Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Julens faror för hunden

Åh ljuva jul och härliga nyår – en tid för det ultimata myset. Dags att pynta, baka, tända ljus, laga julmat, baka julgodis, slå in paket och tända brasan – allt medan våra husdjur nyfiket tittar på och undrar vad som är på gång. Även om dessa decembersysslor ofta är något som hör årstiden till så kan dessa små förändringar i hemmet göra att våra husdjur lever farligt. Här ger vi dig våra bästa tips för en trygg och god jul för din hund.

5 saker som är farliga för din hund i jul

 • Lök
 • Russin (vindruvor)
 • Vissa julväxter som t.ex. julstjärna, amaryllis och hyacint
 • Paketsnören och julgransglitter
 • Levande ljus och eld

Julmaten som din hund inte tål

Köttbullar, korvar, julskinka och kalkon är några av de saker som kan synas på julbordet. Men vet du vad din hund kan äta och inte äta under julen?

 • Hundar ska inte äta lök

Många av våra delikatesser på julbordet innehåller lök, detta är giftigt för hundar. Löken innehåller toxiner som kan skada de röda blodkropparna. Kontakta en veterinär om din vän fått i sig lök i någon form.

 • Hundar ska inte äta salt julmat, som köttbullar, prinskorvar och julskinka

Julmat som köttbullar, prinskorvar och julskinka är ofta väldigt fet och salt vilket är jobbigt för hundens mage och kan i värsta fall leda till inflammation i bukspottskörteln.

 • Julmat som hunden kan få smaka

Förutsatt att din hund inte har någon känd överkänslighet eller brukar bli dålig i magen om den får något annat än sin egna mat så kan du såklart bjuda på några godbitar från julbordet, av mat som är säker för hundar. Vi rekommenderar osaltad fisk, osaltade köttbullar utan lök och grönsaker. De kan även få smaka korv och kalkon i små mängder. Men påminn familj och gäster om att inte alla kan dela med sig för då kommer vovven nästan garanterat få magknip. Känner du dig osäker så är det bättre att hunden får något extra gott godis eller tuggben som är gjort för hundar.

Julgodiset som din hund inte tål

 • Hundar tål inte choklad

Hundar vill gärna äta choklad, men det betyder inte att de borde. De tål nämligen inte teobromin, ett ämne som kommer från kakaobönan och som finns i framför allt mörk choklad. Tillräckliga mängder kan orsaka skakningar, kramper och till och med hjärtflimmer som kan orsaka livshotande tillstånd. Fresta inte hunden, ställ bara fram choklad om du håller koll på den. Och om du misstänker att hunden fått i sig choklad – kontakta veterinär omgående!

 • Hundar tål inte russin (och vindruvor)

Russin (och vindruvor), som vi ofta har framme, är giftiga för hundars njurar. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Vet man om att hunden har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta en veterinär direkt.

Julväxter som inte är bra för hundar

 • Amaryllis

 • Hyacint

 • Julstjärna

 • Liljor

Ljus och eld kan vara farligt för din hund

Levande ljus och brasor hör den mörka årstiden till. Det ger både värme och mys. Det tycker även våra hundar som inte tänker på risken att bränna sig. Håll därför koll på din hund om ni har tända ljus hemma så att inte hundens svans sveper in i en ljuslåga och tar eld. Även glöd från öppna spisar kan hamna på golvet och ge brännskador under hundens tassar. Lämna aldrig eld obevakad!

Paketsnören och julgransglitter kan fastna i hundens mage

Julgransglitter och paketsnören förekommer i nästan varje hem runt jul. Hundar tror gärna att det är roliga leksaker att tugga på. Men när snören och glitter kommer ner i magen kan tarmarna få allvarliga skador. Varje år måste hundar åka till veterinär på grund av detta och ibland är skadorna så stora att de inte går att rädda. Om du kan - strunta i glitter och snören för att vara på den säkra sidan. Annars rekommenderar vi att ha snören och glitter på platser i hemmet som hunden inte kommer åt. Så fort du öppnat ett paket kan du exempelvis lägga undan snöret direkt.

Så gör du julgranen och julpyntet hundsäkert

Det är klart du kan ha en julgran hemma fast du har en hund, men det finns ett par saker som är bra att tänka på.

 • Se till att förankra din gran ordentligt så att den inte riskerar att välta över din hund om den är framme och nosar eller puttar lite.

 • Skinande julgranskulor (som dessutom ser ut som bollar) kan vara svåra att låta bli för en busig hund. Se upp med söndriga julgranskulor på golvet som hunden kan skada sig på.

 • Som tidigare nämnt kan paketsnören på julklapparna fastna i hundens mage och få allvarliga konsekvenser. Strunta i snören om du kan, annars se till att hunden inte kan få tag på dem.

Resor med hund över jul

Vi är många som ger oss ut på vägarna under jul- och nyårshelgerna. Släkt och vänner ska besökas och våra husdjur får gärna följa med, kanske är det många paket som ska få plats i bilen men det får inte ske på bekostnad av din bepälsade väns säkerhet. Se till att ha en bra transportbur till din vän och göra resan säker. 

Smällare och raketer kan skrämma hunden

Oljudet av smällare och raketer väcker både ångest och skräck hos vissa hundar. I din Arken Zoo-butik kan du hitta lugnande hjälpmedel, såsom Thundershirt eller feromoner från Adaptil. Det finns även receptbelagda preparat som din veterinär kan skriva ut efter hälsoundersökning. För vissa hundar räcker det dock med att dra ner persiennerna och tända lamporna inne (så att de plötsliga ljusen från fyrverkerierna inte syns lika tydligt), spela musik eller ta en biltur. 

Läs mer ett tryggt nyårsfirande med hund här »

Nu när du känner till julens faror kan ni göra ert allra bästa för att få en lugn och fridfull högtid. En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi på Arken Zoo!

Denna artikel är skriven och framtagen i samarbete med Arken Zoo Veterinärklinik. 

5 saker att tänka på för att hålla din hund trygg i jul

 • Hundar tål inte choklad. Ställ alla chokladaskar högt upp där hunden inte når.
 • Samma sak gäller russin. Russin kan orsaka akuta njurskador och ska hållas långt borta från din hund.
 • Mata inte din hund med julmat som är salt, fet eller innehåller lök. Lök är giftigt för hundar och salt och fett kan ge din hund magknip.
 • Lägg undan glitter, paketsnören och godispapper direkt så att hunden inte får tag på dem.
 • Lämna aldrig eld obevakad. Din hund kan råka svepa svansen i elden eller välta ljuset.

Tips på produkter som ger din hund en kul jul

Känns det som att det inte finns något som är kul för din vovve i jul? Klart det gör! Här tipsar vi om produkter som gör julen riktigt festlig för din vovve!

Har din hund ätit något olämpligt?

Om din hund har fått i sig något olämpligt så rekommenderar vi att du uppsöker en veterinär. Arken Zoo Veterinärkliniker erbjuder bäst vård för ditt husdjur. Vi finns på 12 orter runt om Sverige och erbjuder de allra flesta behandlingar du kan behöva.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?