Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Vanliga skador och sjukdomar hos valpar

De flesta valpar klarar sitt första år utan några större problem, men eftersom hundlivet ibland kan överraska, är det bra att vara medveten om hur man behandlar vanliga olyckor och sjukdomar som valpar kan råka ut för. Här berättar vi mer om vanliga skador och sjukdomar hos valpar.

De vanligaste sjukdomarna och skadorna hos valpar är

 • diarré

 • fästingbett

 • annat insektsbett

 • ytliga sår

 • stukningar och sträckningar

 • tandproblem

 • besvär till följd av att ha ätit olämpliga föremål och ämnen

Utöver dessa är det bra för ägaren att vara medveten om riskfaktorer och vård relaterade till värmeslag och kyla.

Diarré hos valp

Nästan alla valpar upplever en övergående diarré under valptiden. Vanligtvis är orsakerna spänning relaterad till nya saker, nya födoämnen och parasit- och mikrobinfektioner. Lätt, övergående diarré kan behandlas också med husmorsknep, men det är viktigt att identifiera symptom som kräver veterinärvård.

Läs mer om vad du ska göra om din hund har diarré »

Fästingbett eller insektsstick

Nästan alla hundindivider råkar någon gång i livet ut för en fästing. När fästingen biter sig fast i hunden, är det viktigast att krypet avlägsnas.

Läs mer om fästing hos hund »

Produkter att ha hemma om valpen får en fästing

Faror för valpar på sommaren

Sommartid kan den nyfikna valpen bli stucken av getingar. Om den blir stucken på huvudet eller i munnen kräver det oftast snabb veterinärvård. Stickstället och dess omgivning kan svullna betydligt, ömma och orsaka andnings- eller sväljningsproblem. Stick eller bett på andra ställen orsakar nästan alltid en lokal reaktion, som kan åtföljas av svullnad, smärta och klåda. Ibland kan bettstället kännas varmt.

Läs mer om sommarens faror för hundar »

Ytliga sår på valp

Små rivsår, skrapsår och sår är förhållandevis vanliga förekomster i ett aktivt husdjurs liv. Även om pälsen skyddar huden kan till exempel yvigt ris i skogen orsaka skrapsår på hundens mage. Även bus med kompisar kan ibland leda till att små skrapsår uppstår. Ytliga sår kräver inte vanligtvis veterinärvård, utan de kan lätt skötas om hemmavid. Det viktigaste är att hålla rivsår och sår rena. Dessutom ska man se till att hunden inte kommer åt att slicka det skadade stället. Stick- och bitsår samt större eller kraftigt blödande sår ska alltid ses om av en veterinär. Oftast behöver hunden även en antibiotikakur för att förhindra inflammationer. Om du upplever det svårt att bedöma hur allvarlig skadan är kan det vara smart att ringa till veterinären för att få ytterligare anvisningar.

Tips på produkter som är bra att ha hemma om valpen får ett ytligt sår

Om valpen har en stukning eller sträckning

Hundvalpar är snabba i vändningarna, men deras kroppskoordination lyckas inte alltid hålla jämna steg med de fartiga tassarna. Olika krockar, smällar, dunsar, vrickningar och andra drabbningar är vardagsmat i valphushåll. Ibland kan det dock hända att valpen stukar en tass eller ryggen lite värre, till exempel när den leker alltför vilt med sin hundkompis eller hoppar ner från något för högt föremål. Det kan hända att skadan inte märks av förrän efter några timmar eller till och med först nästa dag. Symptomen beror på vilken del av kroppen som hunden har skadat. För många små smällar räcker det med vila hemma, men ibland behövs även smärtstillande medel. Behandling av sträckningar är långsiktigt arbete, men det lönar sig att behandla skadan grundligt så att den inte utvecklas till ett långvarigt eller återkommande besvär.

Om valpen har ont, inte kan stödja på ett eller flera av benen, om benet darrar kraftigt, om det på huden syns ett tydligt blåmärke eller om hunden skyggar för beröring på något ställe ska du genast kontakta en veterinär – det kan vara fråga om en fraktur eller någon annan allvarligare skada.

Valpen har problem med tänderna

När tänderna byts ska munhälsan följas upp regelbundet. När de permanenta tänderna spricker fram kan det uppstå inflammationer i munnen. En ömmande mun kan orsaka beteendeförändringar, ovilja att äta eller ett onormalt stort tuggbehov.

Läs mer om hundvalpens tänder »

Produkter som är bra för valpars tänder

Valpen har ätit något farligt

Alla vet att hundvalpar trycker in nosen överallt och smakar ohämmat på även obestämda saker. Även om instinkten ofta hjälper djur att undvika fara har valpen inte tillräckliga kunskaper för att låta bli skadliga ämnen.

Vanliga saker som är farligt för hundar att äta:

 • Choklad

 • Xylitol

 • Giftiga växter

 • Majskolvar

 • Tillagade ben

 • Strumpor

 • Grillpinnar

Choklad och xylitol kan redan i små mängder orsaka förgiftning hos hundvalpen. Om du upptäcker att tuggummin eller en del av en chokladkaka har mystiskt försvunnit ska du genast kontakta en veterinär. Vård bör uppsökas snabbt. Även giftiga svampar, växter och kemikalier orsakar allvarliga symptom och kräver vård.

Majskolvar, strumpor och andra främmande föremål kan orsaka tarmvred hos hundvalpen. Tarmvred kan orsaka trötthet och slapphet, blodig avföring samt svårigheter att uträtta behov och uppkastning. Behandling av tarmvred kräver således alltid veterinärvård.

Var förberedd för valpens sjukdomar och skador, men oroa dig inte på förhand

Med valpar är allt möjligt och därför är det också bra att på förhand förbereda sig på de vanligaste olyckorna och skadorna. Telefonnumret till jourhavande veterinär lönar det sig att spara i telefonen och ha framme till exempel på kylskåpsdörren.

Att oroa sig på förhand för allt som kan hända är onödigt och tär på krafterna. De flesta hundar råkar aldrig ut för någonting dramatiskt. Små smällar är en del av livet och vanligtvis kan man behandla dem hemma.

Behöver du hjälp?