Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Nyår med hund

Många förknippar årets sista dag med god mat, fest och maffiga raketer i regnbågens alla färger. Just det där sista är dock inte alltid populärt hos våra djur, varken hos de tama eller hos de vilda. Många hundar tycker att fyrverkerier och smällare är mer eller mindre obehagliga. För en riktigt skotträdd hund är det panik och ångest som färgar nyårsfirandet. Här berättar vi mer om nyår med hund, vad som är bra att tänka på och vad du kan hitta på med din hund istället.

Så gör du din hund mindre stressad på nyår

Varje hund är en unik individ, och olika hundar upplever smällar och höga ljud på olika sätt. Vissa hundar kan sova sig igenom hela nyårsfirandet utan problem, medan andra gömmer sig under sängen. En tredje hund kan springa iväg i panik. Vi har samlat våra bästa tips för att göra firandet så behagligt som möjligt för nervösa hundar:

 • Håll hunden inomhus, gärna i ett rum med fördragna gardiner. Även orädda hundar bör hållas inomhus under det värsta smällandet.

 • Sätt på musik hemma, det kan lindra ljudet av smällare.

 • En aktiveringsleksak eller ett tuggben kan hjälpa för att avleda uppmärksamheten.

 • Lugnande feromoner från Adaptil ökar hundens känsla av trygghet. Testa även leksaker från Aroma Dog vars eteriska oljor lugnar hyperaktiva hundar. 

 • Thundershirt - är en speciellt utformad tröja som genom sitt mjuka, konstanta tryck har en lugnande effekt på de flesta hundar. 

 • Gå till veterinären. Vissa hundar är så pass stressade att det bara är medicinering som hjälper. Sök upp veterinär i god tid, din hund kommer nämligen behöva genomgå en allmän hälsokontroll och även ta blodprov innan veterinären kan skriva ut starka mediciner.

 • Man kan försöka träna bort eller vänja hunden vid ljudet av smällare, men det kräver tid, tålamod och lyckas inte alltid.

 • Rasta hunden i god tid innan tolvslaget. Ha alltid hunden kopplad så den inte kan rusa iväg i panik. Ibland smäller det både dagarna innan och efter själva nyårsafton. För säkerhets skull kan du ha dubbla koppel, fastknäppta i både sele och halsband. Det händer att panikslagna hundar tar sig ur halsband eller sele. Se till att göra promenaderna under dagen extra spännande och utmanande (kanske lägga ett spår som hunden får gå, gömma godis som hunden får leta upp mm) så att hunden är välaktiverad och trött på kvällen.

Tips till dig som har en väldigt orolig hund på nyår

Märk hundens halsband eller sele med ditt telefonnummer och adress! Om din hund skulle springa bort vet upphittaren var den hör hemma. Se även till att hunden har reflexer, det är bra att ha under vintern oavsett, men extra viktigt om hunden skulle springa iväg.

Vad kan man göra på nyår med hund?

Är både du och din hund trött på alla raketer och smällare på nyår? Här kommer tips på vad ni kan hitta på istället!

 • Res bort till glesbefolkade områden - Att fira på en mindre ort där det smäller mindre än i stan är ett bra alternativ om ni har möjlighet. Kanske har ni någon släkting som bor lite avsides?

 • Ta in på flygplatshotell - I närheten av flygplatser är det förbjudet att skjuta raketer. Många flygplatshotell upplåter därför sina rum till hundar och dess ägare under nyårsnatten. 

 • Börja träna hunden i god tid innan nyår. Det går att försöka träna och vänja hunden vid ljudet av smällare, till exempel genom att spela upp ljudet av smällare hemma. Kom ihåg att det kräver tid och tålamod, och att det inte är säkert att det lycka med att vänja just din hund eftersom alla vovvar är individer.

Tips på produkter som kan lugna stressade hundar på nyår

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?