Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Kost

Kvalitetsfoder - hitta rätt mat till just din hund

Att välja rätt hundmat och hundfoder kan kännas som en hel vetenskap. Utbudet av olika sorters hundmat och rasfoder på marknaden är enormt, och den stora mängden information gör att det kan vara svårt att välja och att veta vilket foder som håller måttet. Dessutom spelar en mängd olika speciella behov in, såsom känslighet, allergier, aktivitetsnivå och päls- och hudproblem. Läs våra tips nedan som hjälper dig på traven att hitta kvalitetsfoder för just din hund!

Så vet du om hundmaten är av hög kvalitet

Kvalitetshundmat innehåller mycket protein från kött. Hundfoder av hög kvalitet innehåller alla näringsämnen din vän behöver. Dessutom innehåller många torrfoder naturliga ingredienser som förbättrar till exempel leder, päls och matsmältningssystem. Fett är viktigt för hundar, så rätt mängd ska inkluderas i varje hunds kost. Till exempel behöver valpar, tikar med valpar och aktiva hundar mer fet mat än andra. Kvalitetshundmat innehåller en rimlig mängd kolhydrater och en nypa fibrer som stärker de goda bakterierna i hundens tarmar.

Kika på hundmatens innehållsförteckning

Första intrycket kan vara att maten verkar helt okej, men när du tar en titt på innehållsförteckningen kan den visa sig innehålla en rad märkliga saker. Tänk på i vilken ordning ingredienserna listas. Den första ingrediensen på listan är den som maten innehåller mest av. I högkvalitativ hundmat bör det vara kött. Det är alltid ett bra tecken om du lätt kan hitta ingredienser som kyckling, fläsk, anka eller lamm. Undvik konstiga ingredienser som ”biprodukt från djur”. Innehållsförteckningen ska skrivas med den mängdmässigt största ingrediensen först, ibland delar producenten upp ingredienser så att det sammanslaget egentligen skulle hamna längre upp i listan.

Tecken på att hunden får rätt hundmat

Vad din hund äter är direkt kopplat till hundens hälsa – därför är det så viktigt att välja rätt foder! Genom att ge din hund ett noga utvalt foder kan du hjälpa din hund att hålla sig i god form. Här är några tecken på att din hund mår bra:

 • Pälsen är glänsande och huden ser frisk ut, hunden kliar och gnager inte på sig själv
 • Avföringen är fast i formen, magen fungerar bra och näringen tas upp av kroppen
 • Hundens andedräkt luktar inte illa
 • Ögonen är klara och inte rinniga
 • Hunden har tillräckligt med energi och äter med god aptit

Alla hundar har olika behov när det kommer till hundmat

När du börjar få koll på vad som kännetecknar högkvalitativ hundmat gäller det att hitta rätt foder för just din hund. Då finns det flera saker att ta hänsyn till:

 • Hundens ålder – en hunds näringsbehov ändras med åldern. Valpar som fortfarande diar men håller på att avvänjas runt 3–6 veckors ålder kan behöva speciell hundmat. Därefter får de ett mer allmänt valpfoder tills de är ungefär ett år gamla. Storvuxna raser kan behöva fortsätta med valp/juniorfoder tills de är 18-24 månader. Efter valpfoder följer så vuxenfoder, som brukar användas tills det hunden är runt 8-10 år (rekommendation varierar mellan tillverkare). Detta ersätts sedan av seniorfoder, beroende på hur hunden har åldrats.

 • Hundens storlek – storleksskillnaden mellan olika hundraser varierar ju enormt jämfört med exempelvis katter. En liten hund förbrukar i regel mer energi än en storvuxen hund. De flesta tillverkare av hundfoder delar därmed också upp sina hundfoder enligt vilken hundstorlek de är anpassade för. Hur många klasser varierar, men liten, mellan och stor brukar vara minimum. Att avgöra exakt var gränsen går kan vara svårt, och flera hundraser befinner sig definitivt i gränslandet. En generell rekommendation kan du se nedan:

  • X-small 1 - 4 kg

  • Mini 1 - 10 kg

  • Medium 11 - 25 kg

  • Maxi 26 - 44 kg

  • Giant > 45 kg

 • Hundens ras – flera tillverkare erbjuder olika hundfoder speciellt anpassade för olika hundraser. De är då tillverkade med avseende på de specifika krav som just den rasen brukar ha vad gäller vanliga medfödda problem och så vidare.

 • Särskilda behov – det finns hundmat anpassat för specialbehov, som inte alltid täcks av andra foder; för hundar som har problem med lederna, matsmältningen, hud och päls, mun och tänder, vikt, allergi och så vidare. Hos Arken Zoo hittar du till exempel ett stort utbud utav spannmålsfritt hundfoder. Dessutom har en arbetande hund ett större energibehov än en sällskapshund – därför finns det hundfoder med högre energiinnehåll och så vidare, anpassat för hundar med högre aktivitetsnivå. Hos oss hittar du alltid det bästa hundfodret för din hund!

Om du känner dig osäker på vilket foder som passar just din hund, kom in till oss i butikerna så hjälper vi dig!

Populär hundmat bland våra kunder

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?