Valpguide

Valpguide

När ska jag byta valpfodret till foder för junior eller vuxen hund?

Den vanligaste skillnaden mellan valpfoder och foder för vuxna hundar är energinivån. Valpfoder innehåller vanligtvis mer fett och protein och därför även mer energi än foder för vuxna hundar. Å andra sidan finns det många skillnader mellan olika fodersorter: ett varumärkes valpfoder kan vara ganska likt ett annat märkes foder för vuxna hundar.

När man tänker på kosten för en växande hund är det klokt att ta hänsyn till hundens specifika egenskaper oberoende av om den ska klassas som valp eller vuxen. 

Tänk på dessa faktorer när du funderar på att byta foder:

  • Hur nära är hunden sin fulla storlek? Om hunden har utvecklats till en vuxenliknande storlek behöver den inte den extra energin som valpfoder vanligtvis innehåller, snarare får då valpfodret din vän att gå upp i vikt. Om hundens midja börjar försvinna är det klokt att byta till vuxenfoder.
  • Hur mycket rör hunden på sig? Mycket aktiva tonåringar (vanligtvis drag-, bruks- och jakthundar) förbrukar mycket energi och de kommer att gå ner i vikt om övergången från valpfoder till vuxenfoder sker för tidigt. Många aktiva hundar kan äta valpfoder hela sitt vuxna liv och må jättebra!
  • Med vilken typ av kost har andra liknande raser eller individer vuxit till att vara friska vuxna?
  • Har valpens uppfödare några rekommendationer när det gäller kosten?
  • Vad tycker veterinären om hundens näringsintag, rasens benägenhet för viktproblem och tillväxthastigheten för just din hund?

LÄS MER OM ATT BYTA FODER HÄR

Följ inte blint rekommendationerna för portionsstorlekarna – detta måste du anpassa efter om din hund är mager, verkar normalviktig eller överviktig. Om hunden är under- eller överviktig bör du kolla på hela dieten, inte bara vad foderförpackningen säger. Det är viktigt att hålla koll på godsakerna din vän stoppar i sig: om hunden får feta grisöron varje dag är skillnaden på 1–5% fett i maten meningslös. Med rikliga portioner av exempelvis grisöron är den totala fettmängden alldeles för hög, vilket du måste räkna ihop med fettmängden i fodret.