Kattens kost

En katt är ett köttätande rovdjur. Det är ibland lätt att glömma bort eftersom katten för många framförallt är ett sällskapsdjur. Om man öppnar munnen på en katt ser man dock snabbt att kattens tänder inte är till för att tugga vegetabilisk föda, snarare är de skapta för att fånga och döda smådjur med.

Köttätare och biologi

Köttätare har ofta förhållandevis korta tarmsystemet. Kattens tarmsystem är drygt 1m, att jämföra med människans som är ca 7m. Dessutom har katten en mycket liten magsäck vilket gör att den äter små bitar i taget men ofta, upp till 20 gånger per dag. Det är många kattägare som tror att katten inte gillar sitt foder eftersom den inte äter upp men förklaringen är alltså att katten gärna äter lite åt gången.

Om katten gillar fodret den får beror inte på smaken i sig, katter har outvecklat smaksinne. Däremot har de ett mycket fint luktsinne, det är främst doften som avgör vad katten gillar. Katter kan också vara känsliga för form och storlek på sin mat. Därför kan man ibland se att katten väljer ut vissa bitar ur fodret men ignorerar andra.

Som köttätare överlever katten inte utan animaliska proteiner. Man räknar med att en katt som inte får protein från kött, fisk eller fågel dör inom 3-5 månader. Detta på grund av att kattens matsmältningssystem bara kan tillgodogöra sig animaliska proteiner. Därför har alla bra kattfoder en hög andel protein från djurriket.

I ett kattfoder måste det också finnas det för katten så livsnödvändiga ämnet taurin. Taurin är en aminosyra som är särskilt viktigt för organ som ögon och hjärta. Ämnet finns naturligt i kattens bytesdjur, exempelvis möss.

Katter är präglade av sitt ursprung från torra och varma trakter där det är viktigt att hushålla med vatten. Därför är kattens urin starkt koncentrerat vilket tyvärr har som bieffekt att risken för kristallbildning och urinvägsproblem ökar. För att minska risken för urinvägsproblem är det viktigt att se till att katten får tillräckligt med vatten. Ett lätt sätt är att ha flera vattenskålar och att sprida dessa i hemmet. Vattnet ska inte stå bredvid fodret eftersom katten sällan dricker och äter på samma ställe.

Ett problem som blir vanligare bland både människor och katter är övervikt. Den enkla förklaringen är att katten får i sig mer energi än vad den gör av med. Det finns särskilda foder för katter som behöver gå ned i vikt men de bästa är att vara uppmärksam på hur mycket din katt äter och hur mycket motion den får så att aldrig övervikt hinner bli ett problem. Att leka med din innekatt är ett utmärkt sätt att ge den välbehövlig motion, du hittar alla våra spännande kattleksaker här. Övervikt är inte bara tråkigt för katten eftersom den orkar mindre och blir slöare, det är också hälsofarligt och ökar risken för ledproblem, diabetes, hjärtsjukdomar och mycket annat.

Ta väl hand om din katt, se till att den äter ett bra foder och att den inte väger för mycket. Då kommer du få en lång och härlig tid tillsammans med din katt!

  • Goda råd
  • Kattens kost
  •