Kundvagn

Kundvagnen är tom.
#Goda råd för din hund#Aktivera din hund

Springa med hund

Kom igång med att springa med din hund! Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på när du ska springa med hund, som hur du börjar springa med din hund, vilka hundar som passar för löpning och vilken utrustning som behövs för att du ska springa tryggt med din hund. Upptäck allt om att springa med hund här!

Passar löpning för alla?

Svaret är enkelt: löpning är en lämplig hobby för alla friska vuxna hundar oavsett ras eller storlek. Även om du känner dig ivrig att börja springa med din valp så måste du tänka på att för hård träning kan vara skadligt för växande valpar. Träning ska alltid ske på valpens villkor: låt din valp stanna till på promenaden eller i leken för att sätta sig ned och filosofera, tvinga inte valpen att röra på sig. Valp- och unghundstiden är perfekt att börja träna mycket följsamhet och lyhördhet, något du kommer ha mycket nytta av när löpträningen blir mer seriös och intensiv.

Hundar älskar att springa och givetvis tillsammans med dig som matte eller husse. Medelstora hundraser är ett bra val för dig som redan är en inbiten löpare som går i hundtankar, exempelvis labrador, golden retriever och vorsteh är vanliga hundraser att springa med. Men även mindre hundraser som jack russel terrier, beagle och pudel älskar löpträning. Alla friska, vuxna hundar oavsett ras eller storlek passar för löpträning, det gäller bara att anpassa löpningen utifrån hundens individuella nivå.

Hur börjar jag löpträna med min hund?

Börja lugnt när du ska börja springa tillsammans med din hund. Börja alltid på hundens villkor och var uppmärksam på hur den mår. En för tung start kan orsaka smärta och besvär - för er båda.

För att göra träningen lite enklare bör du lära din hund hur man uppför sig. Är det tanken att din hund ska dra eller inte? Kommer din hund att springa framför dig eller vid din sida? Grundläggande lydnad är en bra start så att din hund klarar av att passera cyklister, gångare och andra löpare.

Vilken utrustning behövs?

  • En sele som är ergonomisk och/eller gjord för att dra
  • Expanderkoppel och hundförarbälte (hands-free med bälte)
  • Reflexväst eller andra reflexprodukter och lampor för mörka rundor

Om du behöver hjälp med att välja rätt utrustning hjälper vi på Arken Zoo gärna till!

Annat att tänka på

Du kan springa med din hund i princip hela året. Naturligtvis bör ni inte springa när det är för varmt ute, då både du och din hund riskerar värmeslag. Under vintern är låga temperaturer och halt underlag inte heller optimalt för joggingrundan.

Drömmer du om canicross?

Canicross innebär terränglöpning där hunden drar löparen, även i upp- och nedförsbackar. Hunden bär en dragsele med ett expanderkoppel och kopplet fäster ägaren i sitt bälte. Banan är mycket mångsidig med många upp- och nedförsbackar som utmanar både hunden och ägaren.

Under banans gång guidas hunden med vänster- och högerkommandon. Vissa använder även bromsningskommando för att dra ned på takten. När man passerar andra väljer en hänsynsfull löpare att sakta ned och beordrar hunden till sin sida eller lär hunden att ignorera och passera de andra.

I canicross bedöms man efter hastighet. Avståndet är ofta 1–7 kilometer. Det finns även några långdistanstävlingar där avståndet är 10 eller 14 kilometer. Kvinnor och män tävlar i olika klasser. När det gäller amatörklasser kan vem som helst delta.

Canicross är en krävande sport för hunden och ägaren och båda behöver hålla sig i form. Tänk på att musklerna behöver uppvärmning innan tävlingen samt nedvarvning efteråt.

Näring och vätskebalans är två mycket viktiga saker att tänka på, och eftersom canicross är en så utmanande sport är den inte lämplig för valpar eller unga hundar. Precis som löpning är canicross en lämplig sport för alla friska, vuxna hundar oavsett ras eller storlek. Du som ägare måste också vara medveten om vikten av en idrottshunds kroppsunderhåll. Om du och din hund älskar att utmana er själva och njuta av aktiv sport kan canicross vara ett passande format för er båda.

Du kan även utöva canicross utan några mål och bara njuta av den positiva inverkan som denna typ av träningsform har på din och din hunds grundläggande välbefinnande.

De populäraste raserna i canicross-tävlingar är siberian husky och korthårig vorsteh.

Till sist

Att springa med din hund är inte bara roligt utan det är även bra träning för er båda. Men ibland är soffmys också det bästa sättet att få lite kvalitetstid ihop. Det viktigaste för din hund är din närvaro.

Tips på produkter för löpturen

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?