Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kvalitetsfoder - så väljer du kattmat av hög kvalitet

Att välja rätt foder för sin katt kan kännas som en hel vetenskap. Utbudet av kattmat på marknaden är enormt, och den stora mängden information gör att det kan vara svårt att välja och att veta vilket foder som håller måttet. Dessutom spelar en mängd olika speciella behov in, som exempelvis känslighet, allergier, aktivitetsnivå och päls- och hudproblem. Läs våra tips nedan som hjälper dig på traven att hitta kvalitetsfoder för just din katt!

Så vet du att kattmaten är av hög kvalitet

Kattmat av hög kvalitet innehåller mycket protein från kött och har alla näringsämnen en katt behöver. Dessutom innehåller många torrfoder naturliga ingredienser som förbättrar till exempel leder, päls och matsmältningssystem. Fett är viktigt för katter, så rätt mängd ska inkluderas i varje katts diet. Till exempel behöver kattungar och deras mammor mer fet mat än andra. Kvalitetskattmat innehåller även en nypa fibrer som stärker de goda bakterierna i kattens tarmar. Eftersom katter sällan känner sig törstiga och lätt blir uttorkade är det bra om du lägger till våtfoder eller färskfoder till kosten som komplement till torrfodret. På så sätt får din vän i sig vätska i ett smaskigt format!

6 tecken på att kattmaten är av hög kvalitet

 1. Hög kötthalt: Eftersom katter är köttätare är köttet den mest biologiskt lämpliga maten för dem. Katter som äter färsk- och våtfoder får automatiskt i sig mycket kött men om katten bara äter torrfoder bör du titta ordentligt på kötthalten. Högkvalitativt torrfoder innehåller mer kött än andra ingredienser, så det är ett bra tecken om köttkällan är det som listas först i innehållsförteckningen. Du bör undvika foder där exempelvis vete, majs, ärtor och potatis är den första ingrediensen.

 2. Köttkälla: Listar innehållsförteckningen "kyckling" eller "kycklingsmak/biprodukt från kyckling"? Biprodukter från fågel kan innehålla till exempel ben, slaktbiprodukter och outvecklade ägg. Dagens högkvalitativa torrfoder innehåller färskt kött, vilket gör maten ännu mer lättsmält och smaskig.

 3. Fett: Katter behöver rätt mängd fett. Kattungar och deras mammor behöver dessutom lite mer fett än vad andra katter gör.

 4. Näringsämnen: Om det står ”helfoder” på förpackningen betyder det att kattmaten ska innehålla alla nödvändiga näringsämnen. Kompletterande kattmat innehåller inte allt din katt behöver, så det kan bara serveras som ett ”tillbehör”. Numera kan du även hitta färskfoder som är helfoder, men om du väljer mer traditionell råutfodring med färskfodersorter som är mer av ett komplement behöver du förmodligen lägga till några kosttillskott till din katts kost.

 5. Inga konstgjorda tillsatser: Kattmat regleras av foderlag, vilket innebär att det kan innehålla ett brett utbud av konstgjorda tillsatser som färger, smaker och förebyggande medel.

 6. Tänk på vattnet: Katter är ökendjur, så de känner inte av törst särskilt ofta. Vatten är dock viktigt för dem eftersom brist på det kan orsaka uttorkning och mycket allvarliga hälsoproblem. Ett enkelt och gott sätt att få i din katt vatten är att lägga till färsk- eller våtfoder till din katts kost.

Kattmat av hög kvalitet har en direkt inverkan på din katts hälsa!

Tecken på att katten får rätt kost

Vad din katt äter är direkt kopplat till dess hälsa – därför är det så viktigt att välja rätt foder! Genom att ge din katt ett noga utvalt foder kan du hjälpa den att hålla sig i god form. Här är några tecken på att din katt mår bra:

 • Pälsen är glänsande och huden kliar inte.
 • Avföring består av fasta, små klumpar när maten har smält ordentligt.
 • Andedräkten stinker inte.
 • Ögon är klara och inte röda
 • Katten är energifull och glad.
 • Kattens kropp är slank och muskulös.

Om du känner dig osäker på vilket foder som passar just din katt, kom in till oss i butikerna så hjälper vi dig!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?