Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din katt#Aktivera din katt

Katter måste klösa!

Katter behöver klösa – det ligger i deras natur. Klösandet vässar kattens klor och håller dem i trim, den yttersta och mest slitna delen av klon nöts nämligen bort. Klösandet är dessutom ett sätt för katterna att markera revir och att träna musklerna. Om katten klöser på din favoritmöbel så är det inte av illvilja, utan för att katten gör någonting som den behöver få göra. Rädda soffan och andra möbler undan kattens vassa klor genom att erbjuda katten någonting annat att klösa på. Vi har en mängd olika klösträd och klösmöbler att välja mellan, så att du ska kunna hitta en variant som passar just dig och din katt!

Varför ska jag ha en klösmöbel?

  • Det ligger i kattens natur att klösa

  • Katten kan vässa klorna

  • Det är ett sätt för katten att markera revir

  • Katten tränar sina muskler

Klösbräda, klöspelare eller klösmöbel 

Din katt behöver ha någonting att klösa på i hemmet; finns det inte en kattklös avsedd för ändamålet så kan du vara säker på att din kisse hittar något annat att sätta klorna i. För att du ska hitta ett alternativ som passar just din katt och ert hem, så har vi flera olika modeller att välja på – från smått till stort.

För dig med lite plats

För dig som bor i en mindre lägenhet eller av annan anledning inte vill ha ett stort klöspalats som tar upp mycket plats, finns smidiga klösbrädor att fästa på väggen eller att lägga på golvet. Om du fäster klösbrädan på väggen, så sätt den gärna så högt att din katt kan utnyttja hela sin kroppslängd när den klöser.

Ett annat smidigt alternativ för dig med begränsat utrymme är en klöspelare, som är en lättplacerad variant av kattklös. Den passar utmärkt i ett av hemmets hörn! Välj en modell anpassad efter din katts storlek, som tillåter din katt att sträcka ut sig då den klöser.

Har du plats för ett klöspalats?

Har du plats och rum, eller om du är sambo med ett helt gäng katter, så är det en god idé att investera i en rejäl klösmöbel. Det kommer garanterat att uppskattas av inneboende minitigrar! En klösmöbel med flera olika våningsplan, spännande gömställen och mysiga liggplatser blir så mycket mer än bara något att vässa klorna på. Katter älskar att ligga högt uppe och speja ut över sina jaktmarker (med andra ord; ditt vardagsrum)! Uppe i klösträdet kan katten känna sig trygg och samtidigt hålla koll på vad som händer där nere. Placera gärna klösmöbeln nära ett fönster så att din vän kan ta del av alla de intryck som finns på andra sidan glasrutan. Att spana på småfåglar som rör sig där utanför brukar vara ett uppskattat tidsfördriv för katter!

Stabila klösmöbler

Är din katt en vilde? Då kan det vara bra att välja ett klösträd som man kan fästa i taket. Det gör att klösträdet blir stabilt trots sin höga höjd, och står pall för katters vilda svingande, hoppande och klösande! Har du flera katter? Välj en större variant eller införskaffa fler än en kattklös.

Till större kattraser, som Maine Coon och Norsk skogkatt, finns det stabila varianter som passar till mysiga bjässar. Välj en extra hög klöspelare eller ett högt klösträd med breda och rejäla våningar och sittplatser. Våra butiker kan hjälpa dig att beställa hem de större klösträden som finns i vår webbshop om du inte hittar den variant du vill ha på plats – fråga gärna personalen så hjälper de dig!

Lär katten klösa på rätt ställe

Oavsett vilken slags klösmöbel du valt, så kan det ta ett tag innan din katt förstår vad den är till för. Därför måste du lära missen att det är fritt fram att klösa just här. Det finns olika knep att ta till:

  • Spraya eller gnid in kattmynta på möbeln – de flesta katter gillar doften av myntan

  • Uppmuntra din katt när den är vid och omkring klösmöbeln.

  • Flytta katten till klösmöbeln de gånger den klöser på fel ställe, och beröm sedan när katten klöser på kattklösen.

  • Katter kan vara petiga: kanske står klösen på fel ställe? Prova att flytta runt den i rummet och se om du lyckas pricka bästa klösplatsen!

  • Visa att klösmöbeln är en rolig plats att hänga på! Lek med favoritleksaken, gosa och umgås med katten vid klösträdet.

  • Vill katten inte lämna din stackars soffa ifred? Blockera platsen katten helst klöser med en bräda eller liknande så ökar sannolikheten att katten väljer en annan plats.

Och kom ihåg, katter med klös är det mest naturliga som finns! Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?