Ta hand om din seniorhund

Ta hand om din seniorhund

Man brukar säg att hundar blir seniorer vid omkring 7 års ålder. Då kan du börja märka olika ålderstecken hos din fyrfota vän. Hunden kanske inte lystrar lika bra när du kallar på den eller ser lite sämre. Vissa djur blir stelare i kroppen, lite tröttare än vanligt och en del blir till och med gråa om nosen. Inte helt olika oss människor med andra ord.

Du kan lätt hjälpa din hund när det börjar bli äldre. Enkla grejer som att byta mat och göra det lättare att hoppa upp i bilen eller soffan underlättar mycket för en senior. Dessutom är kärlek en krydda som går att leva länge på!

Enkla tips som gör livet lite lättare för din senior:

  • Byt till ett anpassat seniorfoder.
  • Gör det lättare att hoppa upp i soffan och i bilen.
  • Ge din hund en extra mjuk sovplats.
  • Var noga med tandborstningen.

Nedsatt syn

Att se sämre är vanligt hos hundar när de blir äldre. De flesta djur klarar det bra men du kan underlätta deras liv genom att anpassa hemmet bara litegrann:

  • Möblera inte om för ofta. En synnedsatt hund lär sig snabbt att navigera sig runt i hemmet med andra sinnen än synen.
  • Lägg en speciell matta vid ytterdörren. Då lär sig hunden att känna var dörren finns även om de inte ser.

Djur som ser dåligt kan få olika typer av starr. Märker du att din hund har problem med ögonen – sök hjälp hos en veterinär med bra ögonkunskaper. Ögonsjukdomar som inte behandlas blir snabbt allvarliga och gör ofta ont.

Stela leder

Artros och stela leder hör till vanliga åldersåkommor, då kan det vara bra att byta foder till ett som främjar ledhälsan. Vissa hundar kan även må bra av kosttillskott med exempelvis glukosamin, Avital har ett antal produkter som är värda att kolla in. För hundar som börjar få svårt att gå långa promenader, springa i trappor, hoppa upp i bilen eller till och med resa sig efter vila finns det bra rehabilitering – vattentrask, laser och massage kan göra en stel vovve både piggare och fräschare.

Märker du att din hund börjar bli stel? Boka en tid hos veterinären för en undersökning, det kan vara så att den har ont och behöver medicin.

Allt syns inte utanpå

En grå nos och stela leder är lätta sätt att se att din vän börjar bli lite gammal, men desto svårare är att se vad som pågår inuti kroppen. Planera in ett tillfälle per år då ni går till veterinären och gör en seniorundersökning. Då gör veterinären en allmän undersökning, böjer och klämmer lite extra på leder och rygg och tar blodprov för att se hur bland annat lever och njurar mår. Det är alltid bäst att upptäcka i god tid om något organ börjar fungera sämre, då finns hjälp för att hålla problemen i schack.

Njut av er tid tillsammans

Många är vi som tittar på våra fyrfota vänner och minns tillbaka till tiden då de var valpar eller kattungar. Tiden går undan, så passa på att njuta av din vän även på ålderns höst. Njut av varandra er kärlek. Ålder är trots allt bara en siffra.

Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris. Läs mer om Vettris på vettris.se. Produkterna i texten är tips från Arken Zoo.

  • Goda råd
  • Ta hand om din seniorhund
  •