Valpguide

Valpguide

Motionera valpen

Lek och motion är valpens arbete! Men all motion lämpar sig inte för växande valpar utan de måste få röra sig på rätt sätt för att deras skelett ska bli hårt och koordinationen säker. Motionerandet bör ske på valpens villkor: den får stanna och sitta och titta i lugn och ro på världens gång. Valpen ska inte tvingas att motionera, men om den vill röra sig raskt, låt den göra det.

En tur till skogen?

Det är bra om valpen får gå lös mycket, gärna på mjukt underlag och i varierande terräng, som i skogen. Mångsidig skogsterräng utvecklar valpens koordinationsförmåga. Mossa, rötter, stenar och stubbar erbjuder många nya upplevelser för valpen. Nosen njuter av skogens vindar och öronen fångar upp fågelsång, och dessutom lär sig valpen att röra sig balanserat. I skogen är det bra att gå lugnt och låta valpen själv klättra över grenar som fallit på stigen, vada genom bäckar och krypa under fallna träd. Ibland är det bra att stanna och bara njuta av friden i naturen. Skogen gör verkligen gott för alla valpens (och dina) sinnen och att röra sig i naturen är bästa tänkbara motion.

Rätt slags lek utvecklar kroppen

Ofta är hundvalpen van att leka nästan oavbrutet med sina syskon hos uppfödaren. Leken är en viktig del av valpens liv och ett sätt att öva på hundarnas kroppsspråk, lära sig “jaga” och få utlopp för sin energi på ett roligt sätt. Det är bra att låta valpen leka med artfränder även i det nya hemmet. Ibland kan det vara lite svårt att hitta hundkompisar, eftersom alla hundar inte nödvändigtvis är så bra sällskap åt valpen. Stor skillnad i storlek kombinerad med vild lek kan utgöra en risk för den lilla vovven. Det är visserligen bra om valpen också får träffa stora hundar, men de vildaste lekarna är det bäst att leka med ungefär lika stora hundkompisar. Om valpen redan är vaccinerad kan den delta i Arken Zoos valpträffar. Lek med andra hundar utvecklar valpens kropp på ett mångsidigt sätt.

Motionsformer som ni bör undvika

Du behöver inte hantera din valp med silkeshandskar. Den pigga småttingen behöver mycket härlig motion. Men all motion passar inte små valpar. Alltför häftig eller belastande motion kan störa skelettutvecklingen och till och med orsaka skador.

Undvik detta när hunden fortfarande är valp:

  • Mekaniskt hoppande, som banövningar i agility.
  • Hårda stötar, som gungan i agility, och häftiga svängar.
  • Kilometerlånga löpturer eller springande bredvid cykeln.
  • Långa oavbrutna vandringar.
  • Okontrollerat sprattlande och halkande på hala golv.
  • Hopp från för hög höjd, till exempel bilens baklucka.

Hunden är skapt till att röra sig – från det den är liten

För att valpen ska växa till en stark, livskraftig och balanserad individ behöver den få motion dagligen. Att röra sig för lite är skadligt, medan mångsidig motion är bra för både kropp och sinne.