Valpguide

Valpguide

Könsmogen valp

Precis när du trodde att den mest intensiva träningsfasen med din valp var över börjar din unga vän att testa gränserna. Oroa dig inte – din valp har bara blivit tonåring, vilket betyder att den behöver ditt stöd och konsekvent träning för att bli den väluppfostrade hund du känner igen.

När börjar hunden bli könsmogen?

Vanligtvis blir hunden könsmogen när den är 6–15 månader gammal. För mindre raser sker detta oftast tidigare jämfört med större raser. Fasen varar vanligt tills hunden är 1,5 år gammal, men för vissa kan den vara längre. Hunden räknas som helt vuxen vid 2–3 års ålder beroende på ras och storlek.

Tecken på könsmognad

I puberteten blir hunden könsmogen, vilket innebär det första löpet för tikar medan hanhundar får ett ökat intresse för tikar.

Ibland ger könsmognaden oönskade förändringar i hundens beteende, till exempel:

  • Mer lättskrämd: hunden kan vara rädd för även så välbekanta saker som sopor och flygande löv.
  • Olydnad: hunden verkar vara "döv" för några grundläggande kommandon och ord som vanligtvis är bekanta för din vän.
  • Ökad självsäkerhet: Hunden kan ta ut svängarna mer än vanligt, våga gå sin egen väg och tar mer egna beslut än vad den lilla valpen gjorde. Hunden kan även bli modigare och mer självsäker vid hundmöten.  

Att hantera en tonåring

Du som ägare har en avgörande roll som hundens stöd och konsekventa lärare. Det är viktigt att tidigt ta itu med de oönskade beteenden som den här perioden medför, men straffa aldrig din vän när den gör någonting du inte tycker om – uppmuntra istället det önskade beteendet genom positiv förstärkning. På detta sätt växer din hund på det sätt du önskar.

Här kommer några användbara tips:

När någonting läskigt verkar lura i mörkret eller en flygande pappersbit är livsfarlig:

Tvinga inte hunden att möta det läskiga, börja istället tålmodigt med att låta hunden bekanta sig med miljön igen. När ni ser en ny sak, observera den först på långt avstånd. Belöna hunden när den tyst betraktar det nya föremålet eller vänder sig mot dig för att söka kontakt. På det här sättet börjar nya saker att bli möjligheter för din vän istället för någonting läskigt. Om hunden är rädd eller försöker gå ifrån situationen är det viktigt att backa till det avstånd där hunden inte är rädd längre och fortsätt övningen på ett avstånd som hunden klarar av.

När inkallningen inte fungerar och andra grundläggande färdigheter verkar bortglömda:

Påminn din hund om de grundläggande kommandona med dagliga, korta och enkla övningar som du vet garanterat kommer att lyckas. Det är viktigt att din vän får mycket beröm och känna att den gör rätt. Belöna din hund med lek eller godis beroende på vad den föredrar. Var tålmodig, pålitlig och konsekvent, även om hunden reagerar på ett sätt som du inte förstår orsaken till.

När din hund är lite för mycket:

Även om nafsande och konstant skällande är oönskade beteenden har alla hundar ett behov av att söka kontakt med dig. Om hundens skall och nafsande alltid ignoreras kan den bli stressad och känna sig hjälplös. Därför, i stället för att ignorera tonåringen helt, lär din hund hur du vill att den ska bete sig.

Om hunden hoppar på dig, be den att sitta och belöna hunden när den gör det. Det mest effektiva är om du kan förutsäga situationen och be din hund att sitta innan den hoppar, och därefter belöna den för att den gjorde som du sa.

Kom ihåg – ingenting varar för evigt, inte ens tonårsfasen

Även om puberteten kan vara en frustrerande tid, försök att tänka positivt: puberteten är bara en fas och med konsekvent träning växer din vän till att bli en fullt fungerande vuxen individ.