Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kräsen hund

Sedan urminnes tider har hundar varit kända som glupska djur vars liv kretsar kring saftiga köttbitar och smaskiga pajer. Men är det här sanning eller myt? Är varje hund verkligen så girig att den skulle kunna sälja sin matte eller husse för en torr gammal skorpa? Självklart inte! Precis som vi människor kan en hund vara kräsen inte vilja äta. Här berättar vi mer om vad du kan göra om du har en kräsen hund.

Har du en kräsen hund?

Många hundar ligger faktiskt inte och dagdrömmar om korv. Kräsna hundar är ett överraskande vanligt problem som skapar en stark oro hos djurägare – ofta av en god anledning. Över tid kan en hund med dålig aptit drabbas av undernäring och hälsoproblem som orsakas av otillräckliga näringsämnen.

Så vad ska du göra om din vän verkligen inte gillar maten? Läs vidare för att lära dig om anledningarna till kräsna vovvar och hur du löser det.

Varför är hunden kräsen?

När hundägare samlas på promenad eller i sociala medier och pratar om matvägran ger majoriteten ofta en enkel dom: ägaren är för svag och skämmer bort sin hund. Sanningen är att situationen sällan är så enkel. Visst är en orsak till matvägran ibland att en hund som är för bortskämd med mycket godis inte vill äta "riktig" mat, men inte alltid.

Innan du drar några slutsatser är det värt att ta reda på bakgrunden till den enskilda hundens brist på aptit. Medvetande om orsakerna till att den är så kräsen kan hjälpa till att lösa problemet på ett sätt som är rätt för just ditt husdjur. Du kan ofta göra mycket själv för att lösa matvägran hemma, men ibland är det nödvändigt att prata med en veterinär eller en nutritionist.

Håll koll på det här om du har en kräsen hund

Om din hund inte vill äta finns det ett par saker som du kan hålla koll på för att försöka se om detta kan vara anledningen till matvägran.

Kontrollera din hunds hälsa

När en matälskande hund inte har någon aptit längre är det viktigaste du kan göra att kontrollera hundens hälsa. Dålig aptit eller total matvägran kan vara symtom på tandproblem, halsbränna, flertalet sjukdomar och smärta. Ibland kan detta enda symptom vara den enda förändringen som ägaren märker hos hunden och det är värt att ta på allvar.

Gör så här:

Om din hunds aptit försämras eller är helt borta under en längre tid, boka ett veterinärbesök.

Utvalda Arken Zoo-butiker erbjuder också veterinärtjänster. Våra kvalificerade veterinärer på Arken Zoo Veterinärklinik ser fram emot att välkomna dig och ditt husdjur. 

Boka tid hos din Arken Zoo Veterinärklinik »

Kolla i hundens mun

Mun- och halssjukdomar samt dålig tandhälsa gör att hunden får ont när den äter, vilket gör måltiderna obehagliga. Förutom att du kontrollerar din hunds mun och tänder hemma bör du även kontrollera din hunds tänder då och då hos en veterinär. Så om din hund äter dåligt, se till att tänderna är välskötta och i god form. Ibland kan hunden få tillbaka sin aptit om man tar hand om tänderna bättre. 

Du hittar både tandborste och tandkräm för hund här »

Kontrollera hundens avföring

Hundars avföring ger en god indikation på deras matsmältningssystems tillstånd. Det innebär att du ska kontrollera din hunds avföring varje dag. Om avföringen består av små och torra delar, är av ojämn kvalitet, är vattnig eller ovanligt blodig kan orsaken till hundens aptitlöshet ligga i en olämplig diet. Vi människor är bekanta med detta fenomen också: om ett livsmedel, såsom gluten, orsakar halsbränna, diarré, gaser eller en orolig mage, så lär vi oss att undvika det. Hundar förstår inte begreppen glutenallergi eller känslighet för vissa ingredienser, men de förstår nästan säkert sambandet mellan att äta en viss mat och den dåliga känslan som följer den.

Gör så här:

Om konsistensen hos hundens avföring varierar, eller om hunden har sura uppstötningar, gaser eller är rastlös efter att ha ätit, bör du boka en tid med en kostrådgivare. De kan hjälpa dig att planera en lämplig diet för din hund. Det är inte ovanligt för en hund att börja älska maten igen efter en förändring i kosten.

Läs mer om hundens mage här »

Hundens hormoner

När kärleken slår till smakar maten inte längre samma. En könsmogen unghund kan tråna efter sin förbjudna kärlek när granntiken löper, och de dofter han möter på sin promenad upptar alla hans tankar. När hormonerna tar över hamnar maten på andra plats. Löpet påverkar ofta även tikar: vissa är lite kräsna innan de löper medan en del tikar förlorar sin aptit helt under en skendräktighet.

Gör så här:

Övervaka din tik för att se om hennes aptit förändras under löpet. Håll koll på om din hanhunds aptit försvinner bara ibland eller om den saknas hela tiden.

Om en tiks aptit varierar i de olika stadierna av löpcykeln är detta ett helt normalt fenomen. Hos unga hanar är matvägran som orsakas av hormoner för det mesta tillfälligt och normalt. Om din hund vägrar att äta under lång tid, boka tid hos en veterinär.

Mata inte hunden med din egen mat

Det är ganska vanligt att vi människor ger vår egen mat till hunden – kanske att någon familjemedlem smyger ned en liten bit under matbordet. Varför skulle ett husdjur äta sin egen mat om det finns saftig korv med bröd eller lockande pizzabitar som erbjuds?

Gör så här:

Kontrollera vad dina familjemedlemmar ger hunden under dagen. Är det oftast matrester eller godis? Skriv ner, tillsammans med din familj, allt som din hund äter.

Att hålla en matdagbok avslöjar nästan alltid om din hund verkligen har en dålig aptit eller om alla smaskigheter familjen ger den mellan måltiderna har gjort den till en kräsen gourmand.

Ge inte hunden fri tillgång till mat

Är ditt husdjurs matskål alltid full? Tillbringar din hund en lång stund med en överfull skål? För många kräsna djur är det som om de bor nära en buffé som alltid är tillgänglig: När maten erbjuds hela tiden blir våra håriga gourmandvänner kräsna. Detta är särskilt vanligt om ägaren har blivit orolig för hundens begynnande aptitlöshet och därmed försökt locka med en överfull matskål.

Hundar är smarta och kommer säkerligen inte att nöja sig med torkad mat om ett ledsamt ansikte och lite gnäll får deras ägare att öppna ett paket saftig köttfärs. Ett tecken på en kräsen hund är att den har full kontroll över om husse eller matte kan erbjuda något som den skulle gilla. Om inte kan den bara testa ett par bitar torrfoder för att snart dra sig tillbaka för att vänta på ett bättre erbjudande.

Gör så här:

Sätt tillbaka den överfulla matskålen i skåpet och börja servera mat vid lunch- och middagstid istället för att alltid ha den tillgänglig. För en vuxen hund är en eller två måltider per dag perfekt. När måltiderna kommer, ropa på din hund och servera maten. Lämna maten framme i ungefär en kvart och ställ sedan bort den.

Till en början kan en hund som är van vid fri tillgång till mat bli överrumplad över den nya rutinen, och det kan ta lite tid att ta in förändringen. Men även en mycket kräsen hund blir van vid de fasta tiderna. Det är värt att komma ihåg att hundar under naturliga förhållanden inte har konstant tillgång till mat - deras näring beror helt på deras jaktframgång. Fri tillgång till mat är inte normalt eller ens önskvärt.

Kontrollera hundens vikt

Överraskande nog ser flera av våra djurvänner, som anses vara kräsna, ändå väldigt välnärda ut. Det är inte alls ovanligt för en hund att anses vara kräsen, även om magen i själva verket faktiskt är full och djuret känner sig mätt. Ägaren kan omedvetet övergöda sitt husdjur. Hunden kan bli överviktig och förlora sin midja samtidigt som den verkar sakna aptit.

Gör så här:

Bedöm ärligt ditt husdjurs näringsmässiga situation. Under all päls, har kompisen verkligen förlorat sin midja helt? När du rör ditt husdjurs sidor lätt med händerna, kan du känna revbenen? Om inte kan du behöva vidta åtgärder för att kontrollera hundens vikt.

Kampen om mat i hushåll med flera hundar

Mat ger upphov till många känslor - speciellt hos hundar! Ibland kan måltider i hus med mer än en hund vara stressande. En hund kan glupskt kasta i sig sin del och snabbt pressa en annan hund med blickar eller kroppsspråk på ett sådant sätt att en underlägsen hund inte kan koppla av eller äta sin egen mat. Ägaren kanske inte märker detta tryck och spänning eftersom en hunds gester är fulla av subtila nyanser.

Gör så här:

Se till att din hund alltid kan äta i fred. Om du har flera hundar hemma kan det vara klokt att mata var och en av dem i olika rum eller utrymmen. Om detta inte är möjligt, placera skålarna så långt ifrån varandra som möjligt och övervaka situationen noggrant.

En känslig hund kan undvika att äta av andra skäl än spänningar i samband med måltider - ett barn som leker högljutt i närheten till exempel. Så du bör garantera en lugn måltid varje gång.

Kräsen valp

En valps viktigaste uppgift är att äta bra och växa till en stark och lycklig hund. Vanligtvis har valpar en god aptit, men ibland kan de förlora den. Det är inte ovanligt att valpens matlust minskar när den flyttar till sitt nya hem och inte längre har konkurrens från sina kullsyskon. Om det händer under en kort tid är det normalt och det finns ingen anledning till oro. Ofta kan valpar bli kräsna för att deras måltider kommer för ofta och deras portioner är för stora. När nya tänder kommer upp kan också en öm mun hindra en valp från att äta under en kort tid.

Gör så här:

Ge din valp mat mer sällan. Kontrollera din valp näringsstatus och hur mycket den äter totalt varje dag. Ta en titt på din valps mun: kommer nya tänder upp? Tänk på om din valp får mycket godis eller belöningar för att lära sig, eller om andra familjemedlemmar matar den utan att du vet.

Om en mycket liten valp slutar att äta helt under mer än en hel dag bör du ta den till veterinär. Med en lite äldre valp kan du övervaka den svaga aptiten några dagar innan du besöker en veterinär, så länge som den är i gott skick i övrigt och verkar vara sig själv.

När du inte hittar anledningen till varför hunden inte äter

Generellt finns det alltid någon orsak till en hunds svaga aptit. När du har försökt ta reda på orsakerna till varför hunden är kräsen kan du vidta nödvändiga åtgärder för att rätta upp situationen. I vissa mycket sällsynta fall vill en hund inte äta under lång tid (månader) utan någon logisk förklaring. Din hund kan vara oroande tunn, fasta i dagar eller äta överraskande små portioner för sin storlek. Tydlig undernäring är skadlig för ett husdjur, så i dessa fall bör du alltid kontakta en veterinär.

Hur kan man tvinga en hund att äta?

Att ändra en kräsen hunds matvanor är ofta ett projekt som börjar med att bena ut anledningarna till att den inte äter – ett jobb som kräver en engagerad ägare. Om husdjuret visar sig att vara hälsosamt i alla avseenden, kan du börja väcka dess aptit genom att:

Ibland är bara en förändring tillräcklig, medan det andra gånger behövs flera åtgärder innan hunden slutar vara så kräsen med maten

Nya matrutiner för en kräsen hund

När en hund äter dåligt under en längre tid är en bieffekt ofta att ägaren inte bara oroar sig utan dessutom blir stressad när hen matar sin fyrbenta vän. Med tiden kan ägarens nervositet eller stress få hunden att associera mat med dessa känslor vilket bidrar till en ond cirkel. Till att börja med, övervaka hundens matrutiner:

 • Undvik fri tillgång till mat och börja mata vid vissa tillfällen

 • Om möjligt, få en annan familjemedlem att mata hunden

 • Byt ut den vanliga matskålen mot en labyrintformad skål eller en aktiveringsleksak. Ibland kan utmaningen att få tag på maten öka aptiten

 • Mata hunden på en ny plats, till exempel på toaletten eller i sovrummet

 • Låt hunden äta bakom en stängd dörr och lämna rummet. Kom tillbaka efter ungefär femton minuter för att kontrollera situationen. Om hunden inte har börjat äta, ta bort maten och servera bara mat igen vid nästa fasta måltid. Försök att vara neutral och att inte göra gester: Tvinga inte hunden att äta och bestraffa den inte heller för att den inte äter.

Förbättra kvaliteten på kosten

Högkvalitativ näring är av största vikt, särskilt när en hund äter dåligt. Maten måste vara högkvalitativ och energirik; på det sättet uppfyller även en liten portion ditt husdjurs behov. Att äta ett specifikt märke bara för att du har valt det ska inte bli en tävling i envishet mellan dig och din hund. Världen är full av olika hundmat av hög kvalitet, så ibland kan det vara trevligt att lyssna på ditt husdjurs åsikt i frågan. Flera hundfoder i vårt sortiment på Arken Zoo kommer med en "smakgaranti". Det betyder att du kan prova hur lämpligt ett foder är för just din hund och sedan lämna tillbaka det om din vän inte gillar det. För att utnyttja smakgarantin måste minst 80% av innehållet vara kvar i förpackningen och fodret måste returneras inom 30 dagar från den dag du mottog fodret. Fråga vår personal i butiken eller vårt kundserviceteam så berättar de mer om smakgarantin.

 • Tips 1 - Många gourméhundar älskar rått eller kokt kött. Du kan testa att blanda lite råfoder i din hunds mat eller att köra helt på en råfoderkost.

 • Tips 2 - Byt ut lite torrfoder mot högkvalitativt våtfoder som har en lockande doft, konsistens och smak.

Det kan vara klokt av ägaren till en kräsen hund att vara flexibel när det gäller hans eller hennes preferenser för att mata hunden. Det kan vara trevligare och lättare för alla parter att lägga till kött i hundens skål istället för att lida över hundens dåliga aptit.

Nosa på hela vårt sortiment av hundmat här »

Ge hunden tillräckligt med motion

I många fall är en hälsosam aptit en direkt följd av aktivitet. Ibland kan bara en så enkel sak som att öka mängden motion ge din vän sin aptit tillbaka. En hunds dagliga utevistelse bör innehålla:

 • Möjligheter att gå runt ifred och sniffa på andra hundars dofter

 • Möten och lekstunder med andra hundar (om den gillar dem)

 • Springande, hoppande, grävande och att fritt utforska i olika miljöer

 • Plaskande i leriga pölar, vadande i diken, nosa långt in i buskar och snår och att finna glädje i hundanpassade utomhusaktiviteter

 • Genomtänkt motion där hunden får röra sig i alla sina gångarter. Lägg gärna till höga, men långsamma kliv i blåbärsriset, kanske en simstund på sommaren och balansträning för core-styrkan

Vardagliga rutiner och vädret skapar utmaningar för en varierande träning, men en frisk vuxen hund ska få massor av träningsmöjligheter i alla väder. Som en bra kur mot aptitlöshet finns det ingenting som går upp emot motion utomhus!

Läs mer om hur du aktiverar din hund här »

Goda råd

Din hund kanske aldrig blir en sådan som slickar i sig minsta smula eller letar igenom soptunnor för matrester, men med några små vardagliga förändringar kan du ofta hjälpa din vän att hitta aptiten igen!

Tips på produkter för kräsna hundar

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?