öka antalet när hunden blivit mer van

  5. Det viktigaste är att komma åt yttersidorna på tänderna

  6. Om möjligt; försök borsta tänderna längst bak också

  7. Beröm ordentligt så kommer din vän snart att inse att tandborstning inte är så farligt!

Tips!
Använd 
Avital Avident Oral i hundens dricksvatten. Det hjälper till att stärka munnens naturliga immunsystem och förebygga tandsjukdomar och infektioner i tandköttet.

Film - så borstar du tänderna på din hund

Produkter för en fräsch hundmun

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?