Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kennelhosta hos hund

Det kan vara skrämmande när ens hund hostar och något som många hundägare fruktar är kennelhosta. Kennelhosta är ett samlingsnamn för en typ av hosta hos hund som orsakas av virus och/eller bakterien Bordetella bronchiseptica. För hundägare är frågorna om kennelhosta hos hund många – hur låter kennelhosta? Hur smittar kennelhosta? Det svarar vi på här!

Vad är kennelhosta?

Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika smittsamma luftvägsinfektioner som orsakats av virus och bakterier. En hund som drabbats av kennelhosta brukar drabbas av problem som kraftig hosta (ibland med vitt slem), kväljningar och i vissa fall feber. Kennelhosta är vanligt hos hundar som umgås i grupp, till exempel på hunddagis, hundrastgårdar eller utställningar. Det är sällan hundar blir allvarligt sjuka av kennelhosta, men det är viktigt att hunden får uppsöka en veterinär om du misstänker att den drabbats. Var dock noga med att berätta för veterinären att hunden eventuellt har kennelhosta så att kliniken kan vidta åtgärder.

Symtom på kennelhosta

Symtom på kennelhosta är:

  • Hosta och hostattacker
  • Hunden hostar upp vitt slem
  • Hunden hostar tills den får kväljningar
  • Feber i början av hostperioden
  • Lindring rinnsnuva

Hur låter kennelhosta?

Kennelhosta låter lite som att hunden hostar för att den satt något i halsen, men ofta hostar hunden tills den får kväljningar eller kräks upp vitt slem.

Hur smittar kennelhosta?

Kennelhosta smittar till andra hundar genom direktkontakt och droppsmitta. När hunden hostar och nyser sprids små droppar genom luften till andra hundar som befinner sig i närheten. Om din hund drabbats av kennelhosta ska den inte träffa andra hundar, inte ens under promenader. Du behöver även vara uppmärksam på om du träffat en hund med kennelhosta, eftersom smittämnen kan finnas kvar på dina händer och kläder för att sedan drabba din egen hund. Om du har två hundar i hemmet där den ena drabbats av kennelhosta bör du se till att hundarna får mat och vatten ur egna skålar och leker med olika leksaker för att minska risken för spridning, även om risken är relativt stor att även den andra hunden smittas.

Hur länge smittar en hund med kennelhosta?

Kennelhosta hos hund brukar hålla i sig 1–2 veckor. Håll koll på din hunds allmäntillstånd och kontakta veterinär om hunden skulle bli riktigt dålig eller fortsätter att hosta under en längre tid.

När bör jag uppsöka en veterinär om min hund har kennelhosta?

Milda symtom på kennelhosta brukar kunna behandlas i hemmet, främst med vila. Du kan även försöka underlätta hundens slemhosta genom att spola varmt i duschen så att det blir ånga i badrummet. Sedan låter du hunden andas i badrummet i några minuter åt gången. Om du har en valp, en äldre hund eller en hund som redan lider av en sjukdom bör du alltid uppsöka en veterinär om du misstänker kennelhosta. Du bör även kontakta en veterinär om din hund matvägrar, är slö och har feber.

Hur behandlas kennelhosta?

De flesta hundar som drabbats av kennelhosta behöver ingen behandling, utan det brukar räcka med att hunden får vila.

Vaccin mot kennelhosta

Om du är orolig över att din hund ska smittas av kennelhosta så kan du vaccinera den. Det här är vanligt för hundar som ofta är på hunddagis eller tränar och tävlar. Vaccinering mot kennelhosta bör göras en gång per år i sådant fall.

Är hosta hos hund alltid kennelhosta?

Om din hund hostar bör du alltid ta reda på orsaken till det. Om din hostat i mer än en vecka bör du uppsöka en veterinär. Orsaken till långvarig hosta kan vara allt från hjärtsvikt, tumörer, parasiter och kronisk bronkit till strukturella sjukdomar i luftstrupen och struphuvudet. Att hunden hostar behöver alltså inte alltid betyda att den drabbats av kennelhosta. Även om ljudet av hostningarna kan ge en indikation på orsaken, är det omöjligt att diagnostisera orsaken hemma. Dessutom kräver många av de tillstånd som ligger bakom en långvarig hosta någon form av behandling. I vissa fall kan snabb behandling göra stor skillnad för prognosen för hostan hos hunden.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?