Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Koppelträning

Hunden drar i kopplet när ni är ute på promenad, du får ont i handen och armen, du rycker till i kopplet för att hunden ska förstå att den inte ska dra, två sekunder senare så drar hunden likväl och du känner att frustrationen byggs upp och sådär håller ni på och du undrar varför den inte lyssnar. Puh! Känner du igen dig? Här berättar vi mer om hur du koppeltränar din valp eller din vuxna hund!

Koppelträna din hund

Koppelträning kan vara ett laddat ämne och en hund som går fot och fint med ett koppel är något som man behöver öva på att för att bli duktig på - det gäller både för dig och din hund! Ni är ju trots allt två om dragkampen, en i varje ände, och det är dags att börja se kopplet som något som leder din hund istället. Hunden förstår inte automatiskt att ett motstånd i halsbandet eller selen betyder att den ska sakta ner eller stanna. Det är något som vi behöver lära dem. Tvärtom så fungerar hundar ofta som sådana där leksaksbilar som man drar bakåt för att de ska fara iväg framåt - om hunden känner motstånd i halsbandet eller selen så är deras naturliga reaktion oftast att försöka ta sig "genom" motståndet och alltså dra ännu mer. Här kommer tips på hur ni kan koppelträna på ett trevligt sätt, och du kom ihåg, börja träna tidigt med din valp!

Innan du börjar koppelträna hunden, se till att har utrustat dig med följande:

  • Bekväm sele eller halsband - här kan ni välja och vraka bland vårt stora utbud och hitta en sele eller ett halsband som passar just din hund. Halsbandet eller selen får inte skava, strypa eller dra åt. Ett längre nylon- eller läderkoppel brukar fungera bäst och undvik flexi-koppel vid träningen, du vill ju ha hunden nära dig och inte 3 meter framför eller åt sidan. Med ett flexikoppel är det dessutom svårt för valpen att förstå hur långt den faktiskt kan och får gå, ibland är det fem meter, ibland bara en meter. Ni är alltid välkomna in i våra butiker för att prova ut rätt tillbehör!

  • Rätt sinnesstämning - Innan ni börjar koppelträningen utomhus, se till att ni har skapat rätt förutsättningar för att underlätta promenaden. Om din hund är stressad, uppe i varv eller rädd tex så finns en stor risk att koppelträningen inte kommer att gå smidigt. Låt din hund få leta godis (mat lugnar) eller gör några kontaktövningar så att ni förbereder er för koppelträningens samspel. Detsamma gäller för din sinnesstämning - hårda ord, ryck i kopplet, banningar och allt annat otrevligt hör inte hemma under koppelträningen eller i någon annan situation med din hund för den delen. Är du sur, irriterad eller på dåligt humör? Skippa att träna med din hund då din hund kommer känna av detta. Träna när både du och din hund är på bra humör, då har ni goda förutsättningar för en trevlig stund.

Och just det, skippa mobilen och hörlurarna, det är fullt fokus på er och er relation nu!

Hur får jag hunden att gå fint i kopplet?

Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga:

  • Belöna önskade beteenden - I det här fallet är ett slakt koppel vad du önskar, se då till att belöna hunden när kopplet är slakt och inte när hunden drar eller definitivt inte när hunden börjar dra. Vad menas då med att belöna? Det beror helt på vad hunden uppfattar som en belöning. Har du en matmotiverad hund, en kräsen hund, en hund som inte tycker om leksaker eller en hund som älskar bollar? Du vet bäst vad din hund älskar, utnyttja det (om du inte vet så får ni prova er fram). Så se till att ha påsen med favoritgodiset, favoritleksaken eller dina roligaste moves redo, så att du kan belöna din hund och visa att du är det roligaste som hänt på väldigt länge. Det ska vara kul att vara nära! Här hittar du vårt sortiment av godis och leksaker.

  • Om hunden drar - Om nu hunden skulle dra i kopplet, vilket med största sannolikhet kommer hända, vad ska du göra då? Stå. Helt. Still. Rör dig inte ur fläcken, hur stark din hund än är. 

  • Var konsekvent - Låter du hunden få dra dit den vill i detta läget kommer den bli enormt belönad och det är det sista vi vill, för då kommer den försöka och upprepa tills det går nästa gång. Återigen, var konsekvent och stå på dig och 

  • Ignorera att hunden utför ett oönskat beteende - Vänta tills kopplet blir slakt (se till att ha packat ned ordentligt med tålamod för detta) och börja sen gå åt det håll du vill (inte det håll hunden vill). 

  • Belöna, belöna, belöna när din hund gör rätt! - Visst känns det lättare att börja träna detta när hunden är en valp och inte väger 30 kg?

  • Uppmärksamhet och följsamhet - Ta tillfället i akt vid varje väg ni korsar, bäck ni går över, grindar som ska öppnas och stängas – stanna, be hunden att vänta, du går/smyger fram och kollar läget, stämmer av att kusten är klar, det är du som ska speja och hålla koll, inte hunden. Här skickar du signaler till din hund att det är matte/husse som ansvarar för att ni är säkra och att det är tryggt och roligt att vara nära. När kusten är klar kallar du på din hund och ni kan fortsätta promenaden. Genom att göra så här kommer hunden att bli mer uppmärksam och följsam samt att börja ändra sin inställning till matte/husse (hen verkar ju vara helt fantastisk ändå), det är ju riktigt spännande och tryggt på samma gång att vara nära!

  • Tempo, pauser och variation - Vilken är din hunds normala tempo? Försök följa samma, korta eller förläng steget men spring inte. På så sätt ökar ni förutsättningarna ytterligare för en lyckad träning.

  • Bygg upp relationen med din hund - att gå på promenad med dig ska vara roligt!
    Brukar ni bara gå och gå och gärna på samma runda? Variera er, stanna upp, var rolig, mys, leta godis i något högt gräs någonstans, vik av från den vanliga stigen, sätt er på en bänk och insup atmosfären. Hjälp din hund, fastnar det ett löv i pälsen på promenaden som stör din hund, då är du snabbt framme och tar bort det. Promenaden ska inte betyda fullt ös eller att enbart ta sig mellan den ena kissfläcken till den andra, det kan även betyda en mysig kelstund, att leta godis eller varför inte ta tillfället i akt att vinna pris för Årets matte/husse genom att du ”hittar” favoritleksaken mitt ute i skogen framför din hunds ögon - wow! Det här kommer boosta er relation och få din hund att se dig i ett annat ljus – en ledare som inte tagit ledarskapet utan som faktiskt förtjänar det. Här har vi faktiskt mycket att lära av våra hundar, de lever i nuet och vi oftast i dåtid eller framtid eller en väldigt stressad nutid. Passa på att stanna upp och njuta av nuet med din hund!

  • Ögonkontakt - Går hunden hellre med nosen i backen, har stenkoll på hunden 300 meter bort eller totalt ignorerar dig när du söker kontakt med den? Då kan det vara läge att öva på ögonkontakten. Belöna snabbt så fort din hund söker din kontakt, om den vänder sig om och tittar dig i ögonen, belöna. När hunden söker din kontakt, vänd dig om och låt hunden få gå runt dig och söka din kontakt, belöna. Ganska snabbt kommer din hund förstå att, ah det händer spännande saker och jag blir belönad när jag söker matte/husses kontakt, det var ju kul och det här känns bra!

  • Vad händer när du rycker i kopplet, blir arg på din hund och hårda ord forsar ur munnen? Hunden vill längre från det obehagliga à drar i kopplet. Hunden lär sig även att det är obehagligt att vara nära, det gör ju ont à drar i kopplet. Relationen mellan er försämras, det är inte trevligt att vara nära någon som skäller på en och gör en illa. Det är ju hos matte/husse som hunden ska kunna känna sig trygg och omhändertagen. Hunden lär sig oftast också vad som är obehagligt, men inte vad du vill att den ska göra istället, för det har du inte förklarat för den.

Det här förhållningssättet till sin hund bygger på dominans, ”du ska göra som jag säger, annars…”. Ett annat förhållningssätt (som stöds av vetenskapen) är att bygga relationen på ledarskap istället, ”om du väljer att följa mig, så kommer jag se till att du har det bra”. I det första förhållningssättet har man tagit sig rätten, i det andra har man förtjänat den. Vilket förhållningssätt till din hund väljer du?

Hund som drar i koppel

Har du en hund som drar i koppel? Om din hund drar i kopplet ska du stå helt still och vänta tills kopplet blir slakt. Belöna din hund när den slutat dra och fortsätt gå åt det hållet som du planerat, inte dit hunden vill.

Om din hund vägrar gå

Det finns flera anledningar till att en hund inte vill gå på promenad, oftast har det att göra med stress. Det kan handla om att hunden inte är trygg i miljön eller att det finns konstiga ljud omkring som trafik eller mycket folk. Som hundägare behöver du då visa hunden att den är trygg så länge du är med och att du visar vägen framåt. Börja med korta promenader så hunden inte behöver få så mycket intryck, och tvinga inte hunden att gå på promenad om den inte vill.

Ifall din hund tidigare gärna har velat gå på promenad men plötsligt vägrar att gå kan det vara bra att undersöka om hunden har sår på tassarna eller andra smärtor som behöver veterinärvård. På vintern kan hunden vägra att gå om fryser och den kalla marken gör ont i tassarna - se till att tassarna är varma och skyddade med hundskor

Koppelträning valp

Valpen kan först inte förstå att den är fast vid människan via kopplet. För valpen är det bara ett konstigt snöre som skapar ett oväntat tryck mot kroppen. Den känslan kan få valpen att försöka komma undan trycket, genom att antingen dra hårdare eller genom att sätta sig ner i ren förundran. Eftersom valpen inte är van att gå i koppel måste ni öva redan när den är liten.

När hunden har lärt sig att gå i koppel utan att dra blir era promenader fantastiska. En hund som hela tiden drar i kopplet får lätt muskelsmärtor av allt kämpande. Det är inte heller tryggt för andra om du rör dig ute bland folk med en hund du inte har kontroll över. Därför börjar ni koppelträna redan nu. Men hur gör man?

Så koppeltränar du din valp
Vi visar hur du lär din valp att gå i koppel!

När kan en valp börja gå på promenad?

Att gå promenad, eller gå ut, med valpen är viktigt oavsett ålder på valpen. En hund vill komma ut för att utforska sin miljö och stimuleras, samtidigt som de har kiss- och bajsärenden att ta hand om. Dock är det viktigt att komma ihåg att en liten valp orkar inte, och ska inte, gå lika långt som en vuxen hund.

Lära valp gå i koppel – så gör du!

Det är en stor seger när hunden kan gå fint i koppel. Det kräver mycket tålamod och självbehärskning av dig, men ett konsekvent arbete lönar sig verkligen och ni kommer att kunna njuta av era gemensamma promenadturer.

Steg 1. Börja med koppelträningen inomhus

Börja alltid koppelträningen inomhus – och utan koppel! Uppmuntra först valpen att hålla sig nära dig genom att belöna den med godbitar. Låt hunden röra sig fritt i rummet, och ge den godis och beröm när den håller sig nära dig. Då lär sig de flesta hundar väldigt snabbt att det lönar sig att hålla sig nära sin människa. När valpen har varit bredvid dig en stund, ta ett steg och kalla på den. Vanligtvis rör sig då valpen naturligt med dig. Belöna direkt och upprepa övningen. Kom ihåg att ta pauser emellanåt.

När hunden självmant reagerar på dina rörelser genom att följa dig kan du öka antalet steg och tempo. Ta till exempel ett långsamt steg och belöna, tre snabba steg och belöna, sedan två, fem och så vidare. Då måste vovven vara uppmärksam eftersom den inte kan förutse exakt när belöningen kommer.

Steg 2. Koppla valpen inomhus

När valpen lärt sig att gå bredvid dig inomhus flera steg utan koppel, kan du koppla den i en sele eller ett halsband som inte stryper. Börja sedan gå och kalla på valpen, precis som du gjorde utan koppel. Om valpen börjar dra i kopplet bort från dig, vänta tills den slutar dra och tittar på dig. Släpp efter på kopplet i samma ögonblick och belöna valpen med en godbit. Kalla direkt efteråt på valpen, ta ett eller ett par steg och belöna när valpen följer dig.

Steg 3. Koppelträna utomhus på en välbekant plats

När valpen går fint i koppel inomhus är det dags att gå ut på gården och öva. Sök upp en plats som är välbekant för valpen och så lugn som möjligt, med få störningsmoment. Låt övningarna vara korta och snabba i början eftersom valpens koncentrationsförmåga är ganska låg.

Att öva utomhus är helt nytt för valpen. Även om valpen kan gå hur fint som helst där hemma bör du alltid se till att göra övningar i ny miljö lite lättare. Börja med att belöna valpen för att den håller sig nära dig och gå vidare med övningen på samma sätt som du gjorde inomhus. En sådan träning möjliggör täta belöningar, vilket gör att valpen lär sig snabbare. En alltför hög kravnivå gör både valpen och dig frustrerade.

Gå på promenad med en valp som inte är helt koppeltränad

De flesta hundvalpar måste gå ut i koppel även innan ni är helt klara med träningen, eftersom vi inte vill att de ska springa bort. Då är det viktigt att komma ihåg att valpen aldrig ska få röra sig framåt när den drar. Om hunden springer för fullt åt alla håll med kopplet sträckt - stanna upp och vänta tills den slutar dra och ser på dig. Då släpper du efter på kopplet, belönar valpen och kallar på den. Gå raskt och belöna valpen igen när den håller sig nära dig och inte drar åt sidan. Du kan skaffa ett ganska långt koppel för kissrundor, så kommer hunden inte lika lätt åt att dra i det och träningen blir inte inkonsekvent.

Hur långa promenader ska jag gå med min valp?

Hur långa promenader man går med sin valp är väldigt beroende på valpens ålder och ras. En tumregel man kan ha är att hålla promenaderna lika många minuter långa som valpen är gammal i veckor, dvs 4-5min per månad ålder. Utöver detta ska en valp inte utsättas för hård fysisk ansträngning i form av träning såsom hopp eller spring eller massvis med trappor, för att minimera skadan på led och skelett då de fortfarande växer.

Min valp kommer när jag kallar, men jag lyckas inte koppla den – vad gör jag?

Om du måste koppla valpen, försök göra det utan att kalla på den. Gå bara bredvid den och när den luktar på marken eller tittar sig omkring kopplar du den lugnt. Ge den en godbit genast då du kopplat den. Om det tricket inte lyckas, kalla på din hund (om den klarar att komma vid inkallning) och lägg ut godbitar på marken runt dig. Medan hunden nosar och äter dem, koppla den odramatiskt. Du kan också kombinera ett ord med kopplandet, genom att säga till exempel “koppel” (samtidigt som du knipsar fast kopplet) och direkt därefter ge hunden en godbit. När detta upprepas lär sig valpen att koppel betyder godbit! Då blir det lättare att koppla den och du slipper oönskade tafattlekar.

Kan min valp hälsa på andra hundar när den är kopplad?

Om du som hundägare vill låta din hund hälsa på någon annans hund måste du alltid fråga om lov. Varje hund har en egen personlighet och alla hundar gillar inte nödvändigtvis andra hundar. Du vet inte heller om den andra hunden har dåliga erfarenheter av hundmöten och då kanske är osäker eller rädd. Många gånger vill också ägare av sjuka hundar, tikar som löper och äldre hundar undvika möten. Tycker den andra hundägaren att det är okej att ni hälsar så kan era hundar få lov att börja sniffa på varandra och leka. Kom dock ihåg att om du låter din hund hälsa på alla hundar så ger det hunden förväntan att den får lov att hälsa på allt och alla. Detta kan leda till att hunden reagerar varje gång ni går förbi en annan hund eller människa, och vill hälsa och leka. Det viktigaste är att du lär din valp att kunna gå förbi någon utan att skälla eller dra, inte att hunden ska få hälsa.

Kan jag låta min valp gå lös?

I tätorter ska du hålla din hund kopplad. Även utanför tätort bör du vara noga med var du släpper loss hunden. En lugn öppen plats som är långt från bilvägar, eller en tyst skogsstig brukar vara trygga ställen för hunden att gå lös på. Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under resten av året ska hundägarna se till att de inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.

Tips till dig som låter din valp gå lös

  • Om valpen traskar iväg bort från dig, gå inte efter den. Kalla i stället glatt på valpen, när den tittar på dig, rör dig raskt bort från den. Då rusar den lilla valpen efter dig. Beröm den ordentligt och belöna den med godis när den kommer fram till dig. Det är viktigt att lära valpen att det är den som ska följa dig och inte tvärtom.

  • Spring aldrig efter en fritt strövande valp, om det inte är en akut nödsituation!

  • Byt plötsligt riktning utan att säga något till din valp, då lär den sig att hålla ett öga på dig – annars kanske du rymmer!

  • Göm dig emellanåt bakom ett träd eller en sten och låt valpen söka dig. Göm dig inte på ett så svårt ställe att valpen blir orolig. Belöna med glatt beröm och en godbit när den hittar dig.

Så här gör du om din valp springer bort

Det händer att ivriga valpar springer bort – det är såklart både läskigt och stressande. Oftast kommer de tillbaka inom några timmar.

  • Kontakta DjurID.se (SKK:s ägarregister) och meddela att hunden är försvunnen. Se till att dina uppgifter är uppdaterade så att du kan bli nådd om någon hittar hunden.

  • Ring polisen på 114 14 och anmäl valpen försvunnen.

  • Prata runt med grannar och förbipasserande. Sätt upp lappar där du efterlyser hunden. Efterlys hunden i lokaltidningen och på internet i till exempel Facebookgrupper, anslagstavlor etc.

Om du känner att koppelträningen är övermäktig, se till att ta hjälp från en hundtränare som arbetar med positiv förstärkning, för ni vill ju ha en trevlig relation och trevliga stunder tillsammans. Vi önskar dig lycka till och tveka inte att höra av er eller titta inom butiken för fler råd!

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?