Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Byta foder katt

Många katter äter samma kattmat i flera år, men ibland kan det vara bra att fundera på att byta foder. En anledning kan vara ett en kattunge är redo för foder för vuxna katter eller att en katt kastrerats och behöver anpassa fodret. Men hur gör man egentligen när man byter foder till katt? Det berättar vi mer om här!

Så byter du foder till din katt

Det är bäst att byta kattens mat stegvis, till exempel enligt bilden här ovan. Ett alltför snabbt byte kan göra att katten blir lös i magen eller att katten rynkar på nosen åt den nya maten. En annan anledning till varför du bör byta foder gradvis är att bakteriestammen i din katts mage kan förändras kraftigt av nytt foder. Bakteriekulturen måste få tid att anpassa sig till den nya födan. När du blandar nytt foder stegvis i det gamla fodret blir även kräsna katter vana vid det nya fodrets smak, lukt och konsistens!

Läs mer om kräsna katter här »

Varför eller när ska du byta foder till din katt?

Du kan förstås vilja byta foder till din katt utan någon särskild orsak, men det är bra att överväga ett byte om:

  • Avföringen är onödigt riklig, lös eller illaluktande

  • Pälsen är glanslös eller huden kliar

  • Ögonen rinner

  • Öronen vätskar sig och kliar

Du behöver också byta foder till din katt när kattungen når vuxen ålder eller en vuxen katt blir senior. En katt som steriliseras eller är överviktig kan även gärna byta till foder som innehåller färre kalorier. 

Läs mer om vad du kan göra om du har en överviktig katt här »

Håll katten under uppsikt när du byter foder

Vi rekommenderar att vara observant på din katts beteende under ett foderbyte. Alla katter är unika och kan reagera på olika sätt. Vår generella rekommendation om hur man bäst byter foder ska enbart ses som en vägledning.  Om du ska byta foder till en kattunge som precis har skiljts från sin mamma/kull rekommenderar vi att du väntar 1 månad innan du genomför foderbytet. Kombinationen av byte av miljö och foder kan bli för mycket för en kattunge.

Byt foder gradvis genom att blanda det nya fodret med det gamla enligt schemat ovan.

Kattens avföring visar om katten behöver byta foder

Det dagliga städandet av kattlådan ger dig en utmärkt möjlighet att studera lämningarna. Vad kan man då dra för slutsatser av avföringen?

 Läs mer om kattens avföring här »

Hur mycket foder din katt behöver är individuellt

Tänk på att den dagliga fodermängden för din katt är individuell. Använd rekommendationen som står på foderförpackningen men håll koll på din katts hull för att undvika över- eller undervikt. Undvik att ge din katt matrester, annan mat, godis och liknande under foderbytet. Det riskerar att försvåra tillvänjningen av det nya fodret och därmed förlänga och försvåra foderbytet.

Besvär med allergi – när ska jag prova eliminationsdiet?

Tycker du att du inte hittar orsaken till din katts hud- eller magproblem? Eliminationsdietens syfte är att ta reda på om symtomen beror på födoämnesallergi. Under dieten läggs nya födoämnen till ett i taget till en begränsad kost, för att lista ut vilket som orsakar symtomen. Eliminationsdiet ska alltid göras i samrådan med en veterinär.

Läs mer om eliminationsdiet här »

Att byta foder till katt tar tid

Om det uppstår problem när du byter foder till din katt behöver du sakta ner bytet för att låta katten få längre tid att vänja sig vid det nya fodret. Kvarstår problemen bör du kontakta en veterinär. Det är viktigt att katten inte slutar äta helt, så att envist enbart servera den nya maten tills katten äter är inte ett alternativ. Om katten slutar äta börjar fettet i kroppen lagras in i levercellerna och levern blir då inflammerad och slutar att fungera.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?