Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Kost

Kost för seniorkatter - vad ska äldre katter äta?

Är du en stolt ägare till en äldre katt? En seniorkatts välmående hänger mycket på vad katten får att äta, därför är det viktigt att vara uppmärksam på vilket foder du ger din äldre katt. Här ger vi våra bästa tips på vilket typ av foder du bör ger din seniorkatt.

Alla katter behöver kvalitetsfoder

Alla katter mår bra av kvalitetsfoder och basen ska vara densamma för nästan alla kattdjur, oavsett ålder: mycket protein från riktigt kött. Kvalitetsfoder för katter innehåller protein från kött, bra kolhydrater, fett och en nypa fibrer - alla näringsämnen som en katt behöver helt enkelt. Ett kvalitetsfoder för katter ska inte innehålla konstgjorda tillsatser, som färger, smaker och förebyggande medel.

Här kan du läsa med om kvalitetsfoder för katter »

Kosttillskott för äldre katter

Många äldre katter mår bra av ytterligare kosttillskott som exempelvis ledtillskott och omega-fettsyror:

  • Avital Joint är ett hälsotillskott som stödjer ledernas välbefinnande och kan förhindra eventuella ledproblem.

  • Avital Flex innehåller kondroitin, MSM, glukosamin och vitamin C. Dessa ingredienser används ofta för att stödja ledernas välbefinnande.

  • Avital Omega-pulver är ett enkelt sätt att lägga till viktiga omega-fettsyror i ditt husdjurs kost. Omega-fettsyror (i rätt förhållande) har många hälsofördelar.

  • Avital Oral hjälper till att förhindra plack och tandsten och kan lätt blandas med vatten. Mun- och tandproblem är ganska vanliga, särskilt bland äldre katter, och därför är detta effektiva pulver ett bra tillskott till tandvården tillsammans med regelbunden tandborstning.

Här hittar du hela vårt utbud av kosttillskott och vitaminer för katter »

Är din äldre katt överviktig?

Övervikt är ett väldigt vanligt problem bland katter, särskilt hos äldre katter, och det kan leda till allvarliga hälsoproblem. Att förebygga övervikt hos en katt är lättare än att få katten att gå ner i vikt. Kattfoder som tagits fram speciellt för äldre eller steriliserade katter innehåller vanligtvis färre kalorier och även ingredienser som stöder till exempel välmående leder och urinvägar.

Läs mer om övervikt hos katter här »

Specialfoder för äldre katters olika behov

Åldrande kan även medföra vissa hälsoproblem för seniorkatter. Regelbundna hälsokontroller är särskilt viktiga för äldre katter, eftersom vissa hälsoproblem inte är så lätta att märka (katter är vanligtvis mästare på att dölja smärta). Att förebygga eller upptäcka problem tidigt är nyckeln till en lycklig ålderdom för en gammal katt. Det är även viktigt att känna igen problemen eftersom många hälsoproblem kan kräva en speciell kost.

Visste du att du även kan hitta veterinärfoder i vårt sortiment online? Veterinärfoder ska dock endast köpas efter konsultation med en veterinär.

Äldre katter behöver få i sig tillräckligt med vätska

Katter känner inte törst så lätt och därför bör alla kattägare se till att deras katt får i sig tillräckligt med vätska för att förhindra allvarliga hälsoproblem. Ett enkelt sätt är att lägga till högkvalitativt våtfoder eller färskfoder till kattens kost.

Var också uppmärksam på hur din katt föredrar att dricka sitt vatten; vissa katter älskar rinnande vatten och fontäner, och andra föredrar genomskinliga vattenskålar fulla av vatten. Byt kattens vatten ofta och se till att skålen inte luktar av något diskmedel eller liknande.

När det gäller att få i katten vätska så spelar faktiskt valet av kattsand också in! Om katten inte gillar sin låda och kattsand så kan den börja undvika att använda den och vill därför inte dricka lika mycket.

Så får du din äldre katt att vilja använda kattlådan

  • Se till att kattlådan är fräsch och ren.

  • Placera kattlådan/lådorna på ett lugnt ställe.

  • Välj alltid kattsand baserat på vad just din katt föredrar.

  • Rätt antal kattlådor är lika många som du har katter, plus en extra.

Här hittar du hela vårt utbud att kattlådor »

Tips på hälsotillskott för äldre katter

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?