Valpguide

Valpguide

Könsmogen hanhund

När hanhundar blir könsmogna kan de bli mer intresserade än vanligt av olika dofter utomhus. Detta kan göra att de markerar ovanligt mycket – även inomhus på dina och andras möbler.

Hanhundar markerar vanligtvis sitt revir på olika platser. Om du besöker vänner och du vill undvika risken att deras inredning får gula kissfläckar på sig finns det skvättskydd för hanhundar att använda inomhus. Kom ihåg att ta med en rengöringsspray som eliminerar lukt och fläckar.

Särskilt om det finns en tik som löper i närheten kan den unga hanen bli lite förvirrad. Hunden kan tappa aptiten och din vän kanske skriker och ylar för att få komma utomhus där alla intressanta lukter finns. Stressen som kan uppstå om din hanhund är väldigt intresserad av grannens löptik kan också påverka hundens mage. Situationen lugnar sig ofta när tiken i grannskapet slutar löpa. Vanligtvis när hunden blivit äldre slutar den att bli galen varje gång den känner doften av en löpande tid och lämnar de mest intensiva hormonstormarna åt ungdomarna istället.

Att kastrera en hanhund

Hundkastrering är ett ingrepp där hanhundens testiklar tas bort. Efter ingreppet kan hunden inte användas för avel längre. Vanligtvis börjar ägaren överväga kastrering om löptikar orsakar stor stress för hanen, hunden markerar inomhus eller att den lider av prostataproblem. Om hunden är kastrerad är det mindre troligt att den kommer att lida av testikel- eller analtumörer och bråck, då dessa problem är relativt vanliga för äldre och okastrerade hanhundar.

LÄS MER OM KASTRERING

Kastrering kan göras som en operation eller kemiskt. Kemisk kastrering är tillfällig och varar i 6–12 månader. Kemisk kastrering kan vara en bra lösning om ägaren är tveksam till ingreppet eller vill se om kastreringen har en inverkan på hundens personlighet. Kastrering är vanligt förekommande men det finns alltid risker med kirurgiska ingrepp och att söva hunden. Lyckligtvis behöver du inte fatta beslutet helt själv. Om du är osäker kan du rådfråga en pålitlig veterinär.