Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Överviktig katt

Det är av välvilja man vill skämma bort sin minitiger med både kärlek och godsaker. Kärlek kan man aldrig få nog av, däremot kan det bli en och annan godbit för mycket och vips så har du en överviktig katt. Övervikt är något som blir allt vanligare hos katter, och dessa extrakilon leder ofta till hälsoproblem. Här berättar vi mer om hur du kan hjälpa din överviktiga katt att komma ner till en hälsosammare vikt som ger ett sunt och lyckligt kattliv.

Övervikt och hälsoproblem hos en överviktig katt

Det finns starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem. En överviktig katt kan dessutom få svårt att hålla sig ren, eftersom den inte kommer åt att putsa sig naturligt. Detta kan i sin tur leda till tovor, mjäll och hudproblem. Förutom dessa problem så har en överviktig katt även sämre livskvalitet: en katt med lagom hull är piggare, mår bättre och lever helt enkelt ett gladare kattliv.

Hur kan du som ägare hjälpa din överviktiga katt?

Har du en överviktig katt där hemma så ska du först och främst tänka på att det finns sköldkörtelrubbningar som kan påverka ämnesomsättningen och därmed vikten. Innan en målinriktad diet för viktnedgång sätts in och konditionsträningen ökar bör din katt därför genomgå en hälsoundersökning hos veterinär. Om du vet att din katt lider av övervikt finns det en hel del du kan göra:

Råd till dig som har en överviktig katt:

 • Fråga din veterinär eller Arken Zoo-butik om dietfoder speciellt framtagna för viktreducering.

 • Be även om hjälp att räkna ut dygnsbehovet för just din katt.

 • Ge inte din katt mer mat per dygn än den rekommenderade mängden, och fördela gärna maten på flera mindre portioner under dagen.

 • Maten måste inte alltid serveras i matskålen. Hos Arken Zoo hittar du stimulerande aktiveringsleksaker som gör måltiden både längre och roligare.

 • Ställ mat- och vattenskålar på olika våningsplan eller med höjdskillnad så kan du ge din katt lite smygträning.

 • Spännande klösträd med utkiksplatser och krypin lockar också till aktivitet och rörelse.

 • Kattleksaker med prassel eller pip kan locka fram jaktinstinkten hos din katt, och därmed ge både rolig och nyttig motion!

 • Ta med din katt på utomhusaktiviteter! Gå ut med din vän i koppel eller låt den springa runt själv någon timme om dagen. Det kommer göra underverk för figuren.

Kost och måltider för en överviktig katt

Att en katt blir överviktig beror ofta på felaktig kost och för lite motion. Har din katt gått upp i vikt och blivit överviktig kan du prata med din veterinär. På klinikerna finns det nämligen effekta dietfoder som är speciellt framtagna för viktreducering. Även personalen i din Arken Zoo-butik eller Arken Zoo Veterinärklinik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just din katt. Kom även ihåg att inte ge mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela maten på flera mindre portioner under dagen.

5 snabba om övervikt hos katt

 • En överviktig katt kan ha svårt att hålla sig ren
 • En överviktig katt är tröttare och mår överlag sämre än en normalviktig katt
 • Övervikt hos katt beror ofta på felaktig kost och för lite motion
 • Övervikt kan även bero på sköldkörtelrubbningar - ta alltid din överviktiga katt till veterinären för en hälsoundersökning
 • Det finns effektiva dietfoder som är speciellt framtagna för viktreducering - prata med din veterinär

Tips på foder för en överviktig katt

Har din misse lagt på sig lite och behöver ändra foder för att nå en hälsosam vikt? Här tipsar vi om foder som är bra för en överviktig katt!

Tips på matskålar för en överviktig katt

Ett tips till dig som har en överviktig katt som älskar att mumsa i sig mat snabbt är att servera maten i aktiveringsleksaker eller slow feed matskål. Det gör att måltiden varar lite längre för katten och blir dessutom roligare!

Foderguiden

Vill du lära dig mer om katter och foder? Spana in vår foderguide där du hittar allt om foder för katters olika behov och preferenser! Som foder för kattungar, steriliserade katter, katter med känsliga magar eller njurproblem.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?