Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fästing och fästingbett på hund

Våren och sommaren är härliga tider i vårt avlånga land. Vi vistas automatiskt mer utomhus tillsammans med våra hundar och njuter av värmen och ljuset. Trädgården, skogen eller stranden – naturen är ljuvlig. Men det finns tyvärr ett ”men”, det är inte bara vi som njuter av plusgrader. Även fästingarna kommer fram och är som mest aktiva under årets varma månader. Allra bäst trivs de när det är över 5 plusgrader, alltså oftast under perioden mars-oktober. Här berättar vi mer om hur du hanterar fästingar och fästingbett på hund!

Vad är en fästing?

Fästingar tillhör djurgruppen kvalster, ett slags spindeldjur, och är kända för att göra sommaren lite knepig för både människor och husdjur som hundar och katter. Fästingar suger blod av sitt "värddjur", exempelvis en hund eller katt, och när de biter sig fast sprutar de in ett bedövningsämne som gör att hunden eller katten inte märker av bettet. Fästingar finns i hela Sverige och fästingbett kan sprida sjukdomar som borrelia, anaplasma och TBE.

Symtom på fästing och fästingbett på hund

Symtom på fästing eller fästingbett beror på om din hund endast blivit biten av en fästing eller drabbats av en fästingburen sjukdom. Om din hund endast blivit biten av en fästing och fått ett fästingbett kan du märka symtom som svullnad, rodnad, klåda, trötthet, slöhet och ledvärk. Om din hund drabbas av en fästingburen sjukdom kan du märka symtom som nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma och stela leder, dålig aptit, hälta med mera.

Här kan du läsa mer om symtom på fästing och fästingbett på hund.

Var brukar hundar få fästingar och fästingbett?

Fästingar kan fästa sig på hundar i princip var som helst på kroppen, men de trivs bäst på varma och fuktiga ställen där huden är tunn. Vanliga platser där hundar får fästingar och fästingbett är:

 • Huvud och hals: Bakom öronen, runt ögonen, under hakan och på nacken.

 • Bröstkorg och mage: I armhålorna, ljumsken och på magen.

 • Ben: I armhålorna, ljumsken och på magen.

 • Svans: Under svansen och runt svansroten.

Därför ska du skydda din hund mot fästingar

Det är viktigt att skydda sin hund mot fästingar. Inte bara för hundens skull, utan även för vår egen. Hundar som är ute mycket riskerar att ta med sig fästingar in i våra hem, därmed riskerar både vi och våra hundar att bli utsatta för fästingburna sjukdomar. Så investera i en bra fästingplockare och se till att skydda din vän mot fästingar och fästingbett.

Vilka sjukdomar kan hundar få av fästingar och fästingbett?

I Sverige är borrelia och anaplasma de två fästingburna sjukdomar vi talar mest om när det gäller hundar. Borrelia är dock ovanlig hos hundar i Sverige och de flesta infekterade hundar utvecklar aldrig några kliniska symtom. Anaplasma däremot är en relativt vanlig sjukdom hos både hundar och människor, och sprids via en i Sverige mycket vanligt förkommande fästing.

Borrelia hos hund

Sjukdomen borrelia är, tvärtemot vad många tror, ovanlig hos hundar i Sverige. Antikroppar mot borreliabakterier, som påvisas genom blodprover, kan förekomma hos fullt friska hundar. De flesta infekterade hundar (cirka 95 %) utvecklar heller aldrig kliniska symtom. Tyvärr är de flesta tester som finns idag svårtolkade, därför bör man utesluta andra sjukdomar innan man fastställer borrelia som orsak till hundens symtom.

Kom också ihåg att fästingen för det mesta inte sprider smittan omedelbart, utan först efter att den sugit blod under ett till två dygn.

Här kan du läsa mer om borrelia hos hund.

Anaplasma hos hund

Till skillnad från borrelia är granulocytär anaplasmos (anaplasma) en relativt vanlig sjukdom hos både hund och människa. Sjukdomen sprids via en mycket vanligt förekommande fästingart som finns i stora delar av Sverige. Precis som vid borrelia så måste fästingen suga blod under ett till två dygn för att föra över smittan. Om din hund har anaplasma kan din veterinär hitta så kallade inklusionskroppar i hundens blod och på så vis fastställa sjukdomen.

Här kan du läsa mer om anaplasma hos hund.

Så förebygger du fästingar och fästingbett på hund

 • Använd fästingmedel på din hund, som fästinghalsband, fästingtabletter eller en elektronisk fästingavvisare

 • Hittar du en fästing på din hund - ta bort den så fort som möjligt!

 • Ha för vana att undersöka din hund regelbundet under fästingperioden - helst varje dag.

 • Investera i en bra fästingplockare.

 • Har du trädgård? Gör den otrevlig för fästingar genom att klippa gräset ofta och hålla buskar och häckar trimmade.

Boka digital fästingmedelrådgivning med en veterinär!

Du vet väl att du kan boka digital fästingmedelrådgivning hos vår veterinär? Du bokar enkelt din tid här!

Förebygg fästingar och fästingbett på hund med fästingmedel

Du förebygger enklast fästing och fästingbett på hund med fästingmedel. Fästingmedel för hundar kan vara fästinghalsband eller fästingtabletter, men det finns även elektroniska fästingavvisare som du fäster på din hunds halsband. För att fästingmedlet ska vara så effektivt som möjligt mot fästingar och fästingbett är det viktigt att använda det på rätt sätt och i rätt tid. De flesta fästingmedel för hundar bör appliceras varje månad under fästingsäsongen för att skydda så bra som möjligt.

Läs mer om olika typer av fästingmedel här!

Tips på fästingmedel för hundar

Ta bort fästing på hund

 • Se till att ha fästingborttagare och tillbehör redo, som pincetter, fästinglasso eller fästingtång samt hushållspapper och desinficeringsmedel.

 • Sära på pälsen runt fästingen, så att du kommer åt den så nära huden som möjligt.

 • Fatta tag om fästingen så att du kan skjuta in fästingtången under fästingen längs med hundens hud. På det här sättet säkerställer du att du får ett tag så nära fästpunkten som möjligt.

 • Lyft upp fästingen från huden med en snärt. Se till att varken krossa, klämma eller vrida fästingen. Om du vill kan du vrida en aning på tången medan du lyfter.

 • Desinficera till slut fästingbettet och fästingtången. Gör dig av med fästingen ordentligt. Om du kastar ut den levande kan den bita sig fast på nytt en annan gång. Tack vare blodmåltiden som den redan fått i sig kan den producera en blodtörstig uppsättning fästingar i närmiljön.

Följ under kommande dagar upp hundens hud vid stället där fästingen satt fast. Lätt, tillfällig rodnad är normalt, men om hudirritationen är ihållande, ser avvikande ut eller om platsen för fästingbettet svullnar upp ska du genast ta hunden till veterinären.

Läs mer om att ta bort fästingar från hund här!

Tips på fästingborttagare för hundar

Upptäck fästingborttagare som fästingplockare, fästingpennor och fästinglasson.

Kan en fästing gå från en hund till en människa?

Till mångas fasa kan faktiskt fästingar ta sig från en hund till en människa, då fästingar kan krypa på både djur och människor och börja suga blod oavsett värd. Så om du ser en fästing krypa i din hunds päls och inte tar bort den finns det risk att den kan krypa över till dig själv eller någon annan. För att en fästing ska kunna smitta med en fästingburen sjukdom från en hund till en människa behöver fästingen först ha sugit blod från en smittad hund, och sedan bita sig fast suga blod från en människa.

Fästingmedel för hundar

Fästingar hos hund kan vara en vanlig och allvarlig hälsorisk, särskilt under sommar- och höstsäsongen. Som hundägare är det viktigt att skydda sin hund mot fästingar med rätt medel. Hos Arken Zoo hittar du flera olika typer av fästingmedel för hundar!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?