Överviktig katt

Överviktig katt

Det är av välvilja man vill skämma bort sin minitiger med både kärlek och godsaker. Kärlek kan man aldrig få nog av, däremot kan det bli en och annan godbit för mycket. Övervikt är något som blir allt vanligare hos katter, och dessa extrakilon leder ofta till hälsoproblem.

Övervikt och hälsoproblem

Det finns starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem.

Överviktiga katter kan dessutom få svårt att hålla sig rena, eftersom de inte kommer åt att putsa sig naturligt. Detta kan i sin tur leda till tovor, mjäll och hudproblem. Förutom dessa problem så har en överviktig katt även sämre livskvalitet: en katt med lagom hull är piggare, mår bättre och lever helt enkelt ett gladare kattliv.

Hur kan du som ägare hjälpa din överviktiga katt?

Först och främst ska man tänka på att det finns sköldkörtelrubbningar som kan påverka ämnesomsättningen och därmed vikten. Innan en målinriktad diet för viktnedgång sätts in och konditionsträningen ökar bör din katt därför genomgå en hälsoundersökning hos veterinär.

Om du vet att din katt lider av övervikt finns det en hel del du kan göra.

Kost och måltider

Det finns effektiva dietfoder hos din veterinär speciellt framtagna för viktreducering. I din Arken Zoo-butik eller på din Vettrisklinik kan du få hjälp med att räkna ut dygnsbehovet för just din katt. Ge inte din katt mer mat per dygn än den rekommenderade mängden, och fördela gärna maten på flera mindre portioner under dagen.

Maten måste inte alltid serveras i matskålen. I din Arken Zoo-butik hittar du stimulerande aktiveringsleksakersom gör måltiden både längre och roligare. Matglada katter kan gärna få en del av foderransonen på samma sätt som man ger godis; ofta är det givandet i sig som katten uppskattar.

Aktivitet

Att motionera en innekatt kan tyckas svårt, men det finns smarta knep att ta till. Genom att ställa mat- och vattenskålar på olika våningsplan eller med höjdskillnad kan du ge din katt lite smygträning. Spännande klösträdmed utkiksplatser och krypin lockar också till aktivitet och rörelse. Kattleksaker med prassel eller pip kan locka fram jaktinstinkten hos din katt, och därmed ge både rolig och nyttig motion!

Artikeln är skriven i samarbete med Vettris veterinärklinik.

  • Goda råd
  • Överviktig katt
  •