Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så håller du din katt hälsosam

Visste du att katter löper risk av att drabbas av exempelvis övervikt? Med övervikt kommer även andra problem som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ledproblem och förkortad livslängd. Allt hänger inte på kosten, det finns andra faktorer som spelar in. Här berättar vi mer om hur du gör en hälsokontroll på din katt!

Håll din katt hälsosam med fysisk aktivitet

De flesta katter mår bra av och gillar att ha ett aktivt liv. Utekatter motionerar ofta sig själva medan innekatter kan behöva en del uppmuntran och stimulans för att bli nöjda. Satsa på klösträd och leksaker för att kicka igång kattens naturliga instinkter. 

Läs mer om hur du på bästa sätt aktiverar din katt »

Mental träning ger en hälsosam katt

Många glömmer bort att katter inte bara behöver fysisk aktivering utan även mental. Låt din katt få motionera hjärnan med olika aktiveringsleksaker och aktivitetsspel. Detta ger dig och katten en närmare relation ju mer ni leker med varandra. Du kan även testa lära din katt några tricks som exempelvis sitt, snurra, tass med mera.

Känn på kattens kropp och klipp klorna på katten

Känn igenom pälsen och kroppen på din katt varje dag redan från början. Då vänjer den sig vid beröringen och du lär dig hur din katt känns. På så vis är det lättare att upptäcka om något avviker från det normala. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen, inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om den verkar ha ont någonstans. Vänj missen vid att klippa klorna tidigt. 

Så klipper du klorna på din katt »

Kika i kattens mun

Passa även på att titta i munnen på regelbunden basis. Då märker du i ett tidigt stadie om en tand skulle gå sönder eller om din lille vän börjar få tandsten. Gör tandborstning till en vana, det förebygger tandsten och andra tandsjukdomar effektivt.

Läs mer om mun- och tandproblem hos katter »

Hälsokost och tillskott för katter

Om din katt är frisk och får ett bra foder så behöver du sällan ge några extra tillskott. Det finns dock tillskott som kan lindra om din vän har besvär med till exempel urinvägar, päls, hud eller mage. Hos oss på Arken Zoo hittar du exempelvis vitaminer och kosttillskott som Avital Laxolja, Svenska Djurapoteket Anti Plack och Brit Care Ostkräm med prebiotika.

Ta en titt på olika vitaminer och kosttillskott »

Märker du att din vän mår dåligt så vänd dig först till en veterinär innan du börjar medicinera den själv.

Välmående hud och glänsande päls hos katter

Det syns även utanpå om din vän är frisk; huden kliar inte och pälsen är fin och glänsande. Det kan finnas många möjliga orsaker till hud- och pälsproblem, men några av de vanligaste orsakerna är:

 • Atopi

 • Matallergier

 • Parasiter

 • Stress

 • Hudinfektioner

 • Hormoner

 • Autoimmuna sjukdomar

 • Smärta

Ibland kräver hud- och pälsproblem hjälp från en veterinär eftersom de kan orsaka mycket obehag och ibland kan du inte bli kvitt problemen utan veterinärhjälp. Det finns dock några saker du kan göra hemma för att bidra till välbefinnandet i din katts hud och päls.

Så förbättrar du kvalitetet på din katts hud och päls

 1. Se till att din katt får rätt kost. Från helfoder av god kvalitet, eller av en korrekt sammansatt diet bestående av färskfoder, bör din katt få i sig allt den behöver för att må bra.

 2. Om du misstänker allergi är det bra att påbörja en eliminationsdiet.

 3. Tillsätt Omega 3-fettsyraolja eller pulver i kosten. Goda fettsyror förhindrar infektioner, minskar mjäll och är bra för lederna.

 4. Undvik stress eftersom det kan förvärra hudproblem. Rasspecifika aktiviteter är ett bra sätt att få katt vän att må bra.

 5. Håll huden och pälsen ren. Korthåriga katter kan vanligtvis ta hand om pälsen själva, men regelbunden borstning är fortfarande gynnsam för nästan alla katter.

Läs mer om håravfall och mjäll hos katt här »

Kattens tassar

Din katts tassar måste bära hela dess vikt och friska tassar är en förutsättning för alla roliga aktiviteter ni gör tillsammans. Därför är det viktigt att ta hand om dem på ett bra sätt.

Klipp klorna på katten

Oklippta, långa klor kan fastna i tyger, möbler eller dina kläder samt orsaka hälsoproblem för katten såsom trasiga klor eller felbelastade tassar.

Kontrollera kattens tassar

Om din katt går utomhus, se till att det inte finns några sår på tassarna och att ingenting fastnar i trampdynorna (som stickor eller glasskärvor).

Ge katten klösmöbler att klösa på

Att klösa och klättra är viktiga beståndsdelar i varje katts liv. Ett bra klösträd kan förhindra att din katt använder klorna på fel ställe.

Läs mer om varför katter behöver klösa »

Checklista för en hälsosam katt

 • Motionera katten både mentalt och psykiskt
 • Kläm och känn på kattens kropp och lär dig hur den brukar kännas
 • Ha rätt utrustning hemma som koppel, sele och första hjälpen-kit
 • Håll koll på kattens värden

Hitta rätt koppel och sele för din katt

Tänk till när du väljer halsband och sele till din vän. Prova ut en kattsele som trycker på rätt ställen och passar just din misse. Om du är osäker på hur du väljer rätt sele för din katt är du välkommen in till någon av våra butiker med din misse, så hjälper butikspersonalen er att hitta en sele som passar!

Håll koll på din katts värden

Ha ett första hjälpen-kit hemma! Då kan du ta tempen på din katt, lägga bandage om katten blöder eller tvätta eventuella sår innan ni åker till veterinären. Om du tar tempen på katten regelbundet får du ett bra referensvärde och märker om katten blir sjuk.

Mät pulsen på katten

Du mäter pulsen på din katt genom att sätta handflatan mot insidan av kattens främre lår och hålla tummen på utsidan. Då känner du oftast pulsen vid pek- eller långfingret. Räkna slagen i 20 sekunder och gånga med 3 för att få antal slag per minut.

Räkna kattens andetag

Ibland kan man behöva räkna andetagen på sin katt. Men hur gör man då? Titta bakom revbenen på katten och räkna antalet gånger buken fylls med luft under 20 sekunder och gånga sedan detta med 3. Öva på att räkna andetagen när katten vilar, så får du en bra uppfattning om vad som är normalt för just din katt.

 • Hjärtfrekvens (puls): 140 – 220 slag/min

 • Andningsfrekvens: 20 – 40 andetag/min

 • Temperatur: 38 – 39 C

Tänk på!

En stressad katt har högre andningsfrekvens än en katt som vilar.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?