Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så gör du en hälsokoll på din valp

Gör det till en daglig rutin att undersöka din valps hälsa. Då kan du snabbare lägga märke till avvikelser i tid. Detta gör att din hund vänjer sig vid olika situationer, som till exempel veterinärbesök. Här visar vi hur du gör en hälsokoll på din valp!

Hälsokoll på valp – steg för steg

  • Ögon – Märker du någon ovanlig vätska, grumlighet, rodnad eller skada? Är pupillerna utvidgade eller små?

  • Öron – Är öronen rena eller täckta av vätska? Finns det någon skada på öronen?

  • Nos – Finns det någon annorlunda vätska? Har färgen förändrats eller finns det några skador? Om näsborrarna fladdrar överdrivet mycket kan det bero på svårigheter med andningen.

  • Mun och tänder – Kolla tandköttet efter skador och rodnad. Kolla även tänderna efter skador eller något som ser onormalt ut.

  • Huvud och nacke – Känn på huvud, käkar och nacke. Känns något för varmt, svullet eller vätskar? Eller finns några sårskorpor eller fästingar? Rör försiktigt huvudet från sida till sida, upp och ner, och var uppmärksam på smärtsignaler.

  • Bröstkorg, nacke, mage, svans och rygg – Känn på hunden. Känns något ställe för varmt, svullet, känsligt eller på annat sätt onormalt? Lyft försiktigt på nackskinnet. Faller det tillbaka på en gång eller med någon fördröjning som kan tyda på uttorkning?

  • Känn på pulsen – Se till att hunden är lugn. Hitta pulsen i ljumsken. En normal puls ligger på 50–160 slag i minuten, beroende på hundens storlek. Pulsen är högre hos mindre raser och hos valpar.

  • Päls och hud – Kolla igenom pälsen efter tovor, stora mängder mjäll eller kala fläckar. Kolla på hundens hud och leta efter fläckar, sår, rodnader eller variga sårskorpor.

  • Ben – Känn igenom hundens båda framben samtidigt, och därefter båda bakbenen. Musklerna och övrig kroppsstruktur ska vara symmetriska. Ta även en titt på lederna efter svullnad eller onormal hetta.

  • Tassar, trampdynor och klor – Kolla igenom tassarna efter sår, rivmärken eller hudirritation. Glöm inte att titta mellan tårna och på trampdynorna. Är trampdynorna rena och elastiska? Om de är torra och spruckna kan de behöva omvårdnad. Är klorna lagom korta och intakta?

  • Könsorgan – Är det några svullnader, skador, infektioner eller sekret mellan bakbenen eller på könsorganen? Om din valp är en hane, har båda testiklarna vandrat ner?

  • Ben – Lyft på valpens svans och se att bakdelen ser ren ut och att det inte finns någon avföring i pälsen. Analkörtlarna finns på varsin sida om analöppningen och är placerade ungefär vid klockan fem och klockan sju. När hundens avföring är normal och fast brukar analkörtlarna vanligtvis tömma sig själva.

Så gör du en hälsokoll på din valp
Här visar vi hur du gör en hälsokoll på din valp på egen hand!

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?