Valpguide

Valpguide

När valpen inte vill äta

Ibland verkar valpens aptit försvinna. Ägaren kan bli stressad när valpen inte äter och undra om den verkligen är frisk. Det är viktigt att kontrollera det, men oftast är orsaken till aptitlöshet alltför tät matningsintervall eller för stora portioner. Valpen är helt enkelt inte hungrig.

Vad kan du göra?

  • Om valpen inte verkar ha aptit, ge den bara mat på morgonen och kvällen. Lunchen kan ni utan problem strunta i. Ofta matar man hundvalpar för ofta, vilket leder till minskad aptit.
  • Ta en ordentlig titt i valpens mun. Kontrollera att tänderna sitter stadigt och att tandköttet är fint, jämnt till färgen och inte svullet eller rött. Om det gör ont i munnen är det inte så roligt att äta.
  • Bedöm valpens näringsintag och räkna ihop den sammanlagda mängden mat och godis den får. Letar sig korvbitar ner till hunden från husses tallrik eller bjuder barnen valpen på extra mellanmål?
  • Om din valp äter dåligt så kan du testa att servera maten på ett nytt sätt. Att jobba för sin mat är ett naturligt artbeteende hos hunden.

Ibland ökar inte valpens aptit fast ni struntar i lunchen. Om aptiten är oförklarligt dålig i flera dagar är det bäst att låta en veterinär ta en titt på valpen.

Hitta svaren på alla din foderfrågor!