Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Valpens första jul

För många kan jultider vara det perfekta tillfället att välkomna en ny familjemedlem. En valp ska dock aldrig vara en julklapp, utan måste vara ett noggrant övervägt beslut som hela familjen är med på. När det stora beslutet har fattats, läs den här artikeln för att göra din nya valps jul så fantastisk som möjligt!

Minska på julstressen för att hålla valpen lugn

Att flytta till sin nya familj är en stor förändring i en liten valps liv och den behöver tid att vänja sig vid allt det nya i hemmet. Därför är det bra om man inte bjuder hem gäster de första dagarna. Om valpen har flyttat in bara några dagar före jul kan det vara bäst om ni håller firandet lite mindre och gör hemmet så stressfritt som möjligt (vilket innebär att du nu har en bra ursäkt för att städa mindre och tillbringa mer tid med bara de närmaste). Vill du ha fler tips om vad som är bra att tänka på de första dagarna med valp? Läs mer i vår valpguide!

Till valpguiden »

Ett säkert julfirande med hundvalp

Traditionellt julfirande har många farliga element för husdjur, inte minst för små valpar som är nyfikna på att smaka och leka med allt. Presentsnören, barnleksaker, julmat eller -godis, växter och blommor, tända ljus, glasprydnader – ja, listan bara fortsätter. Se till att vara medveten om de vanligaste riskerna före julafton och håll ett öga på din vän så att ni båda kan njuta av julen.

Läs mer om julens faror för hundar »

Julmiddagen kan vara farlig för valpen

Mycket julmat och julgodis för oss människor är skadliga för husdjur – vissa kan till och med vara livsfarliga. Julstressen i sig kan orsaka diarré hos valpen, inte minst om din vän glufsar i sig några olämpliga godsaker. Vanligtvis är de flesta medvetna om att människomat inte är bra för djuren, men påminn gärna gästerna att inte mata valpen, oavsett hur svåra valpögonen kan vara att motstå.

Tips: Var förberedd med hälsotillskott som är lämpligt för valpar, såsom Avital Flora.

Julklappstips till valpar

Den bästa presenten du kan ge till din nya vän är naturligtvis din tid och närvaro, men många hundar älskar också att delta i presentöppningen. Kom bara ihåg att hålla koll på valpen så att den inte försöker svälja presentsnören, pappersbitar eller barnleksaker.

Hitta julklappar till din hundvalp här »

4 presentidéer till valpar

  • Hälsosam mat är en gåva som påverkar din väns välmående, även på lång sikt.
  • Aktiveringsleksaker: valpar älskar att arbeta för maten. Börja med enklare aktiveringsleksaker och byt till svårare allt eftersom din vän växer.
  • Något att tugga på, som leksaker eller godis som är lämpligt för valpar (så din valp inte tuggar på de nya tofflorna du fick till jul).
  • Egna leksaker som din valp kan leka med, så att den inte är lika angelägna om att stjäla dina saker. Kom också ihåg att hålla dina barns leksaker utom räckhåll.

Valpar och nyårsafton

Många djur är livrädda för fyrverkerier, så det finns en del saker du kan tänka på när du ska fira din första nyårsafton med valpen. Förbered dig genom att införskaffa lugnande produkter som passar valpar (som Adaptil) utifall att. Dessutom kan aktiveringsleksaker eller några andra trevliga aktiviteter distrahera din vän från ljudet av smällare. När du går ut (även några dagar före nyårsafton), håll din valp kopplad hela tiden eftersom en hög smäll kan få din vän att springa iväg i rädsla. Ha gärna både halsband med namnbricka, och en välsittande sele på valpen så risken att den springer iväg om den blir rädd minskar.

Lämna inte din valp ensam kring nyår, även om den verkar avslappnad.
Gå inte ut med valpen under timmarna då det är som mest fyrverkerier. Just då är det bättre att använda
training pads inomhus som valpen får öva rumsrenhet på tills fyrverkerierna lugnat sig.

Läs mer om nyår med hund »

Det kan vara så att din valp visar sig vara helt obrydd när det kommer till fyrverkerier, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra och se till att din nya vän får en så lugn första nyårsafton som möjligt.

Tips på produkter till valpen i jul

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?