Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kastrera din hund

Funderar du på att kastrera din hund? Ibland kan valet vara svårt. Att kastrera en hund som inte ska användas i avel kan minska risken för ett antal sjukdomar, samtidigt som besvär som härrör från könshormoners inverkan dämpas. Dock är det viktigt att komma ihåg att många beteenden, som till exempel aggressivitet och nervositet, inte alltid påverkas av kastrering. Även invant urinmarkeringsbeteende kan kvarstå efter ingreppet. Här berättar vi mer om vilka fördelar och nackdelar som finns med att kastrera sin hund.

Att kastrera hund

Vissa väljer att kastrera sin hund för att minska hundens stress, göra den mindre rymningsbenägen eller för att förhindra eventuella sjukdomar som livmoderinflammation, tumörer på äggstockarna eller problem med prostatan.

Att kastrera en tik

Kastration av tik är ett ingrepp där tikens äggstockar och eventuellt livmodern (eller en del av den) tas bort. Efter ingreppet kommer hon inte att löpa eller bli skendräktig, och hon kan inte bli dräktig. Kastreringen kommer även att förhindra livmoderinfektion, vilket är relativt vanligt bland okastrerade tikar. Tidig kastrering kan också bidra till att förhindra juvertumörer. Om det inte finns några planer på att tiken ska skaffa valpar i framtiden kan man sterilisera henne redan innan första löpet. Prata alltid med din veterinär om det är aktuellt och passande för just din hund, då vissa raser inte bör kastreras tidigt eftersom det kan påverka tillväxten.

Även om kastrering är vanligt förekommande, och det kan göras som en artroskopisk operation nu för tiden, finns det alltid risker med kirurgiska ingrepp och att söva hunden. Inkontinens kan förekomma hos vissa tikar efter kastrering. Kastrerade hundar tenderar också att gå upp i vikt lättare och därför är det bra att hålla koll på din väns energinivå och portionsstorlekar.

Lyckligtvis behöver du inte fatta beslutet helt själv. Om du är osäker kan du rådfråga en pålitlig veterinär. Du bör även fråga om den bästa tidpunkten för kastrering av din hund, eftersom det inte rekommenderas under löp, direkt efter löp eller under skendräktighet, såvida det inte är absolut nödvändigt.

Att kastrera en hanhund

Hundkastrering är ett ingrepp där hanhundens testiklar tas bort. Efter ingreppet kan hunden inte användas för avel längre. Vanligtvis börjar ägaren överväga kastrering om löptikar orsakar stor stress för hanen, hunden markerar inomhus eller att den lider av prostataproblem. Om hunden är kastrerad är det mindre troligt att den kommer att lida av testikel- eller analtumörer och bråck, då dessa problem är relativt vanliga för äldre och okastrerade hanhundar.

Kastrering kan göras som en operation eller kemiskt. Kemisk kastrering är tillfällig och varar i 6–12 månader. Kemisk kastrering kan vara en bra lösning om ägaren är tveksam till ingreppet eller vill se om kastreringen har en inverkan på hundens personlighet. Kastrering är vanligt förekommande men det finns alltid risker med kirurgiska ingrepp och att söva hunden. Lyckligtvis behöver du inte fatta beslutet helt själv. Om du är osäker kan du rådfråga en pålitlig veterinär.

Möjliga för- och nackdelar med kastration av hanhund

  • + Stressen minskar oftast eftersom de inte påverkas lika mycket av löpande tikar
  • + De blir ofta mindre rymningsbenägna
  • + Deras urinmarkeringsbeteende kan mins
  • + Det förhindrar framtida problem med prostatan och risk för testikeltumörer
  • – Kastrerade hanhundar löper större risk för problem med urininkontinens, detta går dock vanligtvis att behandlas med medicin
  • – Hundens ämnesomsättning försämras och de kan få lättare att gå upp i vikt
  • – Hundens pälskvalitet kan ändras, ofta till det sämre
  • – Om hunden kastreras tidigt kan psykisk och fysisk mognad och tillväxt påverkas

Medicinsk kastrering

Genom att veterinär placerar ett implantat under huden kan man uppnå en tillfällig ofruktsamhet som vanligtvis varar under cirka 6 månader och upp till ett år. Därefter brukar effekten avta och de allra flesta hundar återgår till att bli en normal fertil hanhund.

Kirurgisk kastrering

Vid kirurgisk kastrering opereras testiklarna bort vilket medför en permanent kastrering. Saknad av en eller bägge testiklar i pungen är inte helt ovanligt och man behöver då istället göra en bukoperation för att kunna lokalisera och avlägsna testiklarna (en könsmogen hanhund som saknar en eller båda testiklar i pungen kallas kryptorchid). Oavsett ingrepp lämnas hunden in hos veterinär över dagen för operationen.

Könsmognad

Hundar blir normalt sett könsmogna någon gång mellan 6 och 15 månader, beroende på ras. Tikar löper då för första gången, medan hanhundar visar större intresse för dofter och kan börja söka ett större revir i jakt på tikar. Tiken löper vanligtvis en till två gånger per år och kan under sin hormoncykel få problem med skendräktighet. En del ägare upplever också att vissa tikar blir lite dämpade och nedstämda runt löp och den efterföljande skendräktigheten. Löpning kan också komma i vägen för till exempel jaktsäsong, tävlingar och träning.

Läs mer om könsmognad hos hund här »

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?