Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Kattvård

Håravfall och mjäll hos katt

Tappar din katt päls eller har mjäll i pälsen? Då kan det vara en bra idé att kolla upp det! Att en katt tappar päls eller har mjäll i pälsen kan bero på bland annat stress, allergi och fel kost, men även på årstid och hormoner. Här berättar vi mer om håravfall och mjäll i pälsen hos katter.

Därför tappar katten päls eller har mjäll i pälsen

Kattens hud och päls kan berätta mycket om kattens hälsa. Att katten fäller mycket och mjällar kan bero på årstiden, men dålig päls och hud kan även bero på flera sjukdomar. Om din katt får en bra kost och pälsvård men ändå tappar mycket päls och mjällar bör du kolla upp det med en veterinär. Några vanliga orsaker kan vara:

 • Normal årstid för fällning

 • Stress

 • Allergi

 • Fel kost

 • Parasiter och svampinfektioner

 • Hormoner

 • Sjukdomar som påverkar ämnesomsättningen

 • Smärta

Symtom på hudproblem hos katter

Det är viktigt att du som ägare känner igen vanliga hudsymtom för att veta när du bör söka hjälp hos veterinär. Det kan finnas flera symtom samtidigt eller bara ett. Det viktigaste är att du håller koll på din katts hälsa och att du söker vård tidigt om din katt har några problem. Vanliga symtom på hudproblem hos katter är:

 • Mjäll

 • Håravfall

 • Rodnad

 • Klåda

 • Infektion

 • Kala fläckar

 • Fet päls

 • Torr päls

 • Annorlunda lukt

Det är väldigt vanligt att katter försöker att ta hand om sina symtom genom att klia, bita eller gnida sig.

Katter som fäller

Vanligtvis har katter två perioder om året då de byter päls. Dessa perioder kan vara så länge som två månader, men det är väldigt individuellt. Dessa fällningsperioder är vanligtvis runt februari och mars samt kring augusti och september, men även här varierar det från individ till individ. Under dessa fällningsperioder lossnar underpälsen och det kan även uppstå en del mjäll. Om kattens hud verkar vara irriterad och katten tappar hår konstant är det klokt att uppsöka veterinär.

Tips när katten fäller mycket

Det lönar sig i längden att noggrant ta hand om kattens päls. När du tar bort alla döda hårstrån kan huden andas bättre vilket minskar risken för irritation och sjukdomar. Borsta även din katt regelbundet så hålls även ditt hem renare då all lös päls samlas i borsten istället för soffan. Regelbundet borstande av kattens päls kan även förhindra hårbollar i kattens mage. Om katten får problem med hårbollar så kan kattmalt hjälpa. Ett annat tips är att lägga till mer fettsyra (Omega-3) i kattens kost. Detta är inte bara bra för kattens hud och päls utan även för kattens hälsa överlag.

Läs mer om våra pälsvårdstips för katt här »

Allergi kan vara en orsak till att katten tappar päls

Precis som oss människor kan katter drabbas av allergier. Detta kan bero på externa faktorer som exempelvis damm och insekter, men även foderallergier är ganska vanliga. Ibland kan till och med halsband ge allergiska reaktioner. Allergier kan orsaka ögon- och öroninfektioner hos katten, samt klåda runt nosen och under svansen. Vanligtvis ger foderallergier magproblem som gaser och diarré.

Ibland kan det vara väldigt svårt att få reda på orsaken till de allergiska symtomen. Om en katt lider av foderallergi kan en eliminationsdiet vara till hjälp.

Andra orsaker till att katten tappar päls

Många sjukdomar hos katter har samma symtom. Därför är det viktigt att observera din katt väldigt noggrant om den lider av hudproblem. Som ägare kan du till exempel föra dagbok över symtomen, då det är väldigt bra med sådan dokumentation när man vill reda ut orsaken till problemen.

 • Sjukdomar i sköldkörteln eller binjurarna kan orsaka allvarligt håravfall och till och med kala fläckar.

 • Parasiter och svampinfektioner kan orsaka olika hudsymtom.

 • Smärta (till exempel artros) kan göra att en katt maniskt slickar den kroppsdel där den har ont. Maniskt slickande kan förstöra huden och trasig hud kan lätt bli infekterad.

 • Endoparasiter (invärtes parasiter) kan orsaka håravfall, glanslös päls, viktminskning, diarré, kräkningar och hosta. Om du misstänker endoparasiter, gör ett fekaltest för att fastställa vilken sorts parasiter din katt har och välj avmaskningsmedel som tar bort just den sortens parasit.

Även om det finns många orsaker till att katten tappar päls och har mjäll i pälsen bör du inte oroa dig alltför mycket. Den absolut vanligaste orsaken är trots allt fällningsperioder och det är helt normalt.  

Behöver din katt hjälp med pälsvård?

Katter är väldigt bra på att ta hand om sin päls, men ibland kan det behövas lite extra hjälp. Päls- och hudvård är inte bara en skönhetsrutin för katter, utan förbättrar även kattens välbefinnande.

Du och din katt är varmt välkomna till någon av våra butiker - vi hjälper gärna till att hitta rätt pälsvårdsprodukter för dina unika behov. 

Du hittar våra pälsvårdsprodukter till katt här »

Tips på pälsvårdprodukter för katter

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?