Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Resa utomlands med hund

Semesterdags? Låt hunden följa med! Det är både roligt och spännande att ta med sin hund på semester. Dessutom är det perfekt miljöträning för hunden. Det finns en hel del saker att tänka på inför resan – oavsett om din hund ska följa med i bil, båt eller flyg. Därför är vårt allra bästa tips: planera i god tid! Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på när du ska resa utomlands med din hund!Checklista för när du ska resa utomlands med hund

Checka av nedan från listan när du ska åka utomlands med din hund!

 • Pass
 • Relevanta vaccinationer och behandlingar
 • Mediciner (vid behov)
 • Hundväska (vid behov)
 • Matskålar och vattenskålar
 • Tillräckligt med foder för hela resan
 • Hundgodis
 • Hundfilt/hundbädd
 • Aktivering: leksaker, hundben med mera

Pass och vaccinationer för hund

Om ni ska åka utomlands behöver hunden ha eget pass. Du måste inte ha ett foto på djuret i passet, men om du vill så finns en ruta där du kan klistra in en bild om du vill. Dessutom behöver ni följande:

 • ID-märkning i form av ISO-mikrochip eller tatuering. Tatueringar som enligt resedokument (EU-pass el. veterinärintyg) är gjorda före 3 juli 2011 är godkända som ID-märkning.

 • Vaccination mot rabies. 

 • Eventuellt vaccin mot Leptosprios. Leptospiros är vanligt i södra Europa och kan i värsta fall smitta även människor.

De flesta veterinärer känner till reglerna för de vanligaste resmålen i Europa. Men kom ihåg att det är du som djurägare som är ansvarig för att ta reda på vad som gäller för resor till och från Sverige. Spana in jordbruksverkets hemsida för information om vad som gäller i olika länder.

Avmaskning och vaccinering för hund

I hundens egna pass, som utfärdas av en veterinär, ska det finnas korrekt information om dess hälsotillstånd. Olika länder kräver olika vaccineringar, så kolla upp detta med din veterinär i god tid innan du reser. Om ni ska resa till vårt grannland Norge måste hunden vara avmaskad mot dvärgbandmask. Ni köper tabletter på apoteket som ni tar med till veterinären som ser till att hunden får sina tabletter och för in detta i passet. Behandlingen gör ni inom en period på 24–120 timmar före avresa. Vid inresa till Sverige från vissa länder bör ni även applicera fästingprofylax.

Tänk på detta när du ska flyga med hund

 • Många flygbolag har begränsat antal husdjursplatser – var ute i tid.
 • Hundar som väger mer än 8 kg brukar inte få resa i kabinen – utan reser i bur designad för flygresor i en del av bagageutrymmet.
 • Flygbolagen har oftast information på sin hemsida om hur stor buren ska vara i förhållande till din hund.
 • De flesta djur klarar en resa fint även om de är nervösa vid lastningen. För en väldigt stressad hund kan det vara en idé att testa lugnande feromoner eller få utskrivet lugnande preparat från en veterinär.
 • Rådgör med din veterinär inför en resa så kan ni komma fram till vad som passar din hund.

Bilresa med hund

Det är ofta lägre tröskel till att ge sig ut på bilresa än på en flygtur och de allra flesta hundar klarar av att åka bil utan bekymmer. Öva redan när den är valp så brukar den vänja sig fint.

Tänk också på säkerheten! Det finns särskilda regler för att ta med hunden i bil och glöm inte att ta pauser, samt att se till att hunden har tillgång till färskt vatten om ni reser långt.

Åka bil med hund »

Tips på produkter som håller hunden trygg i bilen

Åka båt med hund

Många drömmer om att tillbringa sommaren i en båt, och även husdjuren kan tycka att båtlivet är toppen. Investera i en flytväst till din vän – en självklarhet när ni är på sjön. Båtdäck kan vara hala och svåra att gå på, framför allt för hundar, då kan kortklippta klor vara att föredra. Precis som oss människor kan djur bränna sig i solen – investera därför även i en bra solskyddsfaktor eller ett klädesplagg som skydd. Dessutom har vi på Arken Zoo en rad olika kylprodukter i form av västar, scarfar med mera som kan hjälpa till att göra varma resdagar mycket mer uthärdliga.

Hitta dina hundkläder här »

Tips på flytvästar till hundar

Kom ihåg att anmäla din hund till Tullverket innan du reser tillbaka till Sverige

När du reser tillbaka till Sverige ska du komma ihåg att anmäla din hund till Tullverket. Reser du från ett annat EU-land kan du använda en e-tjänst för att anmäla din hund innan resan. Information om hur du anmäler ditt djurs resa hittar du på Tullverkets hemsida.

Ha en trevlig resa med vovven!

Vi önskar er en trevlig resa och hoppas att semestern med er favoritvän blir underbar!Att ha med när du reser utomlands med hund

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?