Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Hälsa#Aktivera din katt

Hälsosam katt

Katter löper risk att drabbas av övervikt, och därmed även riskerna med det: hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ledproblem och förkortad livslängd är några exempel. Allt hänger inte på kosten, det finns andra faktorer som spelar in. Läs vidare om vad du kan göra för att ge din vän ett hälsosamt liv.

Hälsosamma tips

  • Motionera både mentalt och psykiskt

  • Kläm och känn

  • Rätt utrustning

  • Håll koll på värderna

Fysisk aktivitet

De flesta katter mår bra av och gillar att ha ett aktivt liv. Utekatter motionerar ofta sig själva medan innekatter kan behöva en del uppmuntran och stimulans för att bli nöjda. Satsa på klösträd och leksaker för att kicka igång kattens naturliga instinkter. 

Läs mer om hur du på bästa sätt aktiverar din vän här >>

Mental träning

Ta vara på tiden med din vän och träna den mentalt. Katter går att träna mentalt med olika aktiveringsleksaker och aktivitetsspel. Detta ger dig och katten en närmare relation ju mer ni leker med varandra. Självklart går det också att lära en katt tricks så som sitt, snurra, tass med mera.

Känn på kroppen och klipp klorna

Känn igenom pälsen och kroppen på din katt varje dag redan från början. Då vänjer den sig vid beröringen och du lär dig hur din katt känns. På så vis är det lättare att upptäcka om något avviker från det normala. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen, inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om den verkar ha ont någonstans. Vänj missen vid att klippa klorna tidigt. 

Läs våra bästa tips för kloklippning och se vår film här >>

Håll koll i munnen

Passa även på att titta i munnen på regelbunden basis. Då märker du i ett tidigt stadie om en tand skulle gå sönder eller om din lille vän börjar få tandsten. Gör tandborstning till en vana, det förebygger tandsten och andra tandsjukdomar effektivt. Vill du veta mer? 

Se vår film hur du borstar tänderna på din katt här >>

Hälsokost och tillskott

Om din katt är frisk och får ett bra foder så behöver du sällan ge några extra tillskott. Det finns dock tillskott som kan lindra om din vän har besvär med till exempel urinvägar, päls, hud eller mage. 

Ta en titt på olika vitaminer och kosttillskott här >>

Märker du att din vän mår dåligt så vänd dig först till en veterinär innan du börjar medicinera den själv.

Välmående hud och glänsande päls

Det syns även utanpå om din vän är frisk: huden kliar inte och pälsen är fin. Det kan finnas många möjliga orsaker till hud- och pälsproblem, men några av de vanligaste orsakerna är:

  • Atopi

  • Matallergier

  • Parasiter

  • Stress

  • Hudinfektioner

  • Hormoner

  • Autoimmuna sjukdomar

  • Smärta

Ibland kräver hud- och pälsproblem hjälp från en veterinär eftersom de kan orsaka mycket obehag och ibland kan du inte bli kvitt problemen utan veterinärhjälp. Det finns dock några saker du kan göra hemma för att bidra till välbefinnandet i din väns hud och päls:

  1. Se till att din vän får rätt kost. Från helfoder av god kvalitet – eller av en korrekt sammansatt diet bestående av färskfoder – bör din vän få i sig allt den behöver för att må bra.

  2. Om du misstänker allergi är det bra att påbörja en eliminationsdiet.

  3. Tillsätt Omega 3-fettsyraolja eller -pulver i kosten. Goda fettsyror förhindrar infektioner, minskar mjäll och är bra för lederna.

  4. Undvik stress eftersom det kan förvärra hudproblem. Rasspecifika aktiviteter är ett bra sätt att få din vän att må bra.

  5. Håll huden och pälsen ren. Korthåriga katter kan vanligtvis ta hand om pälsen själva, men regelbunden borstning är fortfarande gynnsam för nästan alla katter.

Läs mer om håravfall och mjäll hos katt här >>

Glada tassar

Din väns tassar måste bära hela dess vikt och friska tassar är en förutsättning för alla roliga aktiviteter ni gör tillsammans. Därför är det viktigt att ta hand om dem på ett bra sätt.

  • Klipp klorna

     Oklippta, långa klor kan fastna i tyger, möbler eller dina kläder samt orsaka hälsoproblem för katten såsom trasiga klor eller felbelastade tassar.

  • Kontrollera tassarna

    Om din katt går utomhus, se till att det inte finns några sår på tassarna och att ingenting fastnar i trampdynorna (som stickor eller glasskärvor).

  • Ge katten något att klösa på

    Att klösa och klättra är viktiga beståndsdelar i varje katts liv. Ett bra klösträd kan förhindra att din katt använder klorna på fel ställe.

Ultimat utrustning

Tänk till när du väljer halsband och sele till din vän. Prova ut en kattsele som trycker på rätt ställen och passar just din misse. 

Värden att ha koll på

Ha ett första hjälpen-kit hemma! Då kan du ta tempen på din katt, bandagera om det blöder eller tvätta eventuella sår innan ni åker till veterinären. Om du tar tempen på katten regelbundet får du ett bra referensvärde och märker om den väl blir sjukt. Tabellen nedan kan vara bra att memorera, eller skriva ut och lägga i första hjälpen-kittet.

Mät pulsen

Mät pulsen på insidan av låret. Sätt handflatan mot insidan av främre låret och håll tummen på utsidan, då känner du oftast pulsen vid pek- eller långfingret. Räkna slagen i 20 sekunder och gångra med 3 för att få antal slag per minut.

Räkna andetagen

Titta bakom revbenen på katten och räkna antalet gånger buken fylls med luft under 20 sekunder och gångra med 3. Öva på att räkna andetagen när hunden vilar så får du en bra uppfattning om vad som är normalt för just din lille vän.

  • Hjärtfrekvens (puls): 140 – 220 slag/min

  • Andningsfrekvens: 20 – 40 andetag/min

  • Temperatur: 38 – 39 C

Tänk på!

En stressad katt har högre andningsfrekvens än en katt som vilar.



Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?