Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så matar du din katt med färskfoder

Visste du att katter genetiskt sett fortfarande är ökendjur? Precis som sina förfäder! Därför är katter generellt dåliga på att dricka vatten. Den vanligaste kosten för våra inhemska katter, torrfoder, innehåller väldigt lite vätska. Om katten bara äter torrfoder och är dålig på att dricka vatten riskerar den att drabbas av uttorkning och sjukdomar som kan komma av detta. Därför kan det vara en bra idé att fundera på att även mata din katt med färskfoder. Vi berättar mer här!

Vad är färskfoder?

Färskfoder till katter är ett typ av foder som består av rått kött och olika delar från djur så att katten får i sig protein och alla viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Färskfoder är gjort för att efterlikna kattens naturliga kost som den skulle äta i det vilda. I djuraffären hittar du färskfoder i frysen och färskfoder försvaras även fryst innan det tinas för att serveras till katten.

Upptäck hela vårt sortiment av färskfoder här »

Hur matar man sin katt med färskfoder?

I många hushåll utfodras katter med färskfoder enligt den så kallade 50/50-modellen. Det betyder att hälften av kosten består av hälften komplett torrfoder eller blötmat och hälften av färskfoder. Då får katten de behövliga skyddsnäringsämnena i helfodret, men får samtidigt nytta av färskfodrets naturlighet.

Fördelar med att mata sin katt med färskfoder

  • Katten får i sig alla näringsämnen på ett naturligt sätt
  • Färskfoder behåller alla enzymer och goda bakterier även när det värms upp eller kokas
  • Färskfoder innehåller inga tillsatsämnen, konserveringsämnen, färg- eller smakämnen
  • Färskfoder är 100 % spannmålsfritt

Färskfoder till katt - vad behöver katten äta?

  • Benfritt kött. Den viktigaste källan till näring i kattens diet är benfritt kött med låg fetthalt. Till exempel är kyckling, nötkött och kalkon utmärkt i kattmat.

  • Fisk och räkor. Du kan ge din katt rå havsfisk ibland, så länge du har koll på att den inte utvecklar tiamin- och E-vitaminbrist. Fisk bör vara nedfryst i några veckor innan man tinar den och serverar till katten. Detta för att eventuella parasiter ska försvinna innan katten äter fisken. Om du ska ge din katt räkor bör du låta dem ligga i vatten innan du ger dem till katten, så får din katt i sig mindre salt.

  • Ägg. Äggulan är särskilt näringsrik, så du kan ge din katt äggula dagligen om du vill. Men kom ihåg att ägg inte är den bästa maten för överviktiga katter.

  • Kalcium. Kattens diet får bara innehålla en begränsad mängd ben eftersom för stor mängd kan orsaka bland annat förstoppning. Riktlinjen är att 7-10 % av hela dagsgivan är ben, kycklinghals och delar av kycklingvinge, som brukar vara lämpliga kalciumkällor. Du kan även ge kalcium som kosttillskott eller som benmjöl i någon form.

  • Lever. Lever innehåller fettlösliga A-vitaminer och är väldigt näringsrikt för katter. Om katten inte gillar smaken kan du istället ge den kosttillskott som innehåller A-vitamin.

  • Taurin. Taurin är en aminosyra som är avgörande för katter! Brist på detta kan ge bland annat nedsatt syn och immunförsvar samt hjärtproblem. Den bästa taurinkällan är hjärta, men det finns även som kosttillskott.

  • Fibrer. En liten mängd fibrer är bra för kattens mage. Lite psyllium är nyttigt för matsmältning. Behovet av fiber är individuellt, och rätt mängd kan endast hittas genom att hålla koll på kattens avföring.

  • Omega 3. Avital laxolja har många bra hälsoeffekter. Det är viktigt för huden, pälsen och lederna, och rekommenderas starkt som ett komplement till varje diet!

Se hela vårt sortiment av vitaminer och kosttillskott här »

Hur vänjer jag katten vid färskfoder?

Katter är kända för att vara kräsna med maten, och att byta foder till sin katt är inte alltid helt lätt. Förutom de nya smakerna kräver konsistensen och lukten av färskfoder även lite tid att vänja sig vid. Förändringen i kosten kan ta flera veckor för en katt, men det lönar sig att fortsätta kämpa. Snart kommer din katt älska sitt färskfoder!

Läs mer om hur du byter foder till din katt här »

Tänk på det här när du byter till färskfoder till katt

Ha koll på kattens avföring

Du bör alltid hålla reda på konsistensen och mängden avföring när du byter foder till din katt. Om katten är lös i magen är det ett tecken på obalans i tarmfloran. Om diarré uppstår är det viktigaste att lugna kattens mage. Det är värt att hålla en matdagbok under förändringsfasen så att du hittar de råvaror som kan ha orsakat diarrén. Diarré och lös mage är ändå en ganska ovanlig olägenhet. Det är vanligare att katter som äter färskfoder har problem med hård avföring, vilket främst är ett tecken på för mycket ben i kosten. I sådana fall är det bäst att minska mängden ben i kosten eller ersätta benpulvret med en kalciumprodukt.

Läs mer om magproblem hos katter här »

Välj ett färskfoder som innehåller flera olika råvaror

För att färskfodret ska uppfylla kattens behov måste det vara mångsidigt och innehålla flera olika råvaror. Många katter vägrar ändå att äta vissa råvaror och då måste man ge kosttillskott så att det inte finns några brister i kosten.

Katt som inte dricker vatten

Om katten bara äter färskfoder är det helt normalt att den dricker betydligt mindre vatten. Detta är ett resultat av den höga vätskehalten i färskfoder till katter, vilket gör att katten får i sig den vätska som den behöver genom maten. Du behöver därför inte oroa dig för vätskemängden hos en frisk katt som äter färskfoder.

Katter som glufsar i sig maten

Många katter kan bli lite väl ivriga av det läckra färskfodret. Glufsar katten i sig färskfodret för fort kan den kräkas. Då kan det vara bra att dela upp dagens mat i flera små portioner. Maten kan även serveras i till exempel slow feed-skålar som hindrar katten att äta alltför snabbt.

Rätt sammansatt kost av färskfoder är bra för kattens hälsa och gör den ofta piggare. Även om utfodringen kanske först verkar besvärlig och invecklad är det ofta värt besväret!

Populära färskfoder till katter

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?