Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Vaccinera din hund

Att vaccinera sig mot farliga och smittsamma sjukdomar är självklart för de flesta människor. Lika självklart ska det vara att vaccinera sin hund. På så sätt undviker vi sjukdomar, onödigt lidande och att smittor sprids vidare. Anledningen till att de sjukdomar vi vaccinerar mot är så pass ovanliga är just för att de flesta vaccinerar sina hundar. Läs mer om vaccination av hundar här!

När ska valpar vaccineras?

I de allra flesta fall är valpen både vaccinerad och avmaskad när du hämtar hem den från uppfödaren (första vaccinet ges vid 8 veckors ålder). Därefter är det ditt ansvar att fylla på vaccinet. Vid 12 veckors ålder är det dags för första påfyllnadsdosen. Sen är det tid igen när valpen fyller 1 år.

Hundar vaccineras mot:

 • Parvovirus: en allvarlig mag- och tarminfektion med hög dödlighet

 • Valpsjuka: en dödlig (om än ovanlig) sjukdom

 • HCC/Hepatit: en allvarlig leversjukdom

 • Kennelhosta: de flesta veterinärer vaccinerar även mot kennelhosta eftersom det är en av de mest smittsamma sjukdomar en hund kan få

Efter 1 års-vaccinationen ska vaccination mot kennelhosta tas varje år, medan vaccination mot övriga sjukdomar tas vart tredje år. Om du ska ha din hund på hundhotell eller hunddagis är det oftast krav på att den är vaccinerad mot kennelhosta.

När ska man inte vaccinera sin hund?

Det är viktigt att en hund som ska vaccineras är frisk. Alltså får hunden inte ha pågående infektionssjukdomar, vara undernärd eller under medicinsk behandling som påverkar immunförsvaret. Är du osäker kan du fråga din veterinär. Helst ska man heller inte vaccinera dräktiga hundar. Skulle det vara absolut nödvändigt så ska man begränsa det till vacciner som är säkerställt ofarliga för dräktiga djur. 

Varför ska man fortsätta att vaccinera sin hund efter grundvaccinationen?

Vaccinationer stimulerar hundens immunförsvar att skapa ett så kallat immunologiskt minne mot det smittämne som orsakar sjukdomen. Olika vacciner "räcker" olika länge och anledningen till det är att immunförsvaret efter ett tag blir sämre på att känna igen den sjukdom som det är meningen att vaccinet ska skydda mot. Därför behövs booster-sprutor som påminner immunförsvaret igen.

Kan man vaccinera sin hund mot förkylning?

Till skillnad från de bakteriella sjukdomar vi vaccinerar mot så är förkylningen ett virus som bara kan behandlas symtomatiskt. Gå till veterinären om hunden har feber, är väldigt hängig, inte vill äta, verkar ha ont eller hostar mycket. Det finns hjälp för att lindra symtomen medan kroppen kämpar på för att bli frisk från viruset.

Vanligaste symptomen på förkylning hos hund:

 • Trött och hängig med röda och irriterade ögon

 • Hosta

 • Rinnig nos

 • Nedsatt aptit

 • Dålig andedräkt

 • Klåda i hals som gör att hunden börjar äta gräs eller annat (vissa hundar sätter i sig vad som helst eller gnuggar halsen och slickar på mattor och möbler)

Vaccinera hund för att åka utomlands

Med öppnare gränser mellan länder riskerar vi att få in sjukdomar som till exempel rabies som idag inte finns i Sverige, därför är det viktigt att se över hundens vaccinationer en extra gång om ni ska resa utomlands. Tänk också på att det finns olika lagar i olika länder som gäller för införsel av hundar. 

Läs mer om att resa utomlands med hund här »

Kom ihåg gällande vaccination av hund

 • Ta inte för givet att valpen är vaccinerad innan du hämtar den. Begär vaccinationsintyg

 • Det är ditt ansvar att hålla vaccinationerna uppdaterade

 • En vanlig förkylning är oftast ofarlig så länge hunden är vuxen och frisk

 • Du kan alltid rådfråga din veterinär om du är osäker

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Arken Zoo Veterinärklinik. 

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?