Hälsosam hund

Både katter och hundar löper risk att drabbas av övervikt, och därmed även riskerna med det: hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ledproblem och förkortad livslängd är några exempel. Överviktiga katter kan få svårt att tvätta sig ordentligt och får då mjällig och glanslös päls, särskilt på ryggen dit de inte når. Allt hänger inte på kosten, det finns andra faktorer som spelar in. Läs vidare om vad du kan göra för att ge ditt husdjur ett hälsosamt liv.

Fysisk aktivitet

De flesta djur mår bra av och gillar att ha ett aktivt liv. Olika hundraser har såklart olika behov av motion och aktivitet. En liten hund behöver inte lika långa promenader som en stor. När hunden är valp ska du ta det lugnt med motionen, muskler och skelett måste få växa i sin egen takt, så var försiktig med cykling och med att springa för långa sträckor. Att däremot ha hunden lös och låta den busa i sin egen takt, det är inga problem!

Även katter gillar aktivitet. Utekatter motionerar ofta sig själva medan innekatter kan behöva en del uppmuntran och stimulans för att bli nöjda. Satsa på klätterträd och leksaker för att kicka igång kattens naturliga instinkter.

Hälsosamma tips

 • Motionera både mentalt och psykiskt
 • Kläm och känn
 • Rätt utrustning
 • Håll koll på värderna

Mental träning

Ta vara på valptiden och träna hunden mentalt. Hundar gillar att lära sig nya saker och att träna hjärngymnastik. Genom mental träning får du en härlig kontakt med din hund och förhoppningsvis en lydig bästa vän.

Katter går också att träna mentalt med olika aktiveringsleksaker och aktivitetsspel. Precis som med hundar så får du och katten en närmare relation ju mer ni leker med varandra.

Fortsätt med mental och fysisk träning genom hela ditt husdjurs liv, så länge hunden eller katten tycker att det är roligt och klarar av fysisk aktivitet.

Känn på kroppen och klipp klorna

Känn igenom pälsen och kroppen på ditt husdjur varje dag redan från början. Då vänjer sig djuret vid beröringen och du lär dig hur ditt djur känns. På så vis är det lättare att upptäcka om något avviker från det normala. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen (hundöron luktar nästan alltid litegrann, men det ska inte lukta illa), inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om hunden eller katten verkar ha ont någonstans.

Vänj även ditt husdjur vid att klippa klorna tidigt. På en hund behöver du klippa klorna från varannan till var fjärde vecka, beroende på hur fort klorna växer. Läs om hur du lär en valp eller kattunge att klippa klorna i vår valp- och kattungeguide.

Håll koll i munnen

Passa även på att titta i munnen på regelbunden basis. Då märker du i ett tidigt stadie om en tand skulle gå sönder eller om din lille vän börjar få tandsten. Gör tandborstning till en vana, det förebygger tandsten och andra tandsjukdomar effektivt. Vill du veta mer? Läs vår artikel om munhälsa här.

För tikar och honor

Har du en intakt tik eller en tik som blivit kastrerad när hon var äldre än 1 år? Känn regelbundet igenom juvren, då kan du upptäcka eventuella juvertumörer i tid. Juvertumörer känns ofta som små hårda ärtor i huden vid bröstvårtorna. Detta gäller även katter.

Hälsokost och tillskott

Om ditt husdjur är friskt och får ett bra foder så behöver du sällan ge några extra tillskott. Har du däremot en äldre hund eller katt med stela leder kan till exempel tillskott med glukosamin lindra en del av besvären. Det finns även tillskott som kan lindra besvär med urinvägar, päls, hud eller mage. Märker du att ditt djur mår dåligt så vänd dig först till en veterinär innan du börjar medicinera djuret själv.

Ultimat utrustning

Tänk till när du väljer koppel och halsband. En hund som har ont i rygg eller nacke mår oftast bättre av sele än av halsband. Prova ut en sele som trycker på rätt ställen och passar just din hund. Innekatter gillar också att få komma ut ibland, med kattsele och koppel kan ni ta en tur i trädgården.

Kläder eller inte?

 • Hundtröja: en del raser behöver tröja eller täcke när det är kallt, men för de flesta går det bra utan så länge de rör på sig.
 • Värmeabsorberande täcke: Om du tränar med din hund och vet att den kommer att ha ett aktivt pass följt av en längre vila i bil eller utomhus så kan det vara bra med ett täcke så att inte musklerna kyls ner för snabbt.
 • Regntäcke: När det regnar kan det vara skönt för både dig och vovven att ha regnkläder.
 • Hundskor: Passar bra till känsliga tassar som kanske har problem med kyla eller salt och grus om vintern. Skor är även bra för äldre hundar med artros i tassarna som får ont när de går på ojämnt underlag.

I solen då?

Solkräm: Den hårlösa hunden kan bränna sig i solen, så satsa på en solkräm eller en tunn tröja.
Kylprodukter: För hundar som blir påverkade av värmen finns till exempel västar och filtar som kyler.
Vattenflaska: Ha alltid med vatten!

Och du! Kom ihåg att aldrig lämna hunden eller katten i bilen en sommardag. Det kan bli en dödsfälla.

Värden att ha koll på

Ha ett första hjälpen-kit hemma! Då kan du ta tempen på ditt husdjur, bandagera om det blöder eller tvätta eventuella sår innan ni åker till veterinären. Om du tar tempen på ditt husdjur regelbundet får du ett bra referensvärde och märker om djuret väl blir sjukt. Tabellen nedan kan vara bra att memorera, eller skriva ut och lägga i första hjälpen-kittet.

Det är storleksvariationerna som gör att pulsen varierar så kraftigt hos hund. En liten hund har nämligen högra puls än en stor. Mät pulsen på insidan av låret. Sätt handflatan mot insidan av främre låret och håll tummen på utsidan, då känner du oftast pulsen vid pek- eller långfingret. Räkna slagen i 20 sekunder och gångra med 3 för att gå antal slag per minut.

Räkna andningen? Titta på sidan på hunden eller bakom revbenen på katten. Räkna antalet gånger buken fylls med luft under 20 sekunder och gångra med 3. Öva på att räkna andetagen när ditt djur vilar så får du en bra uppfattning om vad som är normalt för just din lille vän.

Hund

 • Hjärtfrekvens (puls): 60 – 160 slag/min
 • Andningsfrekvens: 10 – 30 andetag/min
 • Temperatur: 38 – 39 C

Katt

 • Hjärtfrekvens (puls): 140 – 220 slag/min
 • Andningsfrekvens: 20 – 40 andetag/min
 • Temperatur: 38 – 39 C

Tänk på!

En stressad hund eller katt har högre andningsfrekvens än en hund eller katt som vilar.

Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris. Läs mer om Vettris på vettris.se. Produkterna i texten är tips från Arken Zoo.

 • Goda råd
 • Hälsosam hund
 •