Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Födoämnesallergi hos katt - Eliminationsdiet

Att din katt har problem med magen, pälsen eller huden kan bero på födoämnesallergi, för precis som vi människor kan katter vara känsliga mot vissa livsmedel. För att råda bot på problemet så kan du sätta din katt på en eliminationsdiet. Det innebär att du i samrådan med din veterinär provar att utfodra din katt med olika livsmedel för att se vilket utav dem som ger upphov till symptomen. Läs mer om födoämnesallergi och eliminationsdiet här!

Vad är födoämnesallergi hos katt?

Att din katt har problem med magen, pälsen eller huden kan bero på födoämnesallergi, för precis som vi människor kan katter vara känsliga mot vissa livsmedel. Födoämnesallergi hos katt innebär oftast att katten reagerar på något protein i ett foder, från exempelvis kyckling, fisk eller mejeriprodukter. Födoämnesallergi kan dyka upp oavsett kattens ålder, så se till att ta din katt undersöks av en veterinär om symtom på födoämnesallergi dyker upp.

Symtom på födoämnesallergi hos katt

  • Hudproblem som klåda, rodad, kala fläckar och hudflagning
  • Mag- och tarmproblem som exempelvis diarré och kräkningar
  • Återkommande öroninfektioner
  • Problem med hårbollar som följd av att katten kliar och tvättar sig överdrivet mycket
  • Problem med andningen (ovanligt)

Vad är eliminationsdiet för katter?

Om din veterinär misstänker att din katt har födoämnesallergi kommer veterinären antagligen rekommendera ett elimineringstest. Det innebär att du ger katten en eliminationsdiet där katten endast matas med en mild, hyperallergen kost där proteinerna i alla ingredienser är så små att de inte (eller mycket sällan) kan orsaka en allergisk reaktion.

Så genomförs en eliminationsdiet för katter

Eliminationsdieten för katter kan genomföras med helfoder, hemlagad mat eller färskfoder. Försök välja råvaror som din katt inte ätit förut, då endast proteiner som katten utsatts för tidigare kan orsaka allergisymtom.

Kattens eliminationsdiet med hemlagad mat eller färskfoder

Väljer du att genomföra en eliminationsdiet med hemlagad mat eller färskfoder börjar du med en proteinkälla och en kolhydratkälla. Ofta används kött i form av ren, kalkon eller lamm och som kolhydrat kokt potatis, havre, bovete eller sötpotatis. I en katts eliminationsdiet bör du inte använda fisk. Om en katt får fisk som enda djurproteinkälla kan den drabbas av gulfettssjuka, om den inte får E-vitamintillskott samtidigt.

Om du ska genomföra eliminationsdieten med färskfoder är det vanligt att använda en rå puré av en grönsak som kolhydratkälla och även ben och inälvor från endast ett djur. Det finns flera näringsämnen som är viktiga att katten får i sig, bland annat aminosyran taurin som återfinns i stor mängd i djurhjärtan. Om du bestämmer dig för att använda färskfoder under eliminationsdieten så behöver du läsa på ordentligt innan.

Kattens eliminationsdiet med helfoder

Som helfoder passar produkter med ett fåtal ingredienser av god kvalitet och där proteinerna är spjälkade med en specialbehandling. Du hittar vanligtvis sådana här foder hos oss på Arken Zoo eller hos din veterinär. Bland våra helfoder brukar bl.a. produktserierna Purenatural Sensitive och Grain Free samt Brit Care passat särskilt bra för känsliga katter.

Eliminationsdiet för katter - hitta nya proteinkällor

Om katten redan hunnit utsättas för många olika födoämnen under sitt liv kan det vara knepigt att hitta en ny proteinkälla. Känguru, struts och andra sällsyntare djurproteinkällor kan vara svåra att få tag på och dessutom ofta dyra. I sådana situationer är det klokast och enklast att använda helfoder som är skräddarsytt för allergiker.

Hur länge vara en eliminationsdiet för katter?

Den egentliga eliminationen varar vanligtvis cirka 8 veckor. Under den tiden får katten endast äta den mat som hör till eliminationsdieten, samt vatten.

Efter eliminationsdieten börjar den så kallade provokationen där du testar eventuella orsaker till symtomen genom att lägga till dem i dieten, en protein- eller kolhydratkälla per vecka. Efter provokationen återgår du till eliminationsdieten i några dagar och därefter kan du prova nästa födoämne tills man hittar det som orsakar födoämnesallergin.

5 snabba om eliminationsdiet för katter

  • En eliminationsdiet ska endast genomföras efter rekommendation av veterinär
  • Eliminationsdiet innebär att katten endast matas med en mild, hyperallergen kost där proteinerna i alla ingredienser är så små att de inte (eller mycket sällan) kan orsaka en allergisk reaktion
  • Eliminationsdieten för katter kan genomföras med helfoder, hemlagad mat eller färskfoder
  • Väljer du att genomföra en eliminationsdiet med hemlagad mat eller färskfoder börjar du med en proteinkälla och en kolhydratkälla
  • Väljer du att genomföra eliminationsdiet med helfoder passar produkter med ett fåtal ingredienser av god kvalitet och där proteinerna är spjälkade med en specialbehandling

Katter ska inte äta godis under eliminationsdieten

Det är viktigt att katten inte får i sig något annat än det som hör till eliminationsdieten. Om du har en utekatt är det bäst att du håller den inomhus så att den inte jagar möss eller andra smådjur. Jaktbehovet kan tillgodoses genom att portionera den rätta maten i en aktiveringsleksak. Godis, näringstillskott och tandvårdsprodukter är också förbjudna för katter som är på eliminationsdiet.

Det är bra att milt men bestämt säga åt familjemedlemmar och gäster att inte smussla godbitar åt den eventuellt tiggande katten - det förstör försöket till uteslutningsmetoden och är till skada för kattens hälsa.

Givande resultat av eliminationsdieten

I bästa fall avslöjar eliminationsdieten att det bara är ett födoämne som orsakar allergi, till exempel mjölkprodukter, nötkött eller något spannmål. Då får det ihärdiga detektivarbetet ett riktigt lyckligt slut: en liten förändring i kosten kan förbättra kattens vardag radikalt och detektiven kan gratulera sig själv till ett väl gjort arbete.

Ett misslyckat resultat av eliminationsdieten

Det är bra att minnas att hud- och matsmältningsproblem också kan bero på en organisk sjukdom eller ett parasitangrepp, som kräver behandling av veterinär. Även om du upptäcker allergi hos din katt kan det behövas veterinärhjälp. Det är till exempel vanligt att svampar och bakterier angriper hudskador som beror på överkänslighet, i och med att katten kliar och slickar sig. Sådana infektioner går inte nödvändigtvis över bara för att man eliminerar orsaken till allergin.

Atopi hos katt

Ett kapitel för sig är atopiska hudsymtom, som sällan beror på födoämnesöverkänslighet. Atopiska problem är ofta ärftliga och kan aktiveras till exempel av någon miljöfaktor. Bland annat pollen, kvalster och svampsporer kan orsaka atopiska hudsymtom hos katter. Särskilt vår och höst är problematiska för katter med atopiska hudsymtom.

Atopi är sällan förknippat med magbesvär, men desto oftare med återkommande öroninflammationer. Vid födoämnesallergi hos katt fortsätter symtomen vanligen så länge katten får i sig det födoämne som orsakar symtomen. Atopiska symtom brukar däremot gå i vågor. Det brukar vara svårt att dra en slutsats om orsaken till symtomen utifrån deras placering och uppträdande.

Även atopiska katter kan få hjälp - bland annat hyposensibilisering har gett utmärkta resultat.

Vänd dig till en veterinär om symtomen verkar störa ditt katts dagliga liv! Ett besök kan bespara dig långvarigt grubblande.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?