Valpguide

Valpguide

Valpens tänder

Mun- och tandproblem är förvånansvärt vanliga hos hundar, trots att de lätt kan förebyggas med regelbunden vård hemma. Därför är det bra att göra kikandet i munnen till en vardaglig sak för valpen.

De flesta valpar tycker att det är obehagligt när någon petar dem i munnen. Därför är målet att göra det till en bagatell att röra vid valpens mun. Spara inte på godiset och berömmande ord i den här övningen:

En titt i munnen

  • När din valp är lite sömnig, lyft dess mungipa ett kort ögonblick och belöna med en godbit. Se till att valpen håller sig lugn.
  • Upprepa övningen i två dagar, 3-4 gånger på vardera sidan av den lilla nosen.
  • När det går bra att lyfta mungipan, känn de följande dagarna en liten stund på valpens tänder och tandkött. Belöna med godbitar.
  • Upprepa alltid övningen 3 gånger på båda sidorna av munnen. Se till att valpens sinnesstämning är lugn när du börjar öva.
  • När du övat att känna på överkäkens tänder och det går bra, gå över till att undersöka underkäkens tänder. Börja övningen från början.

Öva gärna tandtitt dagligen och låt övningsstunden vara kort. Om valpen försöker bita dig i handen, vänta tills den lugnat sig innan du gör om övningen från början. Låt aldrig valpen leka med någons händer, framför allt inte dina – dina tassar är bara till för hantering och belöning.

Öva lite till! När valpen vant sig vid att du rör dess mun och tänder kan du be en annan familjemedlem göra övningen. Börja då om med att först endast lyfta mungipan. Kom ihåg att se till att tandtrollsjakt alltid är trevligt för valpen. Hantera aldrig munnen med tvång.

Visste du detta om valpens tänder?

Hundens mjölktänder börjar lossna vid cirka 4 månaders ålder, beroende på individen, och permanenta tänder växer fram i stället. Under den tiden har valpen särskilt stort behov av att gnaga. Valpens mun, tandkött och tänder bör granskas dagligen under den perioden, tills den sista mjölktanden lossnat. Om tandköttet är rött eller tänderna ser ut att sitta lite hur som helst, kan det vara bra att gå till veterinären.

LÄS MER OM MUNHYGIEN HÄ