Valpguide

Valpguide

Könsmogen tik - första löpet

Beroende på rasen och individen blir tiken könsmogen vid 6–15 månaders ålder, vilket innebär hennes första löp. För mindre raser kommer första löpet tidigare medan det vanligtvis kommer senare för större raser. Under löpet är tiken fertil, vilket betyder att hon kan bli dräktig.

Särskilt före hennes första löp kan tiken tillfälligt glömma bort att hon är rumsren och kan därför av misstag kissa inomhus. Det här är normalt och därför är det klokt att gå ut med din vän oftare under den här fasen.

Löpet kan medföra vissa beteendeförändringar:

  • Hunden kanske är mer intresserad av alla dofter utomhus och kan börja markera.
  • Vissa tikar kan bli lite sura och osociala mot både andra hundar och människor, mer än vanligt.
  • Din vän verkar vara lite mer i sin egen lilla värld med tankarna på annat och kan ”glömma” vissa enkla kommandon som hon egentligen redan kan.

Du kan även märka av andra beteendeförändringar än dessa. Var förstående och ha tålamod med din vän. Hormonförändringar är tuffa, inte minst för hunden själv.

För att hunden ska kunna vistas inomhus under löpet utan att orsaka en massa fläckar på golv och möbler kan hon bära ett tikskydd som ska passa för just hennes storlek. För att absorbera blodet kan man lägga i en binda eller ett trosskydd. Bindan måste bytas efter några timmar och det är viktigt att tänka på hygien och hålla din hund ren. Kom ihåg att ta av tikskyddet när ni ska gå ut på promenad så att hon kan utföra sina behov normalt.

LÄS MER OM LÖPTIKAR HÄR

Att kastrera en tik

Kastration av tik är ett ingrepp där tikens äggstockar och eventuellt livmodern (eller en del av den) kommer att tas bort. Efter ingreppet kommer hon inte att löpa eller bli skendräktig, och hon kan inte bli dräktig. Kastreringen kommer även att förhindra livmoderinfektion, vilket är relativt vanligt bland okastrerade tikar. Tidig kastrering kan också bidra till att förhindra juvertumörer. Om det inte finns några planer på att tiken ska skaffa valpar i framtiden kan man sterilisera henne redan innan första löpet.

Även om kastrering är vanligt förekommande, och det kan göras som en artroskopisk operation nu för tiden, finns det alltid risker med kirurgiska ingrepp och att söva hunden. Inkontinens kan förekomma hos vissa tikar efter kastrering. Kastrerade hundar tenderar också att gå upp i vikt lättare och därför är det bra att hålla koll på din väns energinivå och portionsstorlekar.

Lyckligtvis behöver du inte fatta beslutet helt själv. Om du är osäker kan du rådfråga en pålitlig veterinär. Du bör även fråga om den bästa tidpunkten för kastrering av din hund, eftersom det inte rekommenderas under löp, direkt efter löp eller under skendräktighet, såvida det inte är absolut nödvändigt.

LÄS MER OM KASTRERING HÄR