Valpguide

Valpguide

Valpen tappar vikt

Hundvalpar är ofta aktiva och de sysslar oavbrutet med någonting under sin vakna tid. Dessutom blir de modigare utomhus och vill djärvt dra iväg lite längre bort. Ett aktivt liv och snabb tillväxt förbrukar enorma mängder energi. Ibland har valpen samtidigt inte särskilt stor aptit, till exempel på grund av att tänderna håller på att bytas ut och summan av kardemumman är att valpen går ner i vikt. Även om det är bra att vara smärt innebär smalhet ett alltför lågt näringsintag. Näringsbrist är inte särskilt vanligt, men om den är långvarig kan den leda till problem i valpens hälsoutveckling. En alltför smal valps revben kan synas utanpå om valpen är korthårig. Dessutom känner man av hundens ryggrad och rumpans översida när man klappar den lätt.

Vad ska man göra?

Den viktigaste åtgärden är att öka det dagliga foderintaget, det vill säga öka foderportionerna. Dessutom är det bra att kontrollera energihalten i fodret som används. Valpfoder ska innehålla rikliga mängder fett, minst cirka 20 procent. Om fodret verkar rinna rätt igenom hunden och du har svårt att plocka upp avföringen vid promenaden kan det vara klokt att överväga byte av fodersorten till en annan. Man kan även komplettera torrfodret med färskfoder. Visst kan man erbjuda tuggben och godbitar, men godisets främsta uppgift är att erbjuda hunden en syssla eller fungera som träningsbelöning – inte ersätta näringen och energin i fodret.

Ofta planar valpens och unghundens vikt ut nästan av sig själv när det snabbaste tillväxtskedet är över. Även slanka hundar kommer i vuxen ålder att tampas mer med övervikt än undervikt.

När hundvalpen inte äter

En hundvalp tål en dags fasta väl, men längre än så bör man inte vänta på att aptiten återvänder. Ofta ligger tandbyte, magproblem eller lite senare i tonåren hormoner till grund för den förlorade aptiten. Ibland kan orsaken vara oroligheter i utfodringssituationen. Särskilt i hem med flera husdjur ska man se till att valpen får äta ifred utan nervositet.

För att du ska kunna reagera på korrekt sätt på den förlorade aptiten är det viktigt att utreda den bakomliggande orsaken. Till exempel kan tandproblem orsaka symptom såsom fodervägran. Magproblem syns ofta i form av lös avföring och gasig mage samt att valpen nosar på fodret, ser hungrig ut, men vill inte äta. Om fodervägran beror på smärtor kan det vara nödvändigt att byta foder. Och om felet inte beror på fodret? Vad gör jag?

Bygg upp aptiten med hemmagjorda knep:

  • Komplettera torrfodret med våt- eller färskfoder.
  • Servera dagens foderportioner genom att använda en aktiveringsleksak eller ett aktiveringsspel.
  • Använd dagens foderportion som träningsbelöning.
  • Göm fodret runtom i hemmet och låt hunden leta efter det.
  • Ta under en tid bort ben och godbitar från golven.
  • Låt en annan familjemedlem mata hunden.
  • Sluta använda matskål. Låt valpen jobba för fodret.

Våtfoder för valpar

Den vanligaste orsaken till dålig aptit

Ibland lönar det sig för ägaren att stanna upp i vardagen och betrakta valpen objektivt: är hunden verkligen undernärd eller bara slank på ett hälsosamt sätt? Eller är husdjuret egentligen lite rund när du ärligt tänker efter? Den vanligaste orsaken till förlorad aptit är att valpen helt enkelt ges för mycket foder alltför ofta. Dessutom kanske en eller annan brödkant, en ostbit och resterna av fisksoppan i kastrullen slinker ned under bordet. Vem kan motstå en fuktig nos och en bedjande blick? Det är inte så konstigt att den lilla är mätt och det vanliga fodret känns tråkigt!

En valp som är äldre än fyra månader klarar sig bra på morgon- och kvällsmål. Om du tränar din hund aktivt får hunden även många foderbelöningar i led med träningen. I sådana fall kan det till och med räcka med en utfodring per dag.

Om matvägran fortsätter

Om valpen vägrar att äta under en längre period och börjar se utmärglad ut ska du kontakta veterinär. Ibland kan orsaken till viktminskningen vara ett parasitangrepp eller en sjukdom som kräver behandling.