Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Motionera valpen

Som du kanske vet så behöver alla hundar mycket motion för att må bra och leva ett lyckligt hundliv. Men hur är det med valpar? Det är viktigt att veta att all motion inte lämpar sig för växande valpar, utan de måste få röra på sig på rätt sätt för att deras skelett ska bli hårt och koordinationen säker. Här berättar vi mer om vad valpar kräver i form av motion och rörelse!

Hur mycket motion behöver valpar?

En liten valp som fortfarande växer behöver egentligen inte motioneras, men det betyder inte att den inte ska röra på sig. Tvärtom så mår valpens skelett och leder bra av att valpen rör på sig. Dock ska en valp ska aldrig tvingas att motionera, men om den vill röra sig raskt, låt den göra det.

Gå på promenad med valp

Det är bra om valpen får gå lös mycket, gärna på mjukt underlag och i varierande terräng, som i skogen. Mångsidig skogsterräng utvecklar valpens koordinationsförmåga. Mossa, rötter, stenar och stubbar erbjuder många nya upplevelser för valpen. Nosen njuter av skogens vindar och öronen fångar upp fågelsång, och dessutom lär sig valpen att röra sig balanserat. I skogen är det bra att gå lugnt och låta valpen själv klättra över grenar som fallit på stigen, vada genom bäckar och krypa under fallna träd. Ibland är det bra att stanna och bara njuta av friden i naturen. Skogen gör verkligen gott för alla valpens (och dina) sinnen och att röra sig i naturen är bästa tänkbara motion.

Därför är det bra att leka med din valp

Ofta är hundvalpen van att leka nästan oavbrutet med sina syskon hos uppfödaren. Leken är en viktig del av valpens liv och ett sätt att öva på hundarnas kroppsspråk, lära sig “jaga” och få utlopp för sin energi på ett roligt sätt. Det är bra att låta valpen leka med andra hundar även i det nya hemmet. Ibland kan det vara lite svårt att hitta hundkompisar, eftersom alla hundar inte nödvändigtvis är så bra sällskap åt valpen. Stor skillnad i storlek kombinerad med vild lek kan utgöra en risk för den lilla valpen. Det är visserligen bra om valpen också får träffa stora hundar, men de vildaste lekarna är det bäst att leka med ungefär lika stora hundkompisar. Om valpen redan är vaccinerad kan den delta i Arken Zoos valpträffar - lek med andra hundar utvecklar valpens kropp på ett mångsidigt sätt.

Läs mer om att leka med en valp »

Hur långt kan en valp gå på promenad?

Hur långa promenader man går med sin valp är väldigt beroende på valpens ålder och ras. En tumregel man kan ha är att hålla promenaderna lika många minuter långa som valpen är gammal i veckor, dvs 4-5min per månad ålder. Utöver detta ska en valp inte utsättas för hård fysisk ansträngning i form av träning såsom hopp eller spring eller massvis med trappor, för att minimera skadan på led och skelett då de fortfarande växer.

Motionsformer som valpar ska undvika

Du behöver inte hantera din valp med silkeshandskar. Den pigga småttingen behöver mycket härlig motion. Men all motion passar inte små valpar. Alltför häftig eller belastande motion kan störa skelettutvecklingen och till och med orsaka skador.

6 saker valpen inte ska göra när den rör på sig

  • Mekaniskt hoppande, som banövningar i agility
  • Hårda stötar, som gungan i agility, och häftiga svängar
  • Kilometerlånga löpturer eller springande bredvid cykeln
  • Långa oavbrutna vandringar
  • Okontrollerat sprattlande och halkande på hala golv
  • Hopp från för hög höjd, till exempel bilens baklucka

Kan en valp gå i trappor?

Var försiktig med att låta din valp gå i trappor under sina första månader i livet. Valpen har inte hunnit bygga upp så mycket muskelmassa än och valpens koordinationsförmåga vara lite skakig. I trappor är det lätt att olyckor sker, som att valpen halkar och trillar eller blir rädd.

”Motion” ska komma naturligt för valpen

Som tidigare nämnt behöver du inte tänka på motion när det kommer till din valp, utan det viktigaste är att den rör på sig naturligt och inte är för stillasittande. Motion för en valp kan vara en promenad i skogen eller en rolig lekstund i trädgården. Försök upptäcka hur mycket just din valp vill röra på sig och anpassa därefter. Du kommer märka när valpen är trött och inte orkar gå eller leka mer.

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?