Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Inköpslista: vad behöver man till en valp?

Har du precis blivit eller snart kommer bli valpägare? Grattis, du har många härliga stunder framför dig tillsammans med din nya fyrbenta vän. Livet som valpägare kan vara omtumlande till en början och det är mycket som är nytt. Det kan vara bra att ta sig tiden och läsa på vad livet med hund innebär, men bli inte rädd för alla "måste-köp" som finns där ute. Vissa produkter, som mat, koppel och leksaker är ju naturligtvis viktigt medan andra saker kan man vänta lite med tills dess att du lärt känna din nya vän. Låt oss guida dig rätt till vad du behöver köpa till din valp!

Foder till valpar

Du har säkert fått råd och tips från din uppfödare om ett bra foder, vanligtvis är det fodret som valpen fått under sina veckor hos uppfödaren. I och med att den första tiden är ganska turbulent både för dig och valpen så är ett foderbyte inte det första du ska ta tag i. Vi rekommenderar att du lägger fokus på att din valp äter som den ska så att den växer. Vill du sedan byta foder för din valp så kan du göra det när den första tiden har gått och du och din valp känner er bekväma med er nya familjekonstellation. Vi rekommenderar att välja ett helfoder av hög kvalitet som är anpassat för valpar, Nutrima Growth eller Purenatural Puppy är två exempel på bra valpfoder.

Läs mer om hur du byter från valpfoder till foder för vuxna hundar »

Allt för promenader med valp

Livet med hund innebär att du kommer få komma ut och röra på dig såväl när solen skiner som när det regnar. Förhoppningsvis kommer din fyrbenta vän vifta på svansen oavsett! För att promenaden ska bli ett sant hundnöje krävs ett halsband, koppel och bajspåsar. Detta är produkter som du kommer att köpa några stycken av genom åren och det gäller att testa sig fram efter vad du och din valp gillar. Som ett första steg så finns det speciella valphalsbandvalpkoppel och valpselar som är anpassade för den växande valpen och är extra mjuka mot hud och päls. Längre fram behöver man köpa större storlekar och slitstarka produkter.

Skaffar du valp under hösten och vintern kan det vara bra att investera i ett hundtäcke som skyddar mot de värsta väderlekarna. Se till att köpa ett täcke som enkelt kan justeras då hunden kommer växa under säsongen. En lampa och reflex är viktigt att ha på under den mörka säsongen, se till att ni båda syns när ni är ute på promenad.

Här hittar du produkter för valppromenader »

Valpleksaker

En valp har mycket energi ena stunden och andra stunden slumrar den sött. Lek är viktigt för valpen för det är både social träning och valpen får möjlighet att utföra sitt naturliga beteende, som att tugga, jaga och apportera. Det finns en uppsjö av leksaker att välja mellan och du behöver inte köpa allt, utan testa dig fram med någon eller några leksaker i taget och se vilken typ av leksaker som just din valp tycker är roliga. Favoritleksaker kan också användas som belöning när ni tränar tillsammans. Leken är något som också stärker banden mellan er och din valp lär sig att hen kan lita på dig. Liksom människobarn så har valpen växande tänder som kliar och därför vill den gärna bita på alla möjliga saker, därför kan det vara bra att köpa några roliga tuggleksaker som stimulerar den kliande känslan i tänderna. Nylabone har bra tugg av nylon som har en räfflad yta vilket är bra för kliande tänder.

Läs mer om valpleksaker »

Träningsgodis för valpar

För att du och din valp ska kunna lite på varandra i olika situationer krävs det att ni tränar på olika moment för att ni ska förstå varandra. Det kan till exempel vara olika kommandon som sitt, fot och inkallning. Detta är viktigt för att era hundpromenader ska bli harmoniska och roliga för er båda två. Träning och belöning går lite hand i hand så det gäller att hitta ett godis som din valp älskar och kommer fungera bra som belöning vid träning.

Här hittar du träningsgodis för valpar »

Produkter för att träna valpen att bli rumsren

Att lära din valp att visa när han eller hon är kissnödig kan ta lite tid och den första tiden kan du nästan räkna med att det kommer ske olyckor. Därför är det bra att vara förberedd med diverse rengöringssprayer men också trainingpads där hunden kan kissa, Simple Solution är ett varumärke som har denna typen av produkter. Om valpen förstår att hen kan kissa på trainingpadsen så kan du hålla koll på när den går dit. Då tar du med hunden ut på promenad så att den får kissa. Flytta trainingpadsen närmare och närmare dörren, tillslut kommer ni inte behöva trainingpadsen och din valp kommer sätta sig vid dörren när den behöver lätta på trycket.

Hitta dina produkter från Simple Solution »

Medicin till valpar

Liksom vi människor behöver hundar tillgång till ett medicinskåp, under valpen första del i livet är det bra att ha avmaskningsmedel hemma, det kan du köpa på apoteket. Valpar har en tendens att smaka på allt som kommer i deras väg vilket kan leda till mask i magen, därför är det bra att ha detta hemma. Avmaskningsmedel ska dock inte ges i förbyggande syfte utan endast när valpen har fått mask. Under valpens första tid är det bra för den att träffa andra hundar och valpar för att lära sig att socialisera med andra fyrbenta kompisar. Ibland kan leken gå lite vilt till och då är det bra att ha ett första hjälpen kit hemma ifall olyckan skulle vara framme.

Andra produkter som är bra att ha i medicinskåpet är fästingborttagare, pincett, sax och produkter för behandling av diarré. Valpar har känsliga magar och har som sagt en tendens att äta det som kommer i deras väg. Därför kan de bli lite kaotiskt i magen för den lille valpen.

Den första tiden i det nya hemmet kan vara lite omtumlande för den nya krabaten, ibland kan valpar känna sig ängsliga i sitt nya hem, eller när de blir lämnade ensam, om en bara för än kort stund. Det finns feromonprodukter som hjälper valpen att öka sin känsla av trygghet i det nya hemmet.

Medicin som är bra att ha hemma om du har valp

 • Avmaskningsmedel
 • Fästingborttagare
 • Pincett
 • Sax
 • Avital Flora
 • Feromonprodukter

Tandborstning på valpar

Det är viktigt att skapa rutiner för valpen som görs så ofta ni kan, dels för att det är bra för valpens välmående men också för att det är bra för valpen at lära sig vid tidig ålder. Tandborstning och kloklippning är sådana rutiner. Avital Avident är en bra tandkräm som är anpassad för hundar, och det ingår en tandborste i paketet.

Läs mer om tandborstning på hund »

Kloklippning på valpar

Kloklippning är något som en del hundar kan tycka är läskigt, därför är det bra att börja med detta när valpen är ung. För att den ska lära sig att det inte är läskigt och det är lättare att hantera en valp än en större hund.

Så klipper du klorna på din hund »

Produkter för att bada och borsta valpar

Det är bra att tidigt börja vänja valpen pälsvård och att bli badad, det kommer ju ändå behöva göras några gånger under hundens livstid. Du kan antingen öva bad och borstning med valpen hemma, och om du har en hundras som kräver mycket pälsvård kan det vara en bra idé att ta med valpen till ett hundtrim så den får öva inför framtiden. Här hittar du hundschamponhundbalsam och borstar som är bra att ha hemma inför valpens första bad.

Få valpen att sova

Valpar sprudlar av energi och vill hela tiden hitta på nya saker, men de blir också fort trötta då det är många nya intryck och mycket spring den första tiden. Det kan vara mysigt att låta valpen sova i sängen eller soffan men en nyvaken valp kan lätta på trycket lite varstans och därför är det nog smart att låta valpen få en egen sovplats. Dessutom kommer många valpar att bli betydligt större med åldern och då kanske det inte är lika mysigt om man blir bortknuffad ur sin egen säng. Valpens sovplats ska vara en lugn plats men där valpen ändå kan ha lite kolla på vad matte eller husse gör. Testa er fram till vilken placering av sovplatsen som passar dig och valpen bäst.

Då är frågan om man ska köpa en hundbädd eller en fäll, alla hundar är olika och vissa föredrar bäddar och andra fällar. Vi rekommenderar att börja med en fäll, framförallt om du har en hundras som kommer växa mycket för då kan den första hundbädden snabbt bli för liten. När valpen är något större kan du investera i en hundbädd och använda fällen som en back-up.

Upptäck hundbäddar till valpar »

Resa med valp – bilburar och säkerhetssele

Kommer valpen få följa med på bilturer lite titt som tätt, då ska du ha en krocktestad bilbur eller en säkerhetssele i bilen, så att hunden är skyddad vid en eventuell krock. En bilbur är en större investering som kräver att du läser på lite, i våra Arken Zoo-butiker hittar du kunnig personal som hjälper dig att hitta den bilbur som passar dig, hunden och din bil.

Upptäck krocktestade bilburar här »

Inköpslista till valp – valpsaker som är bra att ha

 • Koppel/sele och halsband
 • Hundtäcke, lampa och reflex om du skaffar valp under vintern
 • Leksaker till valpen
 • Träningsgodis för valpar
 • Avital Flora för valpens mage
 • Tandborste och tandkräm för hundar
 • Shampo och balsam för hundar
 • Borste för hundar
 • Bilbur eller säkerhetssele

Tips på produkter till valpar

Funderar du på att köpa en valp?

Om du går i tankar om att köpa dig en valp är det viktigt att ha läst på om vad valplivet faktiskt innebär. I vår valpguide håller vi dig och din nya vän i tassen, vecka för vecka, och ger goda råd och tips längs vägen.

Behöver du hjälp?